Syklosofi:
Absolutt lykkelig

Etter å ha brukt snaue to år på å sykle jorda rundt, kaller Jan Terje Voilaas seg for syklosof. Kristiansanderen leverte hele tiden artikler til Fædrelandsvennen, og disse har nå kommet ut i bokform. Boka er et funn, og leserens følelser svinger mellom latter og tårer stadig vekk. adrenaline.no har sett nærmere på boka.

Av Lars

Coveret på bokaVoilaas hadde en drøm, og den gjennomførte han. En sykkelferd gjennom 35 land krever god planlegging, og den tok han svært alvorlig. Jobben som økonomi i studentskipnaden her sør var sikkert heller ingen ulempe i den sammenheng. Derimot følte han vel at tilværelsen manglet mening, og det er han vel ikke helt alene om i dette landet.

Han skapte seg et prosjekt med mening, og gjennomførte det! Vi får lov til å bli med på alt fra planlegging til gjennomføring. Mange menneskemøter og naturmøter på ferden deler han med oss, og det skjer på en fremragende måte. Mannen skriver bra! En blir dratt med inn i teksten, og latter/tårer er sjelden langt unna.

Voilaas gir mye av seg selv, og går ikke av veien for å fortelle rimelig detaljert om hvordan det er å ha gnagsår i rumpa. Når han så behandler dette med etsende vortekrem, så sitter latteren løst. Selv om dette må jo ha vært en ganske selsom opplevelse for forfatteren.

På sykkelsetet blir det tid til å tenke. Dette er ingen mann som tar lett på syklingen. Han er på "jobb", og gjør unna minst 40 timer i uka på sykkelsetet. Sånt blir det kilometer av, og tanker. Tankene er mange, og etterhvert finner Voilaas ut at han er "syklosof". Det er en god tittel, fordi han er filosofisk. Han er kritisk til vår tenkning her i vest, og veldig åpen for hva som møter han underveis.

I Iran møter han en vennlighet han overhodet ikke får til å stemme med mediebildet her hjemme. Hans drøfting av kvinners bekledning i dette landet setter en del avisdebatter her hjemme i et spesielt perspektiv. Utgangspunktet hans er hele tiden å prøve og forstå, selv om han innerst inne vet at det vil han aldri få til fullt og helt. En slik ydmyk tilnærming til tilværelsen gir han rike opplevelser, og de får vi altså en del av i denne boken.

Fant han så meningen på sin vei rundt jorden? Tittelen på boken - "Absolutt lykkelig" er fra en natt i Kirgistan. Reisen har gjort dype inntrykk på Voilaas, og det var ikke samme Voilaas som kom hjem igjen. I etterordet til boka skriver han:

"Reiser av denne sort kommer ikke gratis og prislappen vil ikke være kjent før hele reisen er over. Min reise har uten tvil endret meg som person for all tid og endevendt mitt liv. Jeg teturnerte til et helt annet land enn jeg forlot, og livet jeg levde lot seg ikke gjenoppta. Meningsløsheten jeg følte før jeg dro hadde forsterket seg. Dette ble min pris."

Etter å ha lest boka tror jeg at Jan Terje har sett noe viktig. En slags "edelsten" i tilværelsen. Men, så er det så vanskelig å sette ord på dette. Et endevendt liv må leves annerledes. Han ser hvorfor, men for oss andre blir edelstenen hans bare underholdning - ikke til liv som skal leves annerledes. Dessverre. Men, hvis boka kan få deg og meg til å tenke oss litt om i tilværelsen, så tror jeg at han er litt fornøyd. Selv etter at han nå har tatt tilflukt i Kham i Tibet.

adrenaline.no vil i alle fall få takke Jan Terje for gråt og latter gjennom over 300 sider med filosofisk reiselektyre. Boka har gjort noe med oss! Anbefales!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 19.10.2006.

Voilaas, Jan Terje (2006) Absolutt lykkelig
Castor
ISBN 82-92688-08-0

Boka koster 298,- og er på ca 320 sider. Den kan kjøpes direkte fra forlaget Castor.

Dette forlaget har også flere andre spennende sykkeltitler.