Skoletur:
Øvelse Challenges 2002

Også i år dro elever fra Grim skole ut på Øvelse Challenges. Det er en 3-dagers tur i Setesdalsheiene. Her blir både skiferdigheter, sovehjerte i snøhule og andre praktiske ferdigheter satt på prøve. I motsetning til i fjor var været helt fantastisk! adrenaline.no fikk lov til å være med på ferden, som representant for KOT.

Av Lars

Utgangspunktet for turen er Ljosland, og i år var sola så grei å ta unna snøen helt til Farvannet. Dermed fikk 18 elever, 4 lagledere og 5 turledere en lang bakke mindre å gjøre unna. Sola skinte over Farvannet, og det var av med den tjukke genseren da vi forlot bussen.

Opp til Øyvatnet er det 150 høydemetre, men dette ble i år gjort unna i rekordfart. Midt mellom de to vannene ble lunsj inntatt i solhellingen. Kan det bli bedre?

SnøhulegravingVed Øyvatnet skulle det etableres bosted for natten - i snøhule. I år var forholdene best helt sør for Øyvatnet. Fire lag gjøv løs på oppgaven med stor glød, etter litt generell informasjon om hvordan ei snøhule skal lages. Snøkvaliteten var veldig varierende, fra veldig grovkornet - til hardpakket fokksnø.

Timene gikk, men til slutt sto det fire flotte snøhuler klare til innflytting. Røde Kors stilte med tepper og teltduker til underlag, så komforten skulle være sikret.

Før folk gikk til køys ble det servert gryterett fra Røde Kors sin utmerkede primus. Dette er ikke akkurat noe stormkjøkken, og er ikke veldig egnet for ryggsekk. Men, men scooter ordner det meste seg… Middagen ble inntatt i et flott snø-amfi, med et stort bål i front. Slike kvelder kan man leve lenge på!

Dermed gikk folk til hulene under en fantastisk og sprakende stjernehimmel. Sjelden har vi sett maken til flott natt!

Sol igjen
Morgenen etter var det atter sol fra skyfri himmel. Folk kom ut av snøhulene for å varme seg - stort sett er det jo motsatt, men vi protesterte ikke… Deretter ble det satt opp to poster med praksis og teori. På den ene ble det undervist kort i hvordan en unngår kulde og graver nødbiuvak. På den andre var det førstehjelp og skredsøk. Imellom postene ble det skigåing og kjøring etter scooter i tau.

Tidlig ettermiddag var det klart for kokte pølser fra kjempegryta til Røde Kors. Appetitten var god, og noen sovnet faktisk i solhellinga!

Skileik
Stian tar 360 med telemarknedslagSå var det klart for et av turens høydepunkter - skileik. Det ble bygget litt forskjellige anlegg, men hoppet var klart mest populært. Stian imponerte mest med å ta 360 med telemarksnedslag (se bildet). Det ble tatt massevis av bilder, og disse kan du se nærmere på i hoppgalleriet.

Etter en lang dag beveget vi oss videre til Lakkenstova, som er en av KOTs hytter i Setesdalsheiene. Her skulle vi ha dagens siste øvelser: Konkurranse i pannekakesteiking på stormkjøkken, og blokkstablekonkurranse.

Pannekakesteikingen ble foretatt etter flere kriterier. Det holdt ikke med å lage ei kjempefeit kake. Her skulle både tid, utførelse, samarbeid og estetisk tilrettelegging vurderes. Dommerne fikk en hard jobb, men i løpet av kvelden ble det kåret en vinner.

Blokkstablingen gikk ut på å lage et høyest mulig tårn av snø på ett minutt. Tårnet skulle stå av seg selv etter at minuttet var gått, og her var det mange som forregnet seg. Da de gikk vekk fra tårnet raste det… Men, det ble kåret en verdig vinner her også!

Endelig snop
KveldsstemningSå bar det inn i ei varm og god Lakkenstova. Klær ble hengt til tørk, og middagen ble servert. Deretter ble det premieutdeling, og MASSE snop! Utenfor var det nydelig kveldsstemning (se bildet).

Tre av deltagerne gikk deretter ut for å ta natta under åpen himmel. Stjernehimmelen hadde tatt kvelden, men det var likevel en flott natt.

Hjem igjen
Om morgenen ble det pakket sekker og spist felles frokost. I lett overskyet vær gikk ferden nedover mot Ljosland igjen. Halvveis ble det etablert et nytt hopp, og Kjetil imponerte med å hoppe med sekk!

Etter hoppingen tittet atter sola fram. Ikke alle var like fornøyde med det, da flere av deltagerne hadde tatt opp konkurransen med Oksøy fyr (et fyr i Kristiansand som lyser hvitt, men vi later som om vi snakker om "rød sektor"). Svetten rant, og det var flere av deltagerne som kunne ta av mye bløtt tøy før de satte seg på bussen!

Nesten alle var enige om at det hadde vært en kjempetur på veien hjem. De som var litt usikre syntes det hadde vært vel hardt, men sånn er det jo med mye første gangen!

Alle deltagere og lagledere

De som vil lese om "Øvelse Challenges 2001" kan trykke her.


Turbeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 13.4.2002

Laglederne
er en svært viktig del av turen, og i år deltok:

Stian

Stian

Margrete

Margrete

Tor Kristian

Tor Kristian

Håvard

Turlederne på turen var de samme som i fjor, minus Nils Rune Birkeland:

Lisbeth Gallefoss
Kjetil Stangenes
Robert Gjødestøl
Odd Gunnar Røyland
Lars Verket

Det ble tatt MANGE bilder på turen. Bildene er delt inn i to gallerier:

Turbilder

Hoppbilder

ENJOY!