Bok
Det gode lange livs Far

Arne Næss er en merkelig og morsom skrue. Han innser det merkelige med å skrive en hel bok om et bestemt fjell, og gir følgende begrunnelse for valget i innledningen til boka: "Jeg ønsker å formidle en særskilt virkelighetsforståelse, en virkelighetsforståelse der fjellet Hallingsskarvet har kommet til å innta en sentral plass for meg. Jeg tenker på den mythopoetiske forståelse av virkeligheten."

Rune og Torry over nordpolenAv Lars

Sammen med Johan Brun blir boka "DET GODE LANGE LIVS FAR" en realitet. For de som ikke kjenner til Johan Brun kan det opplyses at han er en av landets beste fotografer, og har jobbet hele livet for Dagbladet. Nå er han pensjonist, men sitter ikke akkurat stille av den grunn.

Undertegnede har opplevd både Arne Næss og Johan Brun "live", og de har sikkert at mye moro sammen under arbeidet.

Ikke for det - boka er ganske alvorlig. I tillegg til å gi en enkel innføring i geologi, botanikk - kan en vel si at boka er et slags testamente. Den gir et innblikk i hvordan Arne Næss tenker seg forholdet til fjellet og naturen, og ser tilbake på all moroa han har hatt på Tvergastein.

Tvergastein er som de fleste sikkert vet hytta til Næss. Den ligger for seg selv helt oppe under stupet som kjennetegner Hallingsskarvet fra de fleste sider.

Bildene i boka er SVÆRT gode, og utallige panoramaer av Hallingsskarvet underbygger Næss sin kjærlighet for dette enorme fjellet. Faktisk har det et omfang på over 150 kvadratkilometer. Bildene er tatt under alle årstider, og dekker alt fra makro til horisont. Johan Brun er helt klart en av undertegnedes fotografhelter!

Det står ikke altfor mye om klatring i boka, men noe har Næss nevnt. Han kaller områdene i nærheten av hytta for "De vennlige stupene", og viser litt hvor han har klatret. Likevel er dette langt fra noen fører for området. Noe han heller ikke har hatt intensjon om å lage.

Boka ble innkjøpt av redaksjonen på salg, og kan nok være vanskelig å drive opp. Hvis du skulle komme over den - KJØP!


Denne anmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 27.8.2001

Bok:
Arne Næss (1995/99):
"DET GODE LANGE LIVS FAR - Hallingsskarvet sett fra Tvergastein.
Bilder: Johan Brun"

ISBN: 82-517-7977-4
N.W.Damm&Sønn A.S

Hvis du også er fascinert av Hallingsskarvet, har adrenaline.no publisert et bakgrunnsbilde av fjellet som du kan bruke på skjermen din!