Skoletur: Tur med overskudd I starten av september dro 23 studenter ved ”Nordisk friluftsliv” i Bø på tur i Lifjell. Det ble fire innholdsrike dager, der absolutt alle fikk lære noe nytt. Været viste seg fra de fleste sider, og med høydeforskjeller fra 116 til nesten 1200 meter over havet fikk vi se de forskjellige vekstsonene. De som trodde at et studium i friluftsliv er et slaraffenliv, må nok tro om igjen. Her var det bare å ”gønne på” fra start til slutt. Vi har prøvd å oppsummere noen av opplevelsene i denne artikkelen. Av Lars På forhånd hadde vi laget både turplan A, B og kriseplan. Klassen var delt i to, med hver sin veileder. Her heter det ikke lærer, og veilederen er på like fot med resten av gruppen. Dette fungerte veldig bra, og var en helt ny opplevelse for undertegnede. De to gruppene er igjen delt i teltlag på 3-4 personer. Disse har satt sammen meny for de 4 dagene. Flere av gruppene har laget Logan-brød, som skal testes ut på turene. Resultatene av dette finner du i artikkelen om Logan-brød. 1. dag Ved Sanden camping begynner første undervisning. Vår gruppe får en elementær orientering om nettopp orientering. Dette skjer i skyggen under en skyfri himmel. Dette blir en knalldag!
Lunsjen ble inntatt ved myrene nordvest for Flatastaul, og vi kan vel allerede slå fast at Logan-brød er kraftig kost. Eller for å si det på en annen måte; det er jammen bra vi er utendørs. Logan-brød genererer krefter og luft i massevis! Alle har kartet fremme, og blir stadig utfordret på hvor vi er. Peiling på topper blir foretatt, og snart ser vi Astridnatten. Vår gruppe går sør for denne, og like før Hønsevatn møter vi jammen to fjellvandrere. De er antagelig lokale, og har fisket i Hønsevatn. De virker rimelig overrasket over å se en så stor gjeng med kart, kompass og store sekker. Vi forteller at vi skal til Hønsevatn, og de bare ler når de sier: ”Det er bare å følge stien det!”
Været er fremdeles fantastisk, og alle tar en dukkert! Faktisk flere… Vannet er ikke akkurat glovarmt, faktisk bare 14 grader. Det gjør ikke så mye når det er vindstille og sola steiker! Etterpå blir det spaghettirett med bacon, og livet er godt å leve. Men, det er ikke tid til noe avslapning, nå skal det være flere temaer under Hønsehelleren. Herfra får vi en utrolig flott solnedgang mens det faglige synker inn. Alle er enige om at vi har ”verdens flotteste klasserom”! Mørket kommer fort, og nede ved vannet blir det tid til litt varm kakao og mer faglig påfyll. Vi avslutter med et dikt, og undertegnede finner et egnet overnattingssted i lyngen. Det er ikke stjerneklart ved innsoving, men et par timer senere – under en tissetu – gnistrer himmelen. Utrolig så mange stjerner! Jeg blir liggende en god stund å bare nyte. Dessverre er det bare Karlsvogna og Nordstjernen som gjenkjennes enda, men de neste dagene er det flere i gruppa som skal undervise oss om astronomi! 2. dag Etter en ganske lang orienteringspause nord for Hellerhovet, går vi på kompasskurs ned til vannet vest for passet. Der blir det lunsj, og noen kjappe regnbyger. Innimellom dette blir det natur- og kulturtema. Alle har nemlig laget sitt natur- eller kulturtema. I tillegg har grupper på to og to planlagt faglige temaer ut fra en kravliste. Veileder har egne opplegg, og supplerer våre opplegg. Flere av våre temaer finner du igjen i spalten til høyre på denne siden. Vi går så østover gjennom passet, og skrår igjen nordover mot sommerstiken. Her får vi høre en kulturhistorie om Guro, som er bakgrunnen for navnet Gurosrottjønna. Den forteller om Guro som var så glad i å danse – det var nemlig dans på slettene her inne for lenge siden. Guro forteller at om hun så skal dø, skal hun komme igjen året etter. Det går troll i ord. Hun danser med fanden og dør, men kommer tilbake året etter – blek og dradd i ansiktet.
