Filmanmeldelse
"Snøhulemannen" skaper ettertanke

Vi gledet oss veldig til dokumentaren om "Snøhulemannen" skulle ha premiere på kino. Filmen svarte helt klart til forventningene. Ved siden av fine naturscener fra fjellet, får vi et lite innblikk i hva som driver en mann til å forlate sivilisasjonen på denne måten. Selv om det fremdeles er spørsmål vi gjerne skulle stilt til denne mannen med det utradisjonelle livet.

Av Lars

Sverre Nøkling"Snøhulemannen" er en film om en mann som lever på tvers av det norske A4-samfunnet og konsumkulturen, et korrektiv til utstyrsfiksert friluftsliv og en fortelling om en helt annerledes norsk villmarkshelt. Snøhulemannen heter egentlig Sverre Nøkling, og har levd i den norske fjellheimen i 30 år. Der trives han godt i snøhuler, under hellere og i huler. Her nyter han friheten og filosoferer over samfunnet og sin egen tilværelse som avviker.

I forkant av filmen var det en del intervjuer, og spesielt møte med Nøkling i Aftenposten gjorde inntrykk. I A-Magasinet hadde en lang feature med tittelen: Hjem, kjære hjem Dette var nok en av grunnene til at en såpass smal film er i ferd med å bli en publikumssuksess. I flere norske byer er den flyttet til større saler!

Nøkling og den prisbelønnede regissøren Fridtjof Kjæreng gir oss mye å tenke over i den drøye timen filmen varer. Det kan vi ha godt av, der vi sitter fastlimt i matrialisme og tidsklemme. De gir oss et innblikk i et annet liv. I andre verdier. I andre muligheter. Dette er ikke bare underholdning, det er også i høyeste grad sivilisasjonskritikk. Selv om Nøkling ikke har svaret, har han i høyeste grad spørsmålene! Bare det forsvarer uføretrygden!

Hvis du ikke har sett filmen enda, så kan den i høyeste grad anbefales. La det rive med i flott natur, riste litt på hodet, smile, bli ettertenksom og ta inntrykkene inn over deg!

grønn strek
Denne anmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 20.3.2010.

"Snøhulemannen" har selvfølgelig offisielle websider. Der kan du lese mye mer om hva pressen sier om filmen, og hva som har skjedd i etterkant.