Mat:
Brød på stormkjøkken

I lengden kan det bli kjedelig å spise havregrøt. Derfor tok vi motet til oss, og forsøkte med nybakt brød på stormkjøkken. Dette ble virkelig en suksess, og i denne artikkelen forteller vi hvordan du gjør det! Ingen grunn til panikk - det er veldig enkelt. Ikke nok med det - brødet er også ferdig på en - to - tre!

Av Lars

Undertegnede med sitt første brød i pannaIdéen om brød på stormkjøkken ble unnfanget under lesing av boka "Mat på tur" av Erling Kagge (mer info om boka i spalten til høyre). Det er ikke mye som skal til, og på turen til Bohuslän hadde vi psyket oss opp nok til å forsøke.

I begynnelsen kan det være litt opp og ned hvordan det treffer med tørre ingredienser og vann. Dette avhenger litt av hva du putter oppi, og temperatur. Etterhvert får du "feelingen" på hva som er en god deig. Oppskriften til høyre holder til to leiver i ei panne til Trangia stormkjøkken. Vi forsket litt på hva som fungerte best som kjevle, og etter 3 dager utropte vi SIGG-drikkeflaske til suveren ener!

Oppskriften her er bare med hvetemel. I Sverige hadde de noe som het "Hvetekross". Vi blandet inn en dl av dette i oppskriften til høyre, og fjernet en dl med hvetemel. Det ble raskt døpt til "grovt morrabrød", og tok helt over som frokost istedet for havregrøt. Her kan det blandes i det uendelige, og havregrøt kan sikkert også brukes sammen med hvetemelet.

Vi eksperimenterte også med forskjellige ting i deigen. Både hvitløk og krydder. Dette kan også blandes i oljen under steking. Variasjonene er uendelige - og ferskt brød på tur er undervurdert!


Denne oppskriften ble publisert på adrenaline.no 19.6.2002

Oppskrift:
ca 5 dl hvetemel
1/2 ss bakepulver
1 ts salt
1,5 dl vann
ca 1/2 dl olje til steking

Bland det tørre i en bolle, og tilsett vannet. Kna i 4 min. Tilsett mer mel hvis deigen er løs. Så former du to kaker med mel på hendene og SIGG-flaska. Oljen skal dekke bunnen av stekepanna. Stekes til de en gyldenbrune på hver side (ca 2 min på hver side). Hvis det oser er det for høy varme!

Bok:
"Mat på tur - Kunsten å imponere på et stormkjøkken"
av Erling Kagge
Familievennen forlag
ISBN 82-91769-83-4