Padletips
Familieferie i kajakk

Skjærgårde i Søgne er et eldorado av små øyer, og egner seg svært godt til padling. Her er det mulig å finne le for de fleste vindretninger, og dermed egner det seg godt for barnefamilier og nybegynnere. KayakExperiences.com hadde gleden av å guide en fransk familie fra holme til holme i fjor sommer. Her er noen av opplevelsene og noen tips til deg som har lyst til å kopiere turen.

Av Lars Verket

FiskStarten ble lagt til Agderstrand, og vi brukte god tid på pakking av kajakkene. Innimellom lekte vi litt med ungene. De var 2 og 6 år gamle, og var sammen med foreldrene og en annen kvinne. Alle de voksne hadde padlet litt før, og ungene ble plassert i en dobbel kajakk. Eldstemann foran med åre, og den lille jenta i bagasjerommet i midten. Begge var plassert løst og ledig, men den doble kajakken vi brukte var svært stødig.

Så la vi avgårde mellom øyene. Vi hadde en del vind fra vest denne dagen, men smøg oss i le frem til Søndre Vassøy. Her er det en flott liten sandstrand med en gresslette innenfor. Det ble turens første leir. Teltene kom fort opp, da dette var en turvant familie. Middagen var i gang på et blunk, og vi rakk akkurat å spise før skyggen kom over leiren.

For unge og gamle er jo øyene spennende å utforske. Derfor var det ikke lange middagshvilen som skulle til før vi var på toppen av Søndre Vassøya og så utover havet.

Dagen etter gikk ferden mot Ny-Hellesund og Kapelløya. Lunsjen tok vi på Lindholmen og der fikk vi også renset litt makrell som vi tok underveis. Ungene synes dette var veldig spennende, med den ene makrellen etter den andre liggende på dekk.

Trippelkajakk

Da vi kom frem til Kapelløya var vi nesten alene der, selv om det var en fin dag i august. Kapelløya er som regel stufull i juli, men det er en kort sesong. I august har du mye av skjærgården for deg selv, i alle fall på ukedager.

Her etablerte vi leir mot Olavsundet, litt opp fra en liten sandstrand. Kapelløya er en skikkelig perle, med masse historie og ting å se. Ungene løp rundt på store gressarealer, og etter middagen med egenfisket makrell ble det buldring og kikk på et par kunstverker.

Etter to dager med padling var det klart for en «hviledag». Etter frokost tok vi kajakkene over Olavsundet og bort til Helgøya. På denne øya er det mange riner fra krigens dager, og oppe ved Hellevardene er det mange tunneller som er spennende å undersøke med lommelykt. Vi fikk oss en spennende spasertur på Helgøya denne dagen!

Tunell på Helgøya

På ettermiddagen ble det rulle- og redningstrening. Noen var også med på å kjenne litt på dønningene syd for Kapelløya. På kvelden inviterte jeg på mørkepadling. En av de voksne tok utfordringen, og det ble en helt spesiell opplevelse. Vi fikk litt dønninger syd av Kapelløya, og padlet så rundt øya. På vei inn i Olavssundet ble det nesten helt mørkt, og plutselig så vi masse morild inne ved fjellveggen. Dette var en helt ny opplevelse for franskmannen, og vi lå lenge med hendene og årene i vannet.

Vi våknet til et fantastisk vær, og la kursen rett sydover. Gjennom kanalen på Skarvøya. Litt dønninger etter de siste dagene med vind, så vi bestemte oss for å droppe Songvaar fyr, og heller gå østover mot Tjamsøya. Ofte kan solgangsbrisen bli sterk helt ute ved Songvaar, så vi ville være sikre på at vi kom oss til Tjamsøya. Vi gikk langt utenfor Helgøya, og hadde snøret ute etter makrellen. Fisken var ikke vanskelig å be, så dermed var middagen sikret nok en dag. Det ble mye naturalhushold på denne turen.

Vel framme på Tjamsøya fikk vi besøk av en lokal padler. Han syntes kanskje vi måtte variere på den stekte makrellenl, og møtte opp med egen røkeovn. Før middagen fikk vi tid til rikelig med bading, og noen var mer aktive enn andre:

Hopp

Nok en gang ble det mørkepadling, og denne gangen ble alle de tre voksne i følget med. Det ble en uforglemmelig opplevelse! En fornøyd gjeng krabbet i teltene rundt midnatt.

Morgenen etter våknet vi til vind på teltduken. Vi var litt usikre på hvordan ungene ville takle dette i forhold til nedkjøling. Derfor lav i opp til en kort tur denne dagen, og avsluttet etter 4 netter i telt. Men, det ble litt lokal padling denne dagen også, selv om vi ikke padlet helt tilbake til KayakExperiences.com sin base på Kristiansand Feriesenter.

Barn i kajakk

ERFARINGER

  • De barna vi hadde med ble fort trygge i kajakken, og den minste ungen sovnet stadig.
    Padle korte strekk - gå ofte på land.
  • Fiske er spennende for både voksne og barn.
  • Oppdagelsesferd på øyene er spennende.
  • Ha god oversikt over leirplasser i det området du er - kjentfolk kan anbefales!
  • Finn et område der du ikke er altfor værutsatt. Søgne sin skjærgård er veldig takknemlig å bruke!

Blå linje
Denne artikkelen ble skrevet 11. februar 2012 og publisert på adrenaline.no.

Galleri
Det ble mange fine bilder på denne turen, og i dette galleriet finner du hele 118 bilder fra turen!

Vil du følge artikkel-forfatteren på Flickr, så kan du legge til Lars Verket på Flickr som contact.