Ekspedisjonsstoff
Rundt Skandinavia i kajakk

Jeff Allen og Mark Schoon gjør i disse dager noe mange av oss andre bare drømmer om. De padler rundt Skandinaviva. I begynnelsen av mars startet de fra Gøteborg, og nå har de kommet til Kristiansand. De valgte Skandinavia fordi det er vakkert her, og hittil har de ikke blitt skuffet. adrenaline.no tok en nærmere prat med de to ekspedisjonskarene.

Av Lars

Jeff (t.h) og Mark i KristiansandBegge to er erfarne havpadlere, og driver egne kursvirksomheter i sine hjemland. Jeff Allan holder til i syd-England, og er også kjent som skrbent i Ocean Paddler. Der har han blant annet skrevet som sikkerhet og ulykkes-håndtering. Mark Schoon kommer fra Maine i USA. Adressen til nettstedene deres finner du i spalten til høyre.

Karene ser ut til å være i slutten av 40-årene, og svarer godt til det bildet en får av erfarne havpadlere gjennom bøker og blader. Mark har til og med et skjegg som kan måle seg med Dubside sitt! De er rolige og behagelige å være sammen med, og det er vanskelig å se for seg krangling i teltet under ekspedisjonen. De har vært på tur før, selv om dette er deres første lange tur sammen.

De traff hverandre første gang i Georgia høsten 2006, og igjen i 2007. Mark spurte om ikke Jeff hadde noen litt lengre tur på gang, og da nevnte Jeff at han skulle rundt Skandinavia. Mark kikket da på kartene, og utbrøt: "Oh my God, it is huge!". Forloveren hans var med på notene, og sa: "Let´s make it happen!" Så nå er de i gang, og begge skryter av vennligheten de har blitt tatt i mot med. Siste stoppested var Arendal, der Rune i den lokale kajakklubben hadde tatt godt i mot dem.

Skandinavia
Jeff AllenDa vi spør om hvorfor de valgte Skandinavia svarer begge at det var fordi det var vakkert. I tillegg forteller Jeff at han har aner fra Skandinavia, og at han alltid har vært opptatt av båtbygging. Colin Archer står hans hjerte nær, selv om den ikke ligner så mye på den SKUK Explorer HV han bruker på denne ferden.

Dessuten var Jeff fascinert over at dette området ligger så nær opptil England, det er nesten rett utenfor stuedøra. Vi får absolutt på følelsen av at han vil tilbake hit!

De synes det er rart at alle husene langs kysten ligger øde, og har hatt på følelsen av å padle gjennom et spøkelseslandskap. Vi prøver å forklare de litt om kampen om strandsonen, elleville hyttepriser osv. Da forteller Mark at dette er en global greie, og at de har det samme i Maine. Lokal kultur og virksomhet blir kjøpt ut av storkapitalen.

Sikkerhet
Mark SchoonNår vi først har slike kapasiteter på besøk, faller det helt naturlig å spørre litt om sikkerhet. Jeff har skrevet artikler om emnet, og begge karene driver med dette daglig i sine "vanlige" liv.

Vi spør derfor om hva slags forberedelser de har gjort i forhold til sikkerhet. Da løper Jeff avgårde for å hente vesten sin, og legger ut om innholdet.

Han har en kombivest med litt oppdrift, og resten ordnes med blåsing/patron ved behov. Begge har VHF, og har avtalt hvilken kanal de treffes på hvis de kommer bort fra hverandre. De har nødraketter både på seg og i sittebrønnen på kajakken. Nødsender (EPIRB) finnes også i vesten. Denne må holdes rett opp for å virke. Mobiltelefon og satellittelefon finnes også ombord. Det samme gjør førstehjelpssaker og taueliner.

Vi spurte ikke om hva slags redningsmetoder de ville brukt, men ser for oss at de er så drevne at de kan gjøre riktige valg I SITUASJONEN. Jeg er rimelig trygg på at de kommer seg trygt rundt Skandinavia. Med god margin.

