Havpadling:
Med Turistforeningen i Søgnes skjærgård

Den siste helgen i August var adrenaline.no med Kristiansand og Opplands Turistforening på padletur. Tittelen på turen var "Øyhopping med kajakk i Søgnes skjærgård. Innlagte kulturhistoriske drypp." Vi var heldige med været, og skjærgården viste seg fra sin beste side. På en helg rekker en over ganske mye i Søgnes skjærgård, selv om det fortsatt er en del øyer igjen å besøke...

Av Lars

Mange tror kanskje at DNT bare driver virksomhet på fjellet, men dette er ikke tilfellet. De er med på planlegging av Kystled. De driver flere av fyrene våre og en del medlemmer har havkajakk. Arendal og Oppland Turistforening driver Store Torungen fyr som en turisthytte. For å ha nevnt noen eksempler.

Litt fjell var det...Gjengen som var med i Søgnes skjærgård var derfor turvante, selv om padleerfaringen var litt variert.

På fredagen startet vi fra Vaglen, rett syd av Lunde. Herfra gikk ferden SV bort til Rivenes. På vei sydover var vi innom noen av sandbuktene på Prestholmen. Faktisk er det hele syv bukter med flott sandbunn på denne lille øya. I "Padleguide for Vest-Agder" er det også beskrevet en liten leirplass her. Vi var 8 stykker i følget, så vi fortsatte videre mot syd til Lindholmen. Her fikk vi fint plass til 6 telt, og gruppa kunne vært dobbelt så stor før det ble trangt.

På kvelden ble det grilling, og flott solnedgang. Noen tok sågar et lite kveldsbad, og en tok et laaaaangt et... Selv om det er sent på sommeren, så er det fortsatt ganske varmt i vannet (ca 16 gr).

Dagen etter våknet vi til knall blå himmel, og speilblankt hav. Leiren vår gjorde seg godt i morgenlyset:

Lindholmen i morgenlys

Selv om det var fint i leiren, så hadde vi helt klart en målsetting om å komme avgårde tidlig. Sånne dager må nytes, og en av turdeltakerne sa at stille hav om morgenen hittil bare hadde vært en drøm. Den drømmen skulle nå oppfylles.

På vei mot Bøddelen (navnet på varden nord av Udvår) var det nydelige stemninger. Vi gikk innimellom øyene nord av Torsøya, og så nesen rett mot syd. Dette åpne strekket mot Bøddelen kan være en prøvelse, men i dag var det ikke en krusning. Utrolig flott:

Blikk stille hav

Vi padlet inn i Udvårkilen, og så litt nærmere på den gamle uthavnen. Her har husene beholdt sin størrelse og sjarm, selv om det ikke er stor fiskeriaktivitet her lenger. Flere seilbåter hadde tilbrakt natten her denne helgen.

Songvår fyr - ny lykt sett fra gammelEt slikt vær må utnyttes, så vi padlet videre sydover, og så mellom Ytre og Indre Udvår. Her var det svake antydninger til dønninger, men ganske så flatt hav. Vi tok så ut kurs nesten rett øst, og så Songvår fyr i det fjerne. Da vi kom frem dit fikk vi en litt knotete landing på stein og svaberg, men ved å hjelpe hverandre gikk det greit.

Denne helgen skulle det være dugnad på fyret, men vi kom før gjengen fra Songvår fyrs venner. Dermed ble det en god lunsj, og så dukket de opp. Vi ble med opp til fyret, og fikk spesialforpleining. Omvisning i alle hus med guide, kaffe og eksklusivt VOSS-vann. Vi vil gjerne få takke Songvår fyrs venner for noen flotte timer på fyret. Antagelig ble de noen flere venner etter dette...

Mens vi var på fyret begynte det å blåse, og brisen var opp mot frisk da vi satte kursen mot nord. Det er snaue to kilometer fra øya Songvår (den nord for Songvår fyr) og bort til Skarvøya. På veien passerte vi Kniven - et skjær litt før halvveis. Bølgene var opp mot en halv meter nå, men alle klarte seg helt fint.

På Skarvøya var vi lovt en kanal. Selv de som bodde i Søgne hadde ikke hørt om denne, og det er ikke så rart. Her er det kun mulig å komme igjennom med kajakk. Kanalen er ikke mer enn 1 meter bred på det smaleste, men ca 50 meter lang. Den ligger på østsiden av Skarvøya, og alle deltagerne fikk prøvd den. Noen padlet til og med tur/retur!

Fra Skarvøya er det kort vei til Ny-Hellesund. Vi hadde plottet inn overnatting på Kapelløya, men ble litt i tvil da vi så hvor mange folk det var her. Til sammen var det nok ca 10 båter, og de fleste så ut til å være klare for å ligge over natten. Men, de tar jo lite plass på land. Vi tok derfor opp 8 kajakker på gresset øst på Kapelløya.

Leir ble slått opp, og så var det stemning for intro-kurs og Våttkort. Sjelden har det vel vært så underholdende å ligge for anker i Olavssundet. Her var det diverse åretak, kameratredninger og selvredninger rett bak hekken til folk.

Innadvendt strandingEtter at alle hadde fått på seg varme klær var det klart for mer grilling. Vinden var fortsatt tilstede, så det fristet ikke å sitte for lenge stille. Derfor gikk vi oss en tur på Kapelløya. Så "Innadvendt stranding", et polert fjellstykke og kom oss opp på det høyeste punket (vi var jo tross alt på en DNT-tur!). Herfra hadde vi utsikt over bebyggelsen i Ny-Hellesund, og fikk med oss avgangen på siste rutebåten til Høllen.

Ingen var i seng senere enn 22 denne kvelden. Alle var mettet med flotte opplevelser og inntrykk.

Søndagen startet med turens korteste etappe. Vi krysset Olavssundet, og gikk i land på Helgøya. Målet var vardene på toppen, og vi hadde med lommelykter. Vi skulle nemlig inn i en del av gangene i dette forsvarsverket som tyskerne bygget under krigen. Dette er restaurert, og vi fikk noen spennende tunnelturer! Utsikten fra vardene er heller ikke så verst:

Utsikt fra Helgøya

Vi ser Skarvøya til venstre i bildet, og kan skimte båtene i Olavssundet.

Olav den helligeEtter nok en topptur på denne kajakkturen tok vi plass i kajakkene igjen. Vi padlet gjennom Indresund og Ny-Hellesund. Profilen til Olav den hellige trådte klart frem i fjellet.

Så gikk ferden videre østover mot indre Hellersøy. Her trente vi landgang på en brygge for allmennheten, og kunne konstatere at ikke all tilrettelegging er like gjennomtenkt. Padlere har en stor jobb å gjøre for å vise at vi ofte blir ekskludert ved for tung tilrettelegging.

Oppe på den gamle husmannsplassen hadde vi lunsj, og en oppsummering av turen. Selv om det ikke hadde vært de store fjellene denne helgen, så var deltagerne fornøyd med turen. På tilbakeveien la vi atter ruta gjennom Ny-Hellesund, og videre vestover mellom Skarpøya og Langøya. Helt fremt til Borøya og Bastholmen kom vi, før vi la kursen rett mot nord. Da var det ikke langt til Vaglen og bilene. Det er jammen mulig å få med seg mye på en helg i Søgnes flotte skjærgård!

Blå strek
Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 12. september 2008.

Galleri
Her finner du 50 bilder fra turen.

Panoramaer
9 panoramaer fikk vi også satt sammen. To av de ligger også i teksten.

Linker: