Bokanmeldelse
50 turer på Sørlandet

I fjor ga Torolf Kroglund ut ei flott turbok om Sørlandet. Boka inneholder 50 turforslag fra både kyst, hei og fjell. Selv om du er veldig kjent i Agderfylkene, så finner du garantert nye turidéer her!

Av Lars

BokcoverI en pressemelding skriver forlaget at det er 110 år siden dikteren Vilhelm Krag ga landsdelen navnet Sørlandet. Den er dermed Norges yngste og minste. Likevel har Agderfylkene en svært variert natur.

Boka starter langs kysten i øst, og det er Lyngør som er først ute. Så følger det hyggelige og vekjente navn på vei vestover: Furøya i Tvedestrandsfjorden, Tromøya, Merdø osv. Dette er steder undertegnede har undersøkt i forbindelse med padleguidene for Agderkysten. De 18 første turene er tilegnet kysten, men dette er i liten grad kajakkturer. Her er det gode muligheter til å ta i bruk både beina og sykkelen!

De neste turene tar for seg heia i Agder-fylkene. Her er det skiturer i Evje, padling Ogge og Grimevannene og sykling rundt Grimevann. Så er det turen «I barnevandrernes fotspor» delt opp i 7 turer - fra Kvinesdal til Landvik. Det blir spennende å se om den kan bli mye brukt i tiden fremover. Vi har så altfor lett for å glemme historien. Denne delen av boka avsluttes med en tur som heter «Vinter i Kristiansandsområdet», der det er beskrevet noen flotte bynære skiopplevelser.

Den siste bolken av boka tar for seg fjellet, og vi begynner å ane hva slags eldorado Agder-fylkene er for turglade! Her finner du både Tovdal, Gjøvdal, Hovden, Njardarheim og forskjellige utgangspunkter i Setesdalsheiene. Ruten til Sesilåmi har også fått et eget kapittel.

Her er det altså bare å la seg inspirere. Relativt sett er jo hele boka kortreist friluftsliv, og det er det fremtiden trenger! Et godt initiativ fra Tun Forlag som vi gjerne anbefaler!

grønn strek
Denne anmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 2.2.2012.

Referanse
Kroglund, Torolf (2011)
50 anbefalte turer på Sørlandet
Tun Forlag
ISBN: 978-82-529-3336-9
200 sider, pris 399,-