Bokanmeldelse
En helt spesiell polarbok

Dette er boken om to unge gutter som realiserer sin store drøm. I motsetning til polarkjendisene, har Eirik Sønneland og Rolf Bae unnsluppet media. Norsk Antarktis Ekspedisjon er fortellingen om en minimalistisk ekspedisjon tvers over antarktis. Ikke nok med det, guttene startet også med en overvintring før de gikk 3800 km på ski! Boka "Trollbundet - en liten saga om en lang tur" gir et ærlig og oppriktig bilde av en ekspedisjon som få har hørt om.

Av Lars

BokcoverBoka begynner med en beskrivelse av Eirik og Rolf. Vi skjønner fort at det er to helt forskjellige typer som skal ut på tur. De kjenner hverandre godt, og det gjør at de holder ut med hverandres særegenheter. Her stikkes lite under en stol, og også kjærlighetslivet deres blir omskrevet. Polarliv og overvintring handler om prioriteringer - beinharde prioriteringer...

Vi får være med på planleggingen av turen, og overvintringen de gjør for Norsk Polarinstitutt. Polarinstituttet stiller krav, og de må blant annet ha med seg to andre til antarktis. Vi får være med på letingen etter disse, og får innsyn i mange av de opplevelsene de har sammen denne vinteren.

Når overvintringen er over legger de ut på ski mot sydpolen. Det få vet er at de ikke har transport ut fra polpunktet. Dette skaper mye surr andre steder på kloden. Vel fremme på polpunktet fortsetter de bare å gå. Sambandet bryter sammen, og dermed blir det enda mer klabb og babb. Til slutt kommer de fram til McMurdo, på andre siden av Antarktis. Dermed har de gått over hele sydpolen - hele 3800 km.

I McMurdo liker de skiturister som Eirik og Rolf dårlig. Vi får være med på et spill der penger, prinsipper og nasjonal stolthet er ingredienser. Denne delen av boka er helt særegen, og gir et spennende innbilkk i forvaltningen av klodens sørligste landområde.

Boken er breddfull av fine bilder, og alle polarentusiaster vil kose seg! I tillegg til dette finnes en god del sitater og visdomsord. Faktaruter om forskjellige tema på antarktis er også med på å piffe opp boka.

Gutta har gjort en stor bragd for minimalt med penger. De har gjort noen shortcuts, javel - men i det store og hele er dette i adrenaline.no sin ånd. Nå sitter de der med en god del personlig gjeld, men helt unike minner. Vi håper at boka selger så godt at de blir gjeldfrie. Det har både Eirik og Rolf fortjent! Boka som Sindre Bø har hatt hovedansvaret for er knallgod, og fortjener virkelig å bli lest!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 19.2.2002

Bok:
Sindre Bø, Eirik Sønneland og Rolf Bae (2001):
TROLLBUNDET - en liten saga om en lang tur
Boka er på 172 sider, og koster 298,-
COMMENTUM FORLAG DA
ISBN 82-92309-02-0

 

Visdomsord/sitater
fra boka:

"Ingenting verd å ha i livet nås noensinne uten å våge."
Fridtjof Nansen

"Føl frykten, men gjør det likevel."
Susan Jeffers

"Jeg har alltid syntes at den lovpriste retrettlinjen er en felle for folk som ønsker å nå sitt mål."
Fridtjof Nansen

"Hva som helst kan hende, men det er ikke sikkert at det gjør det."
Arne Næss sr.