Toppturer:
Sørlandet er ikke bare tæan i tanga!

Sørlandet. Landsdelen forbindes med sol, sommer, svaberg og lange badedager. Vinteren snakkes det ikke mye om, men det finnes altså muligheter. adrenaline.no har vært så heldig å få en av de lokalkjente topptur-entusiasten til å skrive om hva slags muligheter som finnes. De er slett ikke dårlige! Visste du for eksempel at du kan få med deg 1000 høydemeter på en tur? I artikkelen finner du beskrivelse av 6 turer.

Av Nils Rune Birkeland

Magnus Lindvig - han har tatt de flotte bildene!Søndag morgen i Kristiansand. Sitter med dagens utgave av boulevardavisene. "Ny" SEX-skandale og platte anmeldelser av lørdagskveldens TV-underholding klarer ikke helt å fange interessen. Det klarer derimot den tørre stemmen til en statsmeteorolog på NRK-P1. Han melder om klarvær og rolige vindforhold i Indre Agder og Langfjellene syd for Finse. Gråværet på kysten den siste uken har forsynt landskapet i dalstroka innafor med den lekreste dekorasjon en lidenskapelige skientusiast kan ønske seg - et 30 cm dypt lag med snøpudder!

En moderne mobil kommunikasjonsenhet kan være et fryktelig redskap, særlig i hånden på de gale menneskene. Selv er jeg langt fra tilregnelig i gjerningsøyeblikket der jeg med hensynsløs telefonterror i løpet av den neste halve timen river opp nattens ikke fullt så uskyldige festløver fra deres uskyldige søvn. Overbevisende forkynnelse av "powder"-evangeliet gjør at vi kl 9.30 presis kan forlate bomringen i en japansk bil fullstappet med skifrelst ungdom. De tre i baksetet gjør turen oppover til Valle i Setesdalen unna i drømmeland, mens sjåfør og sidemann nyter morgenstunden og vinterværet akkompagnert av P3´s morgensending på en skurrende bilradio.

Kl 12.00 parkerer vi bilen på Berg, den lille bygda høyt oppe i fjellsida litt syd for Valle. For oss i forsetet erstattes P3´s lydstudio nå av stillheten og den sterile, litt tørre lukten av naturens ypperste ferskvare - florlett nysnø. De tre i drømeland kan bare fortsette reisen. For dette er virkelig som klippet ut av en drøm, eller ut av de mest glansede turistbrosjyrer: Et landskap badet i lav vintersol, med snødekorasjoner som gjør trærne til troll og nisser, mens de blå dalskyggene skaper kontraster som får landskapet til å virke ennå et par hakk mektigere. Den sløvende tråklingen på clutch og gasspedal skal nå erstattes av rytmiske bevegelser i diagonalgang der kroppen selv er motor. Vi spenner på oss ski og stive kjørestøvler i plast. Hadde Sondre Nordheim sett oss nå hadde han blitt hvitere enn snøen av misunnelse. Det solide utstyret skal sikre maksimal kontroll og lekemulighet i den bratte nedforkjøringen som venter oss på den andre siden av fjellet. 1000 høydemeter i jomfruelig, nysnøpudder!

Vinteren er gudinnen som etter hvert snøfall stiller sin møydom til disposisjon for maskuline skiriddere, og denne kvinnen er langt fra kald! Overbevisningen virker i alle fall som høyoktan på motivasjonsmotoren i de bratte stigningene opp til toppen på Hengjefjell, 1314 meter over havet. Under skiene har vi "feller", lange remser av kunstpels med hår som tar tak i snøen og gir hold i frasparket, men som likevel lar oss gli framover i gangretningen. Vi stopper opp et par ganger for å drikke vann, og for å ta obligatoriske poseringsbilder av skiløpere i profil mot snødekkede fjell og med blå himmel som horisont. Turistforeningens løypenett leder vestover til Stavskarhytta og videre sydover i vintereventyret helt ned til Borteli i Åseral. Men vi vil høyt opp så fort som mulig, og bytter på å tråkke vårt eget spor i nysnøen.

Lars Reiersen dekorerer fjellsiden.Kl 15.00 står vi endelig på toppen, her oppe er det som om dalene fullstendig lukker seg, alle tegn på sivilisasjon forsvinner, og det vi skuer ut over er en eneste uendelig snøvidde. Et utsyn som setter ting litt i perspektiv for menneskekryp som oss. Kun mot nord får vi en liten gløtt av Setesdalen. Og det er denne gløtten som skal lede oss mot den råeste nedforkjøringen Sørlandet har å by på. Vi fjerner fellene, strammer skoene og justerer bindinger og staver slik at vi overfor våre kamerater ikke har sjangs til å skylde på utstyret når vi senere ligger med snørra plantet i dypsnøen. Og så er det bare å trå til. 300 høydemeter i åpent fjellterreng med 25 graders helling, avløses av glissen fjellskog, 200 høydemeter med spredte trelegger som portstolper før vi avslutter med 350, 35 grader bratte høydemeter i en såkalt coloire. Dette er en salgs renneformasjon i terrenget som enkelte steder danner en naturlig halfpipe. Vi dekorerer fjellsiden med S´er og 8-tall, av og til ispedd en del uregelmessige punktumgroper som har en tendens til å komme tettere jo nærmere dalbunnen vi kommer.

