Bokanmeldelse
Ekstreme eventyr

Rune Gjeldnes har etterhvert satt spor etter seg mange steder på kloden. Han er mest kjent for sine polare bragder, men i denne boka får vi også innblikk i andre turer han har gjort. Dessuten får vi innblikk i en oppvekst som er ganske uvanlig. Men, så er det ikke hvem som helst som kan bli "explorer" på heltid heller...

Av Lars

BokcoverBoka begynner fortellingen om hvordan en "ekstremist blir til". Her får vi fortellingen om Runes oppvekst. Det er en svært dedikert gutt som setter friluftsliv over det meste annet...

Deretter blir vi tatt med til Nordpolen, indianerland, opp i høyden, til Baffin Island, den norske og grønlandske villmarken og til slutt på tvers over polhavet. Boka om den siste bragden har vi anmeldt her på adrenaline.no før. Se link i høyre marg.

Turen til Nordpolen blir gjort unna sammen med David Hempleman-Adams. De mislykkes i første forsøk, men i det andre....

Indianerlandturen er nærmere bestemt en padletur ned Rio Merevari i Venezuela. Nesten 700 kilometer...

Turen opp i høyden går til Aconcagua (6959 m.o.h). Beskrivelsen av turen vektlegger forholdet til høydesyke veldig, og det er fascinerende å lese om hvor store individuelle forskjeller det er på høydeopplevelsen.

Turen over Baffin Island er en gruppetur, og følget er mildt sagt mangeslungent. Blant annet er skiferdighetene svært forskjellige, og den ene i følget er blind! Her finnes det mye nyttig stoff om gruppepsykologi.

Den norske grønlandske villmarken får tre kapitler. Det første er et "survival"-kapittel, og forteller om en konkurranse Rune deltok i som 19-åring. Rune og svenske Dick skulle overleve ute på i fire døgn. Villmarksliv og Jaktjournalen sto bak konkurransen.

På grønland er det fisking som står sentralt. Reisefølget er Thom med datteren Line på 8 år. Kanskje hun blir den nye Liv Arnesen?

Så blir vi tatt med på rypejakt i Trollheimen. Det er støkkjakt som gjelder, og spenningen sitrer mellom linjene...

Det siste kapittelet omhandler som nevnt Arctic Ocean 2000, eller ferden fra Russland til Alaska via Nordpolen. Her får vi den "ordentlige" versjonen av turen. Det viser seg nemlig at gutta (Rune og Torry Larsen) har holdt offentligheten litt for narr. Blant annet lyger de litt på pulkvekta, "for at ekspertene ikke skal miste trua på oss". Det er kanskje ikke så rart når pulkene veier 200 kilo... Rotteracet på slutten av denne ferden er spennende lesning også for andre gang. Både Rune og Torry må ha en helt utrolig psyke...

Boken er godt skrevet, og har mange fine bilder. Vi likte spesielt avslutningen på hver del. Her øser Rune av sin årelange erfaring. Boken er verdt pengene bare på grunn av dette!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 25.2.2002

Bok:
Svein Sæther og Rune Gjeldnes (2000):
"Ekstreme eventyr -
Rune Gjeldnes' ekspedisjoner"
Gyldendal Forlag
ISBN 82-05-26752-9

Se også bokanmeldelsen:
"En griselang skitur..."

Glimt fra boka:

Kunsten å overleve -
de tre v'ene:

  • Vann
  • Varme
  • Hvile

Mat på tur:

  • Vekt
  • Volum
  • Energi og sammensetning
  • Smak
  • Tilberedning
  • Emballasje