Fjelltur
Til himmels på Himingen

Det er viktig "å leve seg inn i kartet". Hvis du gjør det legger du fort merke til et spesielt fjell på Lifjell. Det heter Himingen, og strekker seg 1066 meter mot himmelen. Ikke så imponerende i seg selv, men for en utsikt! Vi tok turen 15.9.2002, og da var det ikke en sky på himmelen!

Av Lars

Artikkelforfatteren ved toppvardenEtter litt om og men kom vi fram til der stien begynte. Nøyaktig veibeskrivelse finner du til høyre. Når du først er kommet til P-plassen, er det godt merket sti opp. Distansen er ikke avskrekkende - litt over to kilometer, men på disse kilometrene skal du opp nesten 400 meter...

Derfor bør du nok regne en drøy time opp på denne koseturen. Utsikten blir bedre og bedre ettersom høydemetrene vinnes, og snart har vi funnet både Norsjø og Øysteinnatten i sør.

Det spesielle med Himingen er topografien. Lifjell er på en måte slutt, det er blitt skog. Men, så plutselig går det opp igjen. Fra ca 660 moh. går det bratt opp til toppen på 1066 meter på alle sider - spesielt fra nord og sør. Dermed ligger Himingen der som en egg i terrenget. Riktignok en brei egg, men likevel. Her er det formidabel utsikt i alle himmelretninger.

Vel oppe på Himingen i øst, stiger det enda 100 høydemetre til vi er på toppunktet litt vest for midten. På vei bortover ser vi Slettefjell i sørvest, og i nord-nordvest ser vi Gaustadtoppen. I det fjerne...

Fine topper har postkasse - så også Himingen. Fire stykker hadde besøkt toppen denne dagen, og vi møtte ei til på vei ned. Dette er med andre ord ikke noe turisttråkk.

Arctostaphylos alpinus På veien ned var det bare å nyte utsikten, og de begynnende høstfargene. Rypebæra (Arctostaphylos alpinus) har begynt å få sin karakteristiske rødfarge, og det ble en del krabbing i lyngen for å få et okay makrobilde. Men - ble det ikke fint? ;-)

På turkartet over Lifjell (1:50 000) er det avmerket en severdighet på toppen av Himingen. Vi har ikke klart å finne ut hva dette er, så hvis noen har noen hint i den anledning er vi takknemlige!

Turen til Himingen passer for hele familien, og er en flott søndagstur. Husk å ta med litt drikke, da det ikke var så mye vann å spore oppover lia. Det er rart med det, men 400 høydemetre genererer vel litt svette hos de fleste... Men, med en slik utsikt er det helt klart verdt det!

God tur!


Denne turbeskrivelsen ble lagt ut på adrenaline.no 16.9.2002

Hvordan kommer du dit?
Enten du kommer fra Bø, Notodden eller Seljord - så er det viktig å finne Melås bru (denne er skiltet godt). Deretter kjører du sydvestover et par kilometer, og tar bratt opp mot Gavlesjå 9,5 km. Etter å ha passert en gård noen hundre meter oppe i lia, kommer du til bomveg - 40 kroner. Relativt grei grusvei opp. For å komme helt til den øverste parkeringsplassen, må du passere en grind med hjul - husk å lukke denne. Stien til Himingen er tydelig merket ut fra denne P-plassen.

Galleri
Ingen tur uten litt flere bilder!

Makro
Rypebær (høstfarge)
Tyttebær

Kart:
Ikke veldig nødvendig hvis du først har kommet til P-plassen som er beskrevet ovenfor. Vi brukte "Turkart 1:50 000 Lifjell".

Tid/distanse
Turen er ca 2 kilometer hver vei, og fra P-plassen stiger det ca 400 meter. Dermed bør du regne en god time opp, og en del mindre ned.