Vinterskog
I begynnelsen av februar var det klart for vinterskog. Over 60 studenter fra friluftsliv ved HiT skulle ut på tur. Området var nordøst på Lifjell, nærmere bestemt sør for Himingen og sørøstover ned Årmotdalen. Værmeldingen var ikke de beste i dagene før, men lokale variasjoner er ingen hindring! :) Det ble fire dager og tre netter fulle av inntrykk og ny lærdom. Av Lars Vi tar det ganske kronologisk, så blir det lettere å holde oversikten. I spalten til høyre finnes litt fakta om turen, billedgalleri og et dikt som passet bra (se senere i artikkelen). Mandag 3.2. Men, det positive var at tåka som lå tjukk over Bø forsvant på vei opp. På parkeringsplassen sør for Himingen skinte sola fra skyfri himmel. Det var nok ikke bare undertegnede som hadde tatt høyde for fire dager med nullføre og nedbør, derfor kom dette som en MEGET hyggelig overraskelse. Etter en kort innføring i ”orientering og forflytning”, bar det sørvestover mot Gavlesjå gjennom skogen. Der det var vann fulgte vi disse. Dyp nysnø gjorde at vi byttet om på å gå først. Kartleser gikk som regel som nummer to.
På forhånd hadde vi delt inn i gapahuklag, matlag og dolag. Ettersom folk ble ferdig samlet alle ved, og det kunne trenges. Så høyt er det ikke massevis av ved, og vi gikk flere hundre metter for å finne gode stokker. Men, det ble fine gapahuker, godt bål og god mat. Dagens rett var pasta og laks. Det kunne vi absolutt leve med! Etterpå var det faglige temaer. Denne kvelden dreide det seg om bekledning og hygiene. Kort oppsumert: Ull er kult innenfor skallbekledning av bomull eller goretex. Vask deg på hendene etter at du har vært på do! Ingen dør av å være møkkete på kroppen, men det kan lukte vondt etter en tid… Temperaturen sank godt utover kvelden, og da vi krabbet ned i soveposen som igjen var puttet ned i en vattert Jervenduk viste termometeret minus 12 grader. Likevel – det ble en god og lang natt med søvn under en tindrende stjernehimmel. Tirsdag 4.2
Her ble det gjennomgang av Telemarkssving. Med 20-30 cm nysnø er det fantastisk gøy, og Homo Ludens fikk mange venner disse to timene… Men, all glede tar slutt, og vi måtte tilbake til basecamp for å lage mat og sanke mer ved.
Vi matet også fisken i hullene vi borret dagen før. Dagen etter skulle nemlig startes med isfiske. Så ble det nok en tidlig kveld. Ingen vits å sitte oppe etter 21, når det er mulighet for 10 timer med flott søvn! ;-) Temperaturen var også steget til minus to, så nå var det rene sommeren! Onsdag 5.2 Etter havregrøten ble det isfiske. Lett vind og snødrev gjorde det til en kald fornøyelse. Når da fisken nesten helt uteble, så var det ikke så mange som holdt ut nede på vannet så lenge. Eneste fangsten var en bitteliten ørret, som undertegnede ikke fikk lov til å fotografere. Den ble i stedet sluppet ut for å vokse seg stor og fet til senere generasjoner. Leiren ble ryddet etter alle kunstens regler, og så bar det nedover Årmotdalen. Egentlig skulle vi ta av stien ved Grönbygil å gå denne til Lokin. 30 cm nysnø gjorde dette like aktuelt, og vi fortsatte veien (som ikke var brøytet). Ved krysset til Årlia tok vi av, og etter ca en kilometer inn denne veien fant vi granene våre.
Det betydde også at temperaturen stupte sammen med sola. Dermed ble det kanskje ikke så dype tanker, men det var godt å kjenne varmen fra bålet. Dessverre holdt veden bare et par time, og da var det ikke så mye annet å foreta seg enn å gå i posen. Temperaturen var da minus 14 grader, og det ble et kort dobesøk. Under grana var det flott, trygt og godt. Forundringen var stor da jeg noen dager senere fant en keltisk bønn om nesten det samme. Den er gjengitt i spalten til høyre. Torsdag 6.2
Vi fortsatte veien videre nedover mot Moen. Etter hvert ble det brøytet, og mindre moro. Da slo vi oss ned i en hyttevegg, og lagde skikjelke. Undertegnede har en spade som kan brukes til dette, og det funket for så vidt. Likevel er det ikke helt uproblematisk å lage skikjelke med det man har for hånden… Gaffa-tape anbefales! Lunsjen etterpå ble lang, og lignet litt på den lunsjen vi startet turen med. Meningen var nå å avslutte med litt GPS og telemarkssvinger. Men, skogen ble bare tettere og tettere. På Moen ringte vi i stedet til Bø Taxi, og spurte om de kunne komme litt før. Jo da – det skulle de! Så, etter 30 sekunder, dukket Maxi-Taxien opp! Antagelig skulle nok denne hente noen andre, men det var bare oss der. Sjåføren var overbevist om at det var oss som skulle hentes, og vi lot oss ikke be to ganger! Dermed ankom vi skolen et par timer før planlagt, men alle synes likevel det var en flott tur! Alle på gruppen skal ha æren for det, men undertegnede vil gjerne så fremheve veilederne for gruppen: Mikkel og Bård. De går i 2. klasse her på friluftsliv, og var svært dyktige veiledere for oss andre!
|
Galleri Kart Bønne- Hvem har laget bønnerommet? Det har Gud gjort. Han sådde frøet som ble til dette enorme treet. Og der greinene brer seg ut fra stammen, har han skapt et hulrom hvor jeg kan sitte. Hvem verner om meg? Det gjør Gud. Han har latt greiner og blader vokse over meg som beskyttelse mot regnet. Og han har latt meg sitte høyt over bakken, hvor jeg er trygg for røvernes spyd og sverd. ”Keltiske bønner” av Robert van de Weyer. Luther forlag.
|