Bokanmeldelse:
Sykkelturer i Oslo

Vi har stadig gjort et nummer av at friluftsliv med fordel kan drives i nærområdet der du bor. I boka til Øyvind Wold om sykkelturer i Oslo og Nordmarka har vi helt klart en alliert. Han har funnet frem, og skrevet om 37 turer, der de fleste er under 15 km. Altså noe for enhver smak. Derfor er det ingen grunn til å jobbe livet av seg for å sykle ei uke i Spania - du kan starte i ettermiddag!

Av Lars

BokcoverTurene i boka er oversiktelig delt inn i seks forskjellige kategorier:

  • Bli bedre kjent med byen (7 turer)
  • Utsiktspunkter (6 turer)
  • Badeplasser (5 turer, 9 steder)
  • Elvelangs (5 turer)
  • På grusveier i marka (5 turer)
  • Terrengsykkelturer (9 turer)

Helt bakers i boka finner du data med nøyaktig lengde, samlet stigning og informasjon om underlaget på hver enkelt tur. Skikkelig gjennomarbeidet.

Alle turene er godt beskrevet, og du får også tips til "koblingstur". Koblingsturer er andre turer som begynner der du slutter. Beskrivelsene er så nøyaktig, at det skal noe gjøres å sykle seg vill. Wold øser av sin lokalkunnskap, og gir gode tips til allslags syklister.

Noen av rutene har også egne faktabolker, der du kan få mer info om ting som passeres på veien.

Boka har et lite og hendig format, og er grei å ha med på turen. Anbefales til alle som har Oslo og marka som tumleplass. Ikke bare til syklister, men også til kommende syklister! GOD TUR!

Øyvind Wold skriver i e-post til adrenaline.no:

"Jeg synes det ligger mye snobberi innebygget i det som får spalteplass og omtale av friluftsliv og reiser i media. Man skal helst ha vært på fjerne kontinenter og gjort iskalde skiturer i polarstrøk, besteget skyhøye topper eller padlet livsfarlige stryk før det er verdt å skrive om. Dette er med på skape et bilde av turer og friluftsliv som noe ekstremt, prestasjonsorientert og framfor alt svært utilgjengelig både i forhold til folks evner og økonomi. Slik bør det ikke være! Opplevelser blir ikke nødvendigvis bedre eller mer spennende bare fordi man reiser langt vekk. Jeg har skrevet denne boka for i stedet å få folk til å fokusere mer på mulighetene som finnes for opplevelser i nærområdet, ved å presentere turer de aller fleste kan klare.

Oslo har mer å by på enn mange er klar over, og som by- og sykkel-entusiast var det en artig utfordring å lage en bok om hva man kan oppleve på en tohjuling innen byens grenser. Sykkelen kommer jo som kjent fram mange steder der bilene ikke har lov, eller rett og slett ikke klarer å kjøre (stier, etc). Mitt budskap til både de som kjeder seg, er overvektige, i dårlig form eller bare eventyrlystne: - Ikke sitt inne og drøm om fjerne horisonter, finn fram sykkelen og oppdag nærmiljøet!"

Vi er helt enige Øyvind!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 29.8.2003

Bokfakta:
"
På sykkel i Oslo
I byen – I marka"

Cappelen
138 sider
Pris: 198 kr.