Å se muligheter...

Etter to og en halv uke ved Beitostølen Helsesportsenter (BHSS) blir livet et annet. Perspektiver endres. Ofte ser vi problemer der vi burde sett muligheter… På BHSS er situasjonen en helt annen, der står mulighetene så til de grader i sentrum!

Av Lars

BHSS ble åpnet i 1970, og har en riksdekkende funksjon innen spesialisert rehabilitering for fysisk funksjonshemmede. Til enhver tid er 4 team i sving ved BHSS. Ett av teamene er forbeholdt barn, og de andre er til en viss grad spesialisert på visse funksjonshemninger. BHSS benytter helsesport/tilpasset fysisk aktivitet som hovedvirkemiddel i sitt rehabiliteringstilbud. adrenaline.no har stor tro på fysisk aktivitet for alle, og resten av artikkelen vil vise frem noe av det vi opplevde ved BHSS.

Pigging
Piggerne etter endt dystHvis en av forskjellige grunner ikke kan gå, er det fremdeles mulighet for å bruke ski. Slik skigåing kalles pigging, og foregår med bruk av kjelke som har påmontert ski under. Her er det stort sett dobbelttak som gjelder, og undertegnede kan forsikre leseren om at dette er slitsomt! Svært slitsomt! Etter to kilometer var jeg rimelig kjørt… I tillegg skal det nevnes at løypene rundt BHSS er svært flate, slik at det ikke blir de helt store motbakkene. Det er nemlig VELDIG slitsomt. Særlig hvis en er helt pumpa på toppen, og så sklir baklengs med kjelken ned til bunnen av bakken igjen…

De beste piggerne i Norge er rimelig raske i kjelke, og mange ville hatt store problemer med å holde følge på to bein… Dessuten blir naturopplevelsen en helt annen når en sitter så lavt. Perspektivet endres dramatisk.

På bildet ser vi fem fornøyde piggere. Fra venstre: Brynhild, Else, Sture, Odd og Rolf.

Ridning
En annen av aktivitetene ved BHSS er ridning. Senteret har mange hester, og mulighet for å ri både utendørs og innendørs. Denne aktiviteten gir god balanse, noe som er nyttig for veldig mange av brukerne ved BHSS.

Hundekjøring
Andreas klar for hundekjøringIkke alle på Beitostølen kan gå på ski, og pigging kan bli ganske slitsomt. For å komme litt lengre er det derfor mulighet for hundekjøring. Dette er både spennende og opplevelsesrikt. På bildet har Andreas gjort seg klar…

Andre aktiviteter
BHSS er aktivitet, og det vil føre altfor langt å gjøre rede for alle muligheter. Hvis du er interessert i mer informasjon finner du peker til senteret til høyre på siden.


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 26.1.2002

Beitostølen Helsesportsenter (BHSS) ligger i Øystre Slidre i Valdres, ca. 830 m.o.h. - 220 km nordvest for Oslo. Nærmeste større tettsted er Fagernes som ligger 37 km fra Beitostølen.

Søren Kierkegaard har skrevet noen linjer som gir stor mening etter et opphold ved BHSS:

Skulde jeg ønske meg noget -
da vilde jeg ikke ønske mig
rigdom eller makt,
men mulighedernes lidenskap -
det øyet der,
evig ungt,
evigt brænende,
ser muligheder.