Prøvesykling
En smak av framtid

For noen år siden besøkte vi Sinner i Groningen. Denne sykkelprodusenten i Nederland produserer en modell som heter Mango. Den ser nesten ut som et egg, og inni er det en liggesykkel med tre hjul. Slike sykler er en sjeldenhet i Norge, og når muligheten for å prøve en bød seg - så slo vi til! Bli med på en helt annerledes sykkelopplevelse.

Av Lars

Skall til mango - artikkelforfatteren er fornøyd....Her på adrenaline.no er det jo mest kajakkstoff, men vi slår til med litt sykling fra tid til annen. Mango gjør forskjellen på de to aktivitetene enda mindre. Skallet er av glassfiber, og det «lukter kajakk» når du setter det inn. Entringen kan også ligne litt på å ta plass i en kajakkcockpit, men her er du dekket helt til over skuldrene. Bare hodet titter ut av skallet. På kalde dager kan du ta på krage, og det fungerer omtrent som spruttrekk. Selv om det ikke slutter helt rundt halsen!

Så sitteligger du i et deilig sete, og pedalene finner du helt fremst i egget. Stillingen ligner derfor på en liggesykkel, og er litt uvant til å begynne med. Etterhvert setter du stor pris på å kunne skyve fra med hele ryggen. Det er nestens om å beinpress på helsestudio! Skyvet blir formidabelt, og med SPD-pedaler som standard er det enkelt å få ting til å gå unna.

Under prøvesyklingen hadde vi ikke slike sko, men kom enkelt opp i 40km/h på sletta. Når du slutter å trå triller du leeeenge. Dekkene har nok vanlig friksjon mot underlaget, mens den lave eggformen gir det usedvanlig lite luftmotstand. Det føltes som om vi aldri skulle stoppe opp! Denne sykkelen er en drøm i motvind!

Dessverre er ikke slik sykler særlig utbredt i Norge, selv om vi har fått beskjed om at de eksisterer på Facebook etter å ha publisert bildene i galleriet der også.

- I Nederland er det 10 produsenter av slike sykler, og tilsammen har de cirka 50 modeller til sammen, forteller Arjen van Dam (41) fra Sinner oss. Sammen med 5 andre medarbeidere produserer de 52 Mangoer i året. I tillegg har de flere andre modeller. Ta en tur innom websiden deres for å se utvalget! Her viser van Dam frem en mulig hengerløsning til Mango, men de har flere løsninger enn denne, blant annet en minimango (se senere).

Henger til mango

Han pendler 41 kilometer hver veg til jobb med Mango, og forteller at de fleste som kjøper en slik sykkel pendler 30-50 km hver veg. Det blir fort 500 kilometer i uka!

Da vi besøkte Sinner sist var produksjonen av Mango mindre, og det var ett års ventetid. Nå er det blitt flere forskjellige modeller, og ventetiden er nede i 10 uker. Vi snakker fremdeles ikke om noen masseproduksjon, da det de bruker en uke pr. produserte sykkel. Sykkelen er heller ikke noe du impulskjøper. Prisene ligger i mars 2011 fra €5490-7290. Det er Red Edition av modellen Sport som er den dyreste. Denne modellen veier 27,5 kilo, men det føles overhodet ikke slik når du sitter i den.

Antall gir er svært fleksibelt, og for bruk i Norge kan det sikkert være lurt å ha en del lette gir. Forskjellige løsninger leveres. 24 og 27 gir er mest vanlig, men de kan levere Mango med opptil 72! Da skulle du komme frem de fleste steder! Kjedegangen her er så lang, at du også kan bruke alle girene effektivt. Sykkelen kan også leveres med en liten elektromotor under setet, slik at du får hjelp i de bratteste bakkene.

- I forrige uke leverte vi vår første Mango til Norge, sier van Dam stolt. Da er det antagelig ikke lenge før det dukker opp flere. I verkstedet står det en stor kasse med en ferdig Mango som skal sendes til Japan. Fremdeles er dette en entusiastsykkel, men kanskje er det ikke mange tiår før den får egen fil på nye E-18?

Skal du på tur er også Mango en god følgesvenn. Avhengig av modell har du fra 70-110 liter bagasjeplass bak setet, og også litt plass påp hver side av der du sitter. Det skulle holde for entusiastene. Har du behov for mer luksus finnes det flere tilhengermodeller. van Dam viser frem en prototype på en «halv Mango» som kan brukes som tilhenger. Denne skal antagelig lanseres på et sykkelshow i Tyskland i april. Der lanserer de også enda en ny modell. Skallet er det samme, men inni er det nyheter. Vi gleder oss!

Tilbake etter kul tur i Mango!

PS: Vi har ikke noen erfaringer med denne typen sykler, og har derfor ikke noe grunnlag for å rangere Sinner mot andre produsenter. Sinner har heller ikke betalt for denne artikkelen, men vi fikk låne to sykler i en time. Så vet dere det. Vårt hovedmål har vært å vise at det finnes mye mer moro i sykkelverdenen enn det som synes i Norge!


Denne sykkelhistorien ble publisert på adrenaline.no 19.3.2011

Galleri
På Flickr ligger det et galleri med 18 bilder fra prøveturen.

Video
Det ble også tatt opp en liten videosnutt med iPhone. Det finnes en del Mango-videoer på YouTube. Søk på "sinner mango", så får du opp flere.

Produsent
Mango produseres av Ligfietsgarage Groningen. Sinner er et av merkene de fører/lager. I Nederland finnes det flere andre produsenter også, men denne produsenten er en skikkelig ildsjel!