Guttetur:
Hallingskarvet 1853 moh

"Det gode lange livs far" kaller Arne Næss Hallingskarvet. Ved flere anledninger har vi prøvd å komme opp på vår årlige guttetur, men været har satt en stopper for prosjektet. Denne gangen så det lovende ut - solen skinte fra blå himmel. Endelig så det ut som vi skulle komme opp på toppen av fjellet til Arne! Det ble litt av en opplevelse...

Av Lars Foto: Tobben

Bjørn, Tobben og Lars på toppen av HallingskarvetDet er nemlig ingen overdrivelse å si at ikke alle i følget var like fjellvante. Men, motivasjonen var det ingenting å si på. Sammen med dusinvis av andre la vi ut fra Prestholtseter denne nydelige lørdagen i september. Vi hadde ikke gått mange metrene før vi måtte åpne opp klærne på vei mot Prestholtskaret.

Her tok vi en liten pust i bakken, og brukte tiden til å ta bilder. For Tobben var det ny høyderekord (1500 m) - så han måtte bruke mobilen litt allerede... Panoramet i bunnen av siden er tatt under denne pausen. Her hadde vi nydelig utsikt utover!

Stigningen opp Prestholtskaret er bratt, men vi hadde god tid. Vel oppe begynner den lange steinrøysa. Først bort til snøfeltet, og så videre innover mot toppunktet. Veien inn er LANG (iallfall for noen av oss). Men, vi kom frem. Sola var da blitt borte, og det blåste en kald vind. De siste 4-500 metrene lå det nysnø. Effektiv temperatur var under null, og det ble ikke brukt mye tid på toppvarden (OBS - dette er ikke det høyeste punktet på HELE Hallingskarvet - det er 1933 moh lenger vest. Men, det er det høyeste på den østlige delen). Litt sjokolade og varm drikke ble det likevel ryddet rom til.

Vi var litt engstelige for tåke, og tok ut kurs fra varden. Men, ned hadde vi vinden i ryggen og god sikt. Alle kjente det godt i beina nedover Prestholtskaret igjen. Etter å ha forsert den verste kneika tok vi rast på samme sted som vi gikk opp. Da begynte det å SNØ! Fjellet gir virkelig store forskjeller i vær på korte tidsrom. Vi begynte i varmende sol - kom opp til iskald vind - og gikk ned igjen i snø... Alt dette på 3-4 timer.

Vel nede på Prestholtseter var det en fornøyd guttegjeng som satte seg i bilen. Endelig hadde det lyktes! Første gangen snudde vi pga tåke og snø. Andre gangen psyket vi ut på hytta, men denne gangen! Tilbake i hytta falt mine turkamerater i dyp søvn, mens jeg disket opp med store mengder biff og fløtegratinerte poteter. Men, det er en annen historie...


Denne gutteturen ble publisert på adrenaline.no 28.10.2004

Galleri Lars
Her finner du 25 bilder fra turen

Galleri Tobben
Her finner du 24 bilder fra turen

Hvis du også er fascinert av Hallingsskarvet, har adrenaline.no publisert et bakgrunnsbilde av fjellet som du kan bruke på skjermen din!

Boken til Arne Næss har vi skrevet om før her på adrenaline.no Her er de harde fakta:

Arne Næss (1995/99):
"DET GODE LANGE LIVS FAR - Hallingsskarvet sett fra Tvergastein.
Bilder: Johan Brun"

ISBN: 82-517-7977-4
N.W.Damm&Sønn A.S

Kart
Statens kartverk har gitt ut flere kart som dekker Hallingsskarvet. I lilla serie kan du bruke både kartet over "Geilo" og "Hallingskarvet". Vi brukte det site, og da har du dekket hele.

Prestholtskaret