Padlepåsken 2010
Fra fyr til fyr med kajakken

Egentlig skulle vi vært i Rogaland for å gjøre feltarbeid denne påsken, men en lang og hard vinter satte en effektiv stopper for det. Dermed åpner det seg muligheter for andre ting, og påsken 2010 ble minst like morsom for det. I løpet av påsken var vi innom fire fyr i Vest-Agder, tre av dem med kajakk.

Av Lars Verket

Oksøy fyr i havtåkeFørste turen skulle gå til Oksøy fyr utenfor Kristiansand. Her har jeg aldri vært, selv om jeg bor i byen og har padlet i 10 år. I høysesongen er det nemlig fuglereservat på Oksøy, og fyret er heller ikke åpent for overnatting slik som Grønningen fyr.

Denne dagen var det havtåke. Den lå som en tykk graut over byen, og det var ikke et vindpust i lufta. Vi så derfor over utstyret, og mente vi var godt skikket til turen selv under slike forhold. Alle hadde tørrdrakt, og både kompass, GPS og VHF på kanal 12/16 ble brukt på overfarten til Oksøy fyr.

Her ble det en skikkelig fotoseanse under spesielle forhold, og bildene ligger i galleriet i høyre spalte. På vei hjem tetnet det enda mer, og vi kunne så vidt se Odderøya fyr fra vannet!

Den andre turen gikk til Grønningen fyr. Her er det også fuglereservat, men det er SØ for fyret. Akkurat i det vi kommer ut til fyret sprekker skylaget opp, og vi får noen flotte bilder og panoramaer. Sammen med godværet kommer vinden, og vi setter oss ganske raskt i kajakkene igjen. Grønningen fyr ligger utsatt til, og vi vil padle skjermet gjennom Skippergata på vei tilbake.

Grønningen fyr

Her legger vi merke til ganske mange nye ting siden i fjor. En diger sprengning, og flere nye bygningstiltak i Skippergada. Vi trodde dette området var vernet for sånt, men etter å ha kartlagt Kragerøs kystlinje skjønner vi jo at det meste er mulig… Dessverre. Tenk om flere kunne hatt et 100-års perspektiv i tankene… Hvor er Fylkesmannen?

Detalj - Lista fyrPadlingen fra Bertesbukta til klubbhuset ble stri, og det var to slitne menn som bar kajakkene på plass i klubben… Likevel var vi skjønt enige om at det var verdt slitet!

Dermed var de tre fyrene i Kristiansand besøkt, men enda et fyr skulle få besøk denne påsken. Dessverre skjedde ikke det med kajakk, men en flott opplevelse var det likevel. Jeg har familie med feriested på Lista, og dermed var det helt naturlig å legge turen innom Lista fyr. Det resulterte i enda flere bilder, og de ligger i galleriet i høyre spalte. På vei hjem fikk jeg et bittelite glimt av Søre Katland fyr fra Farsund sentrum, men jeg tror ikke det gjelder i denne sammenheng. Noe bilde av fyret ble det heller ikke.

Selv om det ikke ble noe feltarbeid i Rogaland, så ble det en flott fyr-til-fyr påske!

Blå linje
Denne turbeskrivelsen ble skrevet i juni 2010 og publisert på adrenaline.no.

Flere bilder
Det er jo ikke alltid ting blir som planlagt, og da er det godt å se at det skjer noe annet i stedet. Noen ganger kan jo det være negativt, men i påsken 2010 medførte det mange fine bilder av andre ting.

Påskepadling
Dette første galleriet inneholder bilder fra padlingen - altså av padlerne. Takk til Bent og Claus som stilte opp som modeller!

Oksøy fyr
Her finner du flere bilder av det største fyret i Kristiansand. Det er hovedsetet til Kystverket her på Sørlandet.

Grønningen fyr
Her finner du flere bilder av dette fyret som Bragdøya Kystlag driver. Om sommeren er det vertsfamilie her, og du kan overnatte for en billig penge. Ellers i året må det bestilles, men fyret er i høyeste grad tilgjengelig for allmennheten.

Lista fyr
Her finner du enda et galleri av Lista fyr. Det ligger V for Farsund, og har to leiligheter til utleie. Fyret egner seg ikke så godt for landing med kajakk, men har flott utsikt fra toppen. Hit kommer du i ferier og i helger nå fyret er åpent.