I natt skal vi overnatte øst for Sunnstulvannet. Vel framme rigger vi til latrine og gapahuk. Så er det tid for foredrag om bål. Det skal nemlig lages mat på bål denne kvelden. Vi får innføring i tre forskjellige typer, og setter i gang. De fleste får i seg maten før regnet begynner. Ikke bare litt regn. Utrolig mengder med regn. Det fosser ned… Et bål blir utvidet fra matbål til varmebål, og vi koser oss foran dette utover kvelden. Likevel er det ingen som kan skryte av å ha gått tørr til sengs denne kvelden… Selv om ingen var tørre, var alle varme. Det er tross alt det viktigste – konservere kroppsvarmen! Dessuten var det en skikkelig opplevelse! Nesten tropisk regnvær, og lyn i ett sett. Alle lærte at hastigheten til lyden er 330 meter pr. sekund denne kvelden! Vi telte hvor lang tid det tok fra vi så lynet, til vi kunne høre det. 3 sekunder tilsvarer en kilometer… Lynguden Tor bråkte i ett sett. Alt fra 1,5 – 12 km unna. På alle sider. Spennende… 3. dag I dag var planen å gå til Hollane først. Her skulle vi møte den andre gruppen 1300, og ha en felles samling. Underveis fikk vi innføring i månekompass!
Vi fikk også med oss noen sagn fra Hollane og historien til sætra. Et flott sted! Begge gruppene var begynt å få noen med beinproblemer. Vår gruppe ble enig om å gå på nordsiden av Mjeltenuten, og så ta en rådslagning i stikrysset sør for Dyrdalsstulen. Her ble det også litt mat og foredrag om seterliv. Den opprinnelige planen gikk ut på å gå via Øysteinnatten, og ned til Gleksefjellet. Plan B gikk ut på å gå ned Oksladalen. I pausen unnfanget vi en ny plan – plan C! Denne gikk ut på å gå rett sydøstover på stien mellom de to stiene i Plan A og B. Rett ned mot Storsteintjønna. Alle var enige om at det var en god løsning. På veien sørøstover begynte det å regne igjen. Til dels ganske mye i det vi gikk nedover mot Storsteintjønna. Regnet reduserte sikten, og tjønna så mye lenger unna ut enn den egentlig var. I redusert sikt er det vanskelig å beregne avstand! I en rådslagningspause i bakken gikk alle sammen i ring, og holdt rundt hverandre. Det ga et helt klart løft i en våt tilværelse. Samtidig kunne alle se hverandre i øynene, og det er lett å se om noen er kalde, utafor osv. Vi ble enige om å slå leir på første og beste sted.
Regnet hadde gitt seg, og vi fikk noen minutter med flott solnedgang mens vi satte opp teltene. Etter middagen var det vedsanking, og utpå kvelden brant et lite og hyggelig bål foran presenningen vi hadde hengt opp. Helt i le. Utrolig flott stemning, og massevis av faglige temaer. Klokken 22 var det faglige over, og de som hadde lyst fortsatte å nære bålet med ved. Det ble en koselig ekstratime inn i natten… Denne siste natten ble tilbragt i telt. Kanskje like greit, da det regnet ganske kraftig midt på natten. Vårt teltlag hadde et Helsport Rundhø Expedition (skoletelt), og dette fungerte veldig bra. 4. dag På vestsiden av Sandtjønn finner vi nok en demning. Den første vi så var sør i Hønsevatn. Disse demningene ble før i tiden brukt til å få tømmeret ned i bygda. De demmet opp vann, og slapp det ut mens tømmeret lå i bekken nedenfor. Så kom de enorme vannmassene og fraktet tømmeret nedover. Utrolig praktisk. Samtidig må det ha vært et ganske vilt syn… Det går ganske mange liter pr. centimeter hevet vannstand i Hønsevatn og Sandtjønn for å si det på den måten!
På Vihus er det en kort oppsummering og mat. Herfra er det mulighet for å gå ned til Bø eller Lifjell Turisthotell. De fleste valgte det siste, og tok taxi herfra. Det er tross alt ikke lenge til neste tur… ;-) Alt i alt en lærerik og flott tur! Nå har vi noen dager på å forberede neste tur - padling i Seljordsvannet og Bøelva. Rapport følger!
|
Deltagere
Veiledere:
Galleri Kart Overnattinger Bakgrunnsbilder Natur- og kulturtema Faglige tema Pekere: |