Test
Nyingsaga og nyingen

På sommerens padletreff på Hvaler kom vi over nyingsaga. Ivrige sjeler hadde utviklet ei sag etter gammel tradisjon, og vi fikk med ei for å teste. Vi ventet på bålforbudet i skogen skulle oppheves 15. september, og nå har vi testet sagen ved flere anledninger. Dette er et godt julegavetips til villmarkinger!
I tillegg til nyingsaga handler denne artikkelen også om nyingen - det spesielle bålet vi lager foran gapahuken. Laget riktig brenner dette hele natten, og varmer hutrige sjeler under presenningen...

Av Lars

Her ser vi fotomodellen Torbjørn i ferd med å sage ved til bålet.Nyingsaga er genialt enkel - egentlig bare noen trebiter og et sagblad. Men, alle delene har sin misjon, og tilsammen blir de ei skikkelig sag! I utgangspunktet syntes vi kanskje det ble litt mye "å drasse på", men hvis man vet at det skal sages - så er ikke denne saga verre å ha med enn ei buesag. I forhold til buesagen har den også mange fordeler:

  • Saga har ei stor sagflate, og bruker standard 53 cm blad.
  • I motsetning til ei buesag er høyden mellom saga og blade lik hele veien. Alle har sikret ergret seg over at en får mindre og mindre arbeidsvei dess mer man sager med ei buesag.
  • At materialet er i tre, er både mer miljøvennlig - OG mye varmere å holde i når det er kaldt.
  • Den geniale konstruksjonen gjør at bladet er beskyttet under transport, samtidig som saga er lett å frakte. Vi har fraktet den som ei ski utenpå sekken, forvart under komprimerinsreimene på ene siden. Da er den lett tilgjengelig.
  • Da beskyttelsen av bladet er en del av saga, mister du den ikke når du holder på!

Det eneste negative vi opplevde, var at mutteren på ene siden datt av ganske fort. Vi anbefaler derfor etterskruing, men nå har også produsenten gått over til låsemuttere. Derfor skulle ikke dette være noe problem lenger.

Sammenslått nyingsag

Alt i alt er vi veldig fornøyde! Hvis du vet at på denne turen blir det mye bålbrenning, så er denne saga en god kamerat! Hvis du vet at nying står på programmet, så er ei skikkelig sag uunnværlig! Hva er så en nying?

Nyingen
Det er et varmebål som ofte brukes foran gapahuk. Det lages da slik at bålet dekker hele, eller mesteparten av åpningen til gapahuken. For å øke effekten ytterligere, anlegges gapahuken med åpningen mot en skrent. På denne måten vil varmen fra bålet bli reflektert av skrenten, inn mot åpningen i gapahuken. På denne måten blir det enda varmere.

NyingenTil en nying trenger vi tre kraftige stokker. Gran bør unngås, da det gnistrer en del. Vi vil jo ikke ha hull i soveposene, eller brannsår på nesa! Vi brukte furu i nyingen på bildet. Det er fin ved!

Underlaget bør være slik at ikke andre ting tar fyr. Vi brukte fuktig skogsbunn, og om morgenen var det varmt langt nedover. Sand er også fint. Ikke bruk svaberg - dette vil sprekke pga varmen! Steiner rundt nyingen gjør seg, da det meste blir tørt etter mange timer med god varme.

Så legger du to tykke stokker parallellt med inngangen til gapahuken, med litt mellomrom i mellom. I mellomrommet legger du først litt kraftige kvister, og så tynnere og tynnere. På høyde med/litt over stokkene er det bare tynne kvister og never som gjelder. Deretter tar du to ferske pinner og legger på tvers i hver ende av de store stokkene. Oppå disse plasserer du den siste stokken. Dermed får du en Y med luft mellom stokkene. Etterfylling med små kvister og never i denne Y'en kan nå utføres. Til slutt stabiliseres hele greia med ferske pinner som slås ned i bakken på skrå, og møter hverandre over den øverste stokken (se bildet). Bruk dette i begge ender. På denne måten holdes nyingen stabil under nedbrenningen.

Nyingen på bildet brant helt alene i 8 timer. Om morgene tok vi glørne fra den, og brukte til frokostbål! Det ble en fin og varm natt, selv om gradestokken bare viste +1 utenfor gapahuken!

Både nyingsaga og nyingen er gode hjelpemidler for å oppfyll en av grunnreglene i friluftslivet: Det er forbudt å fryse! God tur!


Denne testen og artikkelen ble publisert på adrenaline.no 8.12.2002

Nyingsaga
er nok ikke til salgs hos verken G-sport, Intersport eller lignende. Men, du kan få tak i den ved å henvende deg til:

nyingsaga@hotmail.com

så får du info om pris, levering osv.