Det er med skjelvende knær og maltraktert lårmusklatur vi kl 15.45 kan spenne av oss skiene og laste utstyret inn i drosjen. En minibuss som noen har vært forutseende nok til å bestille under en kjærkommen muskelhvilestopp der oppe i bakkene et sted. Noen ser ut som snømenn etter dusinvis verdige punktum, mens andre gliser som ungen i Colgate-reklamen: Null hull! Egentlig gliser alle - et salig lykkeglis som først langt ut i den følgende arbeidsuken må gi tapt for hverdagstrivialitetene. Drosjen slipper oss av ved bilen i toppen av Bergbakkene. De ivrigste (det vil si alle) spenner på seg skiene igjen og få med seg ytterligere 300 nedoverhøydemeter mens sjåføren (meg selv) pent får kjøre bilen ned igjen og laste inn 4 slitne og lykkelige puddersnøriddere.

Kl 19.00 - tangerer vi igjen bomringen. På kjøkkenbordet ligger fortsatt morgenavisene oppslått. TV-ruten gaper tomt mot meg med sitt stakkarslige virtuelle underholdningstilbud. Men turminnene vil nok ikke kunne slettes bare ved et lett trykk på en av-knapp.


Toppturer i Setesdalen - reisefakta
Hva er så hensikten med å opplyse om alle disse klokkeslettene ovenfor? Først å fremst å vise at man ikke trenger hytte på Hovden og sesongkort i bakken for å kunne forsyne seg av de store vinteropplevelsene Sørlandsnaturen byr på. Du kan faktisk sitte avslappet i byen med kaffekoppen din en lørdag eller søndag morgen, og likevel, rød i kinnene av frisk fjelluft kunne rekke dagsrevyen og nyte mors middagskjøttkaker i eget hus. Opplevelsene er ikke mer enn 1 til 2 1/2 times kjøretur unna!

Her følger et lite utvalg av hva du kan velge og vrake iblant:

Topptur 1: Hengjefjell 1314 moh.
Turen som er beskrevet over går fra Berg 700 moh på vestsiden av dalen litt syd for Valle. Kjøretid fra Kristiansand ca 2 1/2 time. Du parkerer bilen her og en 3 timers skitur leder deg så til topps på Hengjefjell. Så er det bare å la det stå til nedover mot nord. 1000 høydemeter leder deg til gården Skår 360 moh. (vis av vi Rygnestadloftet) og den ventende drosjen som du selvsagt er forutseende nok til å bestille fra din medbragte mobiltelefon like før du når bunnen av bakken. Du blir nå kjørt tilbake til bilen, og de ivrigste i følget kan få med seg 300 høydemeter nedover de snødekte Berg-jordene før den stakkars sjåførslaven kan plukke dem opp. Kartblad: Valle 1413 II i Kartverkets 1:50000 serie.

Topptur 2: Ljomsnuten 1268 moh.
På motsatt side av dalen, rett overfor Berg finner du Bråttveit. Her Parkerer du ved enden av veien ca 450 moh. Så er det bare å følge scootertrasseen østover dalen mot hyttegrenda ved foten av Ljomsnuten. Videre kan du følge flere traseer. Jeg vil anbefale å legge oppturen om antennestasjonen litt nordvest for toppen før du følger ryggene østover mot varden. Nedturen går først sydover før du svinger vest og videre nedover i retning hyttebygda. 500 flotte nedstigningsmeter! Skal Setesdalen få et nytt skisenter bør det ligge her! Litt staking leder deg inn på scootertrasseen som du følger nedover til bilen igjen. 4 timers rundtur. Kartblad: Valle 1413 II i Kartverkets 1:50000 serie.

Topptur 3: Rustefjell 1055 moh.
Litt lenger syd i dalen. Stopp ved gården Heggland rett etter avtaket til Austad kirke, ca 1 time og 45 minutters kjøring fra Kristiansand. Her følger du en tømmervei og scooterslepe i zikk-zakk oppover fjellsiden dit den flater ut og leder nordvestover. Studer kartet og terrenget og finn en greit trasé gjennom skogen og opp fjellsiden mot sydvest som leder deg til vardetoppen. Flott utsyn nordover Setesdalen. Nedkjøringen gir vel 800 høydemeter med effektiv moro. Ca 4 timer opp og ned. Kartblad: Austad 1412 I i Kartverkets 1:50000 serie.

