Om å se muligheter
Ridderrennet 2004

I en uke til enda var adrenaline.no tilstede på Beitostølen, og uka ble avsluttet med Ridderrennet 2004. Hundrevis av funksjonshemmede utøvere fra inn- og utland sprengte grenser i alpinbakken og i langrennssporet. Smilet sitter løst, og sjelden har vi opplevd så mye humør på en enkelt uke! Etter dette har uttrykket "idrettsglede" fått et helt nytt innhold!

Av Lars

Å se muligheterDet er unektelig ganske spennende å komme til langrennsarenaen. Så ligger det en beinprotese et sted, en skikjelke et annet, og rullestoler står både her og der. Til vanlig har vi jo vanskelig for å se for oss rullestolbrukere i langrennssporet, men på Beitostølen er det helt dagligdags. Det handler jo om å se mulighetene vi alle har. Til daglig blir vi proppet fulle av et budskap om skjønnhet, velskapthet og rikdom. Men, det dreier seg jo om å bruke de mulighetene hver enkelt har - ut fra SINE forutsetninger. Vi er jo alle unike, og derfor er også mulighetene vi har forskjellige. Om muligheter har Søren Kierkegaard skrevet noen vakre linjer:

Muligheter
Skulde jeg ønske mig noget -
da vilde jeg ikke ønske mig
rigdom eller makt,
men mulighedernes lidenskap -
det øye der,
evig ungt,
evigt brændende,
ser muligheter.

Tenk om denne innstillingen til livet kunne fanges opp også utenfor rammene av Ridderrennet. Dette er jo viktig for oss alle - uansett forutsetninger.

Hva er Ridderrennet?
For å svare på dette har jeg klippet litt fra web-sidene til Ridderrennets Venner (peker finner du i spalten til høyre):

"En internasjonal vintersportsuke for funksjonshemmede
Ridderrennet er en uke der du kan oppleve en uke med skiaktiviteter, naturopplevelser og sosialt fellesskap på Beitostølen. Under Ridderuken kan du trene og konkurrere i et løypenett som tilhører Beitostølen Helsesportsenter. Løypene er spesielt tilrettelagt for fysisk funksjonshemmede skiløpere."

En god del av utøverne er på Beitostølen hele uka, og kan da konkurrere i både langrenn, alpint og ski-skyting ved siden av selve Ridderrennet - som er ukas høydepunkt. Se for deg skiskyting for døvblinde - her er det mange grenser som skal sprenges. Utøveren legger seg ned, får tak i geværet. Ledsageren tar på headset, og styrer den døvblinde inn mot blinken ved å tegne på ryggen. Imponerende!

LangrennspiggingLangrennspiggerne kan få opp en voldsom fart. 10 km langrennspigging ble vunnet på i overkant av 28 minutter. Det er riktignok ei flat løype over myrene ved Beitostølen Helsesportssenter, men 28 minutter på mila er likevel VELDIG fort!

Lyst til å vite mer?
I spalten til høyre finner du en rekke pekere. Titt litt rundt - så kanskje du også havner på Ridderrennet neste år. Enten som utøver eller deltagere. Det er plass til flere!

Til slutt litt om ledsagere. Flere skoler og forsvaret stiller med flere hundre personer denne uka. De gjør en kjempejobb. Studentene får en utrolig praksis, og soldatene en givende tjeneste.


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 29.3.2004

Galleri
På en uke blir det litt bilder. Her er 40 av dem. Dessverre var vi ikke tilstede på noen av de alpine øvelsene, men kanskje noen kan sende oss bilder?

Bakgrunn
Vi synes bildet av Bitihorn i bakgrunnen, og rullestolen og protesen i forgrunnen sier mye om Ridderrennet. Om at det handler om å sprenge egne grenser. Å se muligheter i eget liv. Derfor har vi laget en bakgrunn med det motivet og ordene til den ærverdige Kierkegaard. Du kan få bakgrunnsbildet i:
800 x 600
1024 x 768

Pekere