Gygrestolen i Telemark

Rogaland har Prekestolen og Kjerag. Telemark har Gygrestolen. Den kommer liksom rett opp av de skogkledde åsene i Telemark, og bryter veldig med terrenget rundt. Vi tok en rundtur rundt Gygrestolen, det er nemlig ikke helt uproblematisk å komme opp på den. Det ble en flott tur med god stigning, innlagt bad, en hule og flere andre utkikkspunkter også. Dessuten tilgang til den mest enorme ura vi noengang har sett!

Av Lars

Badeplassen i VenetjønnGygrestolen er lett tilgjengelig. Kanskje ikke med barn, men du kommer frem til stien på ca 10 minutter med bil fra Bø sentrum. Se detaljert veibeskrivelse til høyre. Fra du parkerer bilen er det cirka en times gange opp, og på denne tiden gjør du unna nesten 400 høydemetre. Uvdalstjørni ligger på 110moh, mens Gygrestolen strekker seg hele 490 meter over havet.

På veien opp passerer Svarttjønn, der det er skiltet inn til Svarttjønnhola. Undertegnede syntes det så vel trangt ut, så han prøvde ikke å krabbe inn og opp til den andre høyden. Men, det skal visstnok være mulig.

Derfra går turen videre oppover til Gygrestolfjellet. Her kan du skrive i Bø Turlag sin turbok, før du legger turen til Venetjønn. dette er et lite vann oppe på platået. Det har ingen bekker verken til eller fra, og har et flott svaberg du kan gå uti på. Vannet er lite, og den 16. august 2002 var det over 25 grader her! Likevel gjorde det godt med en liten dukkert, for å få av svetten som lå utenpå huden etter turen oppover. Utrolig hvor fort en svetter når høydemetrene går unna.

Så går ferden tu til Gygrestolen, som vel må sies å være turens høydepunkt. Plutselig står du på kanten, og ser ned mot de to pilarene - som visstnok kalles Gubben og Gamla. Vi vet ikke helt hvem som er hvem, men imponerende er de!

Gygrestolen
Gygrestolen sett nedenfraFor å komme helt opp på Gygrestolen må du først fire deg ned 15 meter, og så klatre opp 15-20 meter på enten Gubben eller Gamla. Dette er ikke helt uproblematisk, og krever klatrekompetanse. Det finnes et utall med historier om hvordan folk har kommet seg opp her før i tiden. Navnet har Gygrestolen fått fordi et sagn sier at Gygra satt her og kasta kjempesteinar da kyrkja på Gårahaug vart bygd. Gygra var ikke spesielt glad i kristendommen.

Vegen ned er skiltet "Ny veg", og er ganske bratt en periode i begynnelsen. Så går du langs steinura, og her er det flere stier inn til kjempeblokkene. Vi gikk inn et par steder, men var veldig forsiktig. Det er lett klyving, men relativt ekkel konsekvens hvis det skulle skje noe. Derfor anbefales det å være minst to hvis man gir seg ura i kast! Det skal vi helt sikkert prøve senere i høst, og kommer tilbake med både bilder og historie da!

Bø Turlag har også skiltet en sti til Maurnatten. Her får du et flott skue opp mot Gygrestolen - bildet oppe til høyre er tatt herfra. Ura nedenfor strekker seg også forbi og nedenfor Maurnatten. Det er en kort avstikker, og kan absolutt anbefales!

TyttebærHer fant vi også flotte tyttebær (også kalt Vaccinium vitis-idaea av de lærde), og kan derfor stadfeste at tyttebærene er modne folkens! Trollkrem? ;-)

Derfra og ned til veien sør for Uvdalstjørna er lettgått og godt merket. I det hele tatt er det vel nesten umulig å gå feil på denne rundturen. Bø Turlag har merket veldig bra, og det er ikke så mange alternative stier å velge mellom. En stor takk til dem!


Denne turbeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 16.8.2002

 

Gygrestolen

Gygrestolen

Slik kommer
du deg dit:

Vi tar, som seg hør og bør, utgangspunkt i den enste rundkjøringen i . Her tar du mot Lunde - sørover. Etter drøye tre kilometer tar du til høyre mot Tveiten. Følg "hovedveien" ca 4 km, til du kommer til Uvdalstjørna. Her tar du til venstre over brua, kjører forbi badeplassen og opp en liten bakke. Her er det parkering til høyre, og skilt om veien til Gygrestolen til venstre. Stien er lett å følge! Takk til Bø Turlag for en glimrende jobb!

Galleri
Her finner du hele 57 bilder fra turen til Gygrestolen, og noen stemningsbilder tatt kvelden derpå. Mange av bildene er uten billedtekst, men de fleste inneholder Gygrestolen...

Galleri 2
Dette galleriet er fra en kveldstur halvannen uke senere - utrolig flott lys!

Kart:
M711: Bø 1613I

Bakgrunnsbilde
Først et bakgrunnsbilde tatt nedenfra, og så ett ovenfra. Temaet er Gygrestolen i solnedgang og størrelsen 1024x768 (ca 180 kb for begge).

Lenker:
Bilder av Gygrestolen.
Sagnet om Gygra.