Vandretur i Nedre Sirdalen

Hvis du er lei av tyske turister iført turkis grilldress og rosa joggesko i fjellheimen, bør du komme deg opp til nedre Sirdals-heiene. Nedre Sirdals-heiene er et kupert og uberørt fjellandskap, - et "mekka" for turbruk, både sommer og vinter.

Av Arild, Aleksander og Stian

Fine utstartssteder
Stian i fartaHvis du skal vandre i nedre Sirdals-heiene er Krågeland, sør i området et fint sted å starte. Her er det overnattingsmuligheter og kro med god mat. Er du heldig å ende turen på Krågeland kro på en Søndag, kan du få deilig elgsteik.

Litt lenger nord-øst ligger Netland med elva Kvina. Dette er et sentralt utstartssted, med bussforbindelser.

Tonstad må også nevnes fordi det er den mest siviliserte plassen i området. Det er også bussforbindelser fra og til Tonstad.

Naturen
Selv om nedre Sirdals-heiene ligger lavt (500-600 moh) får du allikevel virkelig følelsen av å være på fjellet. Det er lite vegetasjon og snøflekker kan du gjerne se langt utover sommeren. Det finnes ikke mange stier, bare noen få dyretråkk, så det kan til tider være ganske kupert og krevende terreng å gå i. Følger du fjellryggene går dette greit.

Store muligheter
I nedre Sirdals-heiene er det store muligheter for storveggsklatring med god kvalitet, og variert klatring i alle vanskelighetsgrader. Anmarsjene er både korte og ekstremt lange.
Blant annet nevnes Stedjefjellet, Høgheii og Bueheii.

Til slutt vil vi bare anbefale dette fjellområdet på det sterkeste, og ønske en GOD TUR!

Vi har også en del bilder fra vår siste vandretur i nedre Sirdals-heiene, se billedgalleriet.


Denne reisebeskrivelsen ble lagt ut på adrenaline.no 13.7.2001

Fakta

Ting man må ha med:

  • Kartblad 1312 II i hovedkartserien til statens kartverk (er et must)
  • Telt bør man også ha med, her er det ingen turistforenings-hytter, men hvis du er heldig kan du kanskje møte på en åpen fjellstøyl.
  • Gode og stødige fjellstøvler er lurt på grunn av mye ulendt og kupert terreng.