Bokanmeldelse:
Veiviseren i Sør

Nå har det kommet en skikkelig grundig guide til frilufts- og verneområder her sør. Boka ”Veiviseren” dekker kommunene Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla. Her kan du finne massevis av perler, enten du er hekta på ski, gåturer, padling eller sykkel. Det er bare en ting å si: Ut på tur! Denne boka er et must!

Av Lars

Forsiden på VeiviserenDen tykke boka er et resultat av et samarbeid Midt-Agder Friluftsråd har hatt med Vest-Agder Fylkeskommune og Fylkesmannen i Vest-Agder. adrenaline.no takker Vest-Agder fylkeskommune for et anmelder-eksemplar av boka.

Boka er på nesten 350 sider, og er breddfull av stedsbeskrivelser. Veiviseren er 3-delt:

  • Selve boka, som inneholder bilder, kart i stor målestokk og informasjon om adkomst/tilrettelegging, natur og lokalhistorie om hvert enkelt sted. Her er det utrolig mye spennende informasjon. På neste kajakk-tur skal jeg se om jeg finner festene til ubåtnettet som ble spent mellom Dybingen og Langøya!
  • Kartet. På kartet er det nummer som henspeiler til stedet i boka. Slik at det er lett å finne frem. Kartet dekker også kommunene Evje og Hornnes, Iveland, Birkenes og Lillesand.
  • Beskrivelse av områder. Denne er i samme format som kartet (når det er sammenbrettet), og inneholder en kortversjon av selve boka.

Det er Erik Peersen og Normann Liene som har skrevet boka, og som vanlig har de gjort et grundig arbeid. Begge er kjent for sine enorme lokalkunnskaper. I Veiviseren har de til og med fått litt hjelp, slik at den også dekker turer med elektrisk rullestol/scooter.

Boka virker svært gjennomarbeidet, og vi som lager adrenaline.no gleder oss til å bli inspirert til nye turer i ukjent terreng. Dessuten blir det helt klart et referanseverk når vi skal skrive om turene vi har gjort. Her finner du historien om hva som har skjedd på Bragdøya opp igjennom tidene, historien om skipet ”Seattle” som ble skutt ned under krigen og mye, mye mer.

Men, ikke alt blir fanget opp. Tjamsøya er kjent for adrenaline.no sine lesere som et buldreparadis. Dette er ikke nevnt med et ord i Veiviseren, selv om det har vært faste buldresamlinger her i flere år i helgen før quart-festivalen. Derimot kan du lese både om topografi, geologi, historie og mer om ”villsauen”. Men, at det er WC, teltplass og bademuligheter er med. Når det gjelder vegetasjonen står det at den domineres av einer lyng og andre planter, men ikke at en helst bør ha lange bukser. Kanskje må dette bli målet i neste versjon – at de forskjellige stedenes særegne aktiviteter også tas med. Vi tenker da på klatring, dykking, paragliding (har jo blitt veldig populært på Odderøya i det siste) osv.

Dette er likevel ikke noe minus, bare et forslag til hvordan Veiviseren kan utbygges videre. Informasjonen som ligger der vil holde i årevis fremover. Så kan kanskje neste versjon – på nett? – inneholde et eget punkt om ”aktiviter”. Mulighetene er mange.

Helt sikkert er det iallfall at Midt-Agder Friluftsråd, Fylkeskommunen og Fylkesmannen i Vest-Agder har gjort en kjempejobb! Vi gleder oss til å ta boka i bruk, og håper at mange andre også vil finne veien ut av stua!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 29.4.2005

Fakta
om Veiviseren:

Omtaler 168 frilufts- og verneområder. Av disse er 92 i Kristiansand, 45 i Søgne, 18 i Vennesla og 13 i Songdalen.

De 4 kommunene har over 100.000

innbyggere til sammen.
Boka er trykket i 3000 eksemplarer, og koster 349,- (og den er verdt HVER krone!)