De gjør løpende vurderinger i forhold til dagsform og værmeldinger, og lever i "Tur etter evne" kontinuerlig. Værmeldinger fikk de på mobilen hver dag fra en fyr i Israel(!)

Rør til årenePå kajakken var det rør årene ble tredd inn i, og polstring slik at bladene kom opp fra kajakken. Dermed var den ekstra åren lett å nå.

Hvis noen blir fristet av dette, så ville de gjerne holde kurs løpende underveis. Så hvis noen har lyst på 2-5 dagers kurs med risiko, sikkerhet og ekspedisjonsliv i forhold til padling - da er det bare å ta kontakt med ekspedisjonen. Kanskje blir det en stor kursgjeng som padler forbi Stadt når den tid kommer?

Jeff viste også frem en maske han kunne tre over hodet for ikke å få så mye vann i ansiktet. Ved mye sjø er sjansene store for at man vil drukne selv om vesten er på. På grunn av sjøsprøyt. Undertegnede har aldri sett denne før, men det er et produkt som skal undersøkes nærmere.

Begge hadde også med seg vannrenseanlegg. I Jeff sin kajakk var det helt løst sete uten rygg. Seteryggen besto av en vanntett pakkpose med klær!

Ekspedisjonsliv
Utenfor KristiansandJeff har padlet flere store ekspedisjoner. Blant annet rundt Japan i 2004. Da padlet han nesten 50 km om dagen, og logget over 6500 kilometer. Nå har han (og Mark) et mer avslappet forhold til distanser. De tar dagene som de kommer, og er opptatt av å se landene i Skandinavia. Møte menneskene. Rikignok er det raskest å padle i en rett linje et stykke ut fra land, men da ser en jo ikke så mye av kystlinjen. Det som særpreger landet.

Flere steder i Skandinavia er det helt unik kystlinje, og dette har de oppdaget allerede. Første delen av ekspedisjonen vil vare frem til begynnelsen av mai. Så er planen å komme rundt på tre etapper. Men, her er turen målet. Jeff forteller at om det tar 3, 4 eller 5 år å komme rundt - så gjør det ingenting.

God tur!
Vi her i adrenaline.no ønsker karene en riktig god tur nordover, og håper de møter mange ivrige padlere og journalister underveis! Etter vårt møte står i alle fall et kurs hos Jeff og/eller Mark høyt på ønskelisten!

Til slutt et dikt fra Jeff sin hjemmeside:

Sea Gypsy

I am an Ocean paddler I journey on the sea, to the distant blue horizon where adventure beckons me.

Around that gnarly headland and beyond the outer break, across that stretch of water, open crossing I shall make.

I travel in good company; they say ‘not less than three’ so me, myself and I….I take. An unholy trinity!

I seldom do get lonely, out on the Ocean blue, I’ve seen a hundred different creatures, some just passing through

I paddle across the ‘Briny’, one thousand souls beneath, in Davey Jones’s locker lays my nations wealth and grief!

As I begin to close the gap and draw upon the land, I look beyond the ocean swell to where it breaks upon the sand.

With a gentle shove from Neptune I am surfing down the wave, no more arduous paddling, my energy to save.

As I sit upon this distant shore and watch the sun descend, my journey isn’t over, the journey never ends!

Blå strek
Dette intervjuet ble publisert på adrenaline.no 19. mars 2008.

Galleri
Her er 17 bilder fra den 19. mars da Jeff og Mark var innom Kristiansand.

Galleri 2
På skjærtorsdag var det masse vind og snøvær. Da benyttet Jeff og Mark muligheten til å prøve skiene.

Jeff har også publisert to gallerier fra turen så langt:

Linker

Ekspedisjonens hjemmeside
Her kan du lese oppdateringer over hvor de er til enhver tid. Oppdateres kontinuerlig.

Jeff Allens hjemmeside og hans Sea Kayaking Cornwall.

Mark Schoon driver virksomheten Carpe Diem Kayaking company sammen med sin forlovede Mel Rice.