Topptur 4: Skori 1041 moh.
Dette er den sydligste toppen i landet over 1000 meter, og dermed et lite trofé å få med seg. Utgangspunktet er hyttegrenda ved "Farvatn" rett ved Ljosland skisenter snaut 2 timer fra byen. Kjør til Kyrkjebygd i Åseral og følg videre skilting mot Ljosland og skisenteret. Så er det bare å følge merket løype i retning Turistforeningens hytte Lakkenstova. Etter ca 3 km tar du av fra løypa og velger en trasse mot sydvest i retning toppen. Det fins flere små dalfører som leder i retning topplatået. Vidt utsyn i alle retninger. Tilbaketuren kan legges innom Lakenstova som står åpen for besøkende i hele vintersesongen. Turen til topps og tilbake tar 2 til 3 timer. Beregn 2 timer ekstra dersom du vil innom Lakkenstova. Legger du inn en overnatting med soloppgangstur til toppen får du garantert en opplevelse du sent vil glemme! Kartblad: Kvifjorden 1412 IV i Kartverkets 1:50000 serie.

Topptur 5: Årdalsnapen 762 moh.
En times kjøring fra byen leder deg til parkeringsplassen på Flatebygd skianlegg. Her vil det være en fordel å skaffe seg et løypekart, men skilting leder deg i alle tilfeller på riktig vei. Toppen gir deg et fantastisk utsyn over Byglandsfjorden, Setesdalsheiene og skogsområdene mot syd. På klare dager skal det visst være mulig å se sjøen herfra. Dette er mer å regne som en langrennsstur. Det tar 3-5 timer fram og tilbake, avhengig av pauser, tempo og kondisjon. Kartblad: Evje 1512 III i Kartverkets 1:50000 serie.

Topptur 6: Abusdalsknuten 596 moh.
Dette er den "snilleste" av toppturene. Ta av fra Rv 9 ved Moisund, Skilting først mot "Abusdal", senere mot "Fjælestad" der du følger veien helt til topps i hyttefeltet. Ca 50 minutter fra Kristiansand. Herfra følger du scootersleper, skispor og skiltmerking mot "Abusdalsnuten". Utsynet er flott både mot skogsheiene i syd og mot fjellmassivene i Setesdalen og Åseral mot nord. Dette er også mer å regne som en langrennsstur, og kan lett utvides ved å følge rød eller blå rundløype på platået på østsiden av nuten. Bare "nuten" gir ca 1 1/2 time tur-retur. Kartblad: Åseral 1412 II i Kartverkets 1:50000 serie.

Utstyr og sikkerhet
For de tre første turene er det en fordel med solid fjellskiutrustning. Du trenger ikke nødvendigvis stivt telemarksutstyr, men dersom du til fulle skal kunne nyte utforkjøringene bør nok utstyret være temmelig stabilt. Selv benytter jeg en lett telemarksski, og de letteste plastskoene av Scarpa T4-typen som faktisk har omtrent de samme egenskapene som litt solide lærsøvler, bare det at plaststøvlene er fullstendig vedlikeholdsfrie og veldig raske å tørke. Teleskopstaver som du kan juster lengden på for å variere mellom gange og kjøring er en fordel. Feller er derimot et must. Kjennskap til bekledning for vinterfjellet og til bruk av kart og kompass er en forutsetning. Dessuten bør også forholdene i bratte utforkjøringer vurderes med hensyn på muligheten for snøskred. Er du i tvil, eller trenger tips og ytterligere informasjon om utstyr eller om vær og forhold i fjellet generelt vil Kristiansand og Opplands Turistforening være behjelpelig.

De to siste turene stiller ikke like store krav til kunnskaper, utstyr eller kondisjon, men både ski- og kartferdighet vil også her være en fordel. Husk at forholdene i fjellet skifter fort, og vær forberedt på at uforutsette ting kan inntreffe selv på de korteste turer. Lykke til!


Disse toppturbeskrivelsene ble publisert på adrenaline.no 9.11.2004

Toppene:
I bunnen av denne artikkelen finner du forslag til 6 toppturer:

1. Hengjefjell 1314 moh.

2. Ljomsnuten 1268 moh.

3. Rustefjell 1055 moh.

4. Skori 1041 moh.

5. Årdalsnapen 762 moh.

6. Abusdalsknuten 596 moh.

Takk til Nils Rune Birkeland og Magnus Lindvig (foto).

Se også galleriet "Topptur til Hengjefjell" fra 2001 her på adrenaline.no.