Reisebrev:
Førstereis til alpene

Å være nesten 40 år før alpene inntas er kanskje ikke noe godt tegn, men bedre sent enn aldri. I år var det bryllupsreise, og ferden gikk med interrail til de italienske alper. Det er neppe noen hemmelighet at skikjøring i norske skianlegg ikke blir det samme etter dette. I tillegg var vi utrolig heldige med været... Her kan du se bilder fra området rundt Matterhorn, og lese hvordan vi bodde og reiste.

Av Lars

Ingunn - høyere enn Matterhorn. Fra Rote Nase.Med interrail er det greit å beregne to dager ned til Valtournenche (buss siste 30 km). Vi kjøpte et regionalt skipass, slik at vi også kunne stå i Breuil-Cervinia og Zermatt. Da har du altså rimelig mange bakker å gjøre unna (se skikart), og vi kjørte ikke alle på 6 dager... Faktisk syntes vi at de flotteste løypene lå i Valtournenche-området, og det passet jo greit da vi bodde der...

Bostedet vårt var bare helt konge, men så er ikke vi så opptatt av sprekt natteliv og sånt. I Valtournenche er det 3-4 spisesteder og en dagligvare. Fra vårt tilholdssted på Panceó til "sentrum" var det en kilometer. Panceó var et utrolig kult sted. Huset var flere hundre år gammelt, og inneholdt tre helt nye små leiligheter. Inkludert i prisen var en fantastisk god frokost, og Adeleide som drev det var veldig hyggelg. Selv om hun bare snakket fransk (du bør ha litt snøring på fransk for å gjøre deg forstått der).

Fra Pance'o var det 250m til gondol og skiutleie. Telemarkski var det ikke mulig å leie der, men slalåmskiene kunne en få i standard, pro og ekstra-pro utgave. Vi valgte pro, og var veldig fornøyd med utstyret.

Fra start til topp på Plateau Rosa (3.480 moh) tok det en snau time og 5-6 heiser (2 gondoler). Derfra hadde du "verden under skiene", og en fantastisk utsikt til Matterhorn. Første dagen var vi også oppom Kleine Matterhorn - et utsiktspunkt på 3.890 moh. Derfra kan du kjøre ski sammenhengende ned til Zermatt på litt over 1600 moh...

Utsikt mot Matterhorn fra kirkegården i ZermattI Zermatt er du i Sveits, og her er ikke EURO så gangbart. Utsikten til Matterhorns nordvegg er mektig, og kirkegården i Zermatt forteller om mange klatreskjebner i området. Førstebestigningen av Matterhorn ble gjort i 1865 av Edward Whymper, og 4 stk omkom under forsøket... Dette var den siste av de store alpetoppene som ble besteget. Til sammenligning ble ikke Storen førstebesteget før 1872, men også det var det en engelskmann som sto for (Slingsby).

I mellom Valtournenche og Zermatt ligger Breuil-Cervinia. Dette stedet er kjent fra katlogen til diverse reiseoperatører, og er en mellomting av de to andre stedene i størrelse.

Vi hadde 6 dager i bakken uten en sky, og med svært lite vind. Det var kaldt, så alle klærne vi hadde med ble brukt. Likevel var det en fantastisk opplevelse! En god start på ekteskapet! :)


Denne reisebeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 10. mars 2008.

Galleri
Her finner du noen bilder fra vår fantastisk bryllupsreise i alpene.

Skikart
Dette kan jo virke for godt til å være sant, derfor har jeg scannet inn løypekartet...

Interrail
I disse klimatider oppfordrer vi gjerne folk til å ta toget sørover. Vi hadde stor glede av nettstedet reijseplan.dk (husk å velge internasjonale reiser) og billett kjøper du hos NSB. Det er ikke altfor langt verken til Milano, Roma eller Paris fra Valtournenche...

Bo
Vi bodde på et lite bed & breakfast som het Pankeó. Det var et utrolig koselig sted, og anbefales på det varmeste!

Fjell
Fjellene i området er særdeles mektige. Matterhorn kjører du rundt hver dag, og du kan lese mer om denne toppen i Wikipedia.