Feltarbeid:
Deilige feltdager i mai

Et stort høytrykk kom inn over Sørlandet i begynnelsen av mai, og jeg lot meg ikke be to ganger. Denne gangen startet jeg i Vallesverdfjorden, og avsluttet fire dager senere i Grimstad. Dermed er Lillesand ferdig, og Grimstad har bare finpuss igjen! Bli med meg på jobb noen dager - her er både galleri med bilder og panoramaer.

Av Lars

Soulo på StakksholmenePå forrige felttur i april fikk jeg gjort unna alt i Lillesand - bortsett fra området rundt Vallesverdfjorden. Derfor la jeg ut herfra om ettermiddagen, og brukte kvelden på å padle meg ut til Stakksholmene. Her fant jeg meg en flott teltplass, og det er god plass til flere telt under furuene litt lenger inn.

Dagen etter fortsatte jeg den indre leden mot Lillesand. Det tok sin tid, da det er rimelig mye inn og ut langs fastlandet. Ikke fant jeg så mange steder heller, men det er jo greit å se seg rundt.

SokkenJeg hadde planlagt å komme meg inn i Grimstad denne dagen, og det gikk akkurat. Sokken er jo etterhvert blitt et favorittsted, og jammen endte jeg ikke her denne kvelden også.

Da jeg lagde middag ankom det ei gammel fiskeskøyte med blomsterelskere. Det viste seg at de skulle på omvisning på Auesøya. De så (misunnelig?) bort på meg, der jeg satt med en god bok i solnedgangen. Jeg hadde min egen lille gresslette og sandstrand, og det er rimelig kronglete å komme bort fra der de fleste legger til. Det blir med blikkene...

Denne dagen opplevde jeg mitt første svaneangrep, og gikk dermed glipp av et waypoint på Hestholmen. Men, det er mange alternativer. Tror jeg har over 50 teltplasser i Lillesand kommune nå, så Hestholmen kan overlates til folk som vi utforske skjærgården i Lillesand på egenhånd. Det er jo ikke meningen at jeg skal fravriste kystlinjen alle hemmeligheter heller.

Reddalskanalen og E18En svane er rimelig diger hvis den kommer mot deg mens du sitter i kajakken. Jeg skrek og sprutet vann med åra. Da stoppet den et par meter fra meg, men var veldig lite fornøyd. Har hørt om svaner som overhodet ikke er villig til å gi seg, så kanskje var jeg heldig?

Dagen etter gikk jeg rett på Brevik camping, og fulgte Homborside mot NØ. Her er det ofte værhardt, men denne dagen viste havet seg fra sin beste side. Etter å ha passer dette åpne strekket padlet jeg opp i Reddalskanalen. Jeg padlet hele kanalen opp til Landvikvannet. Det er bestandig spennende å padle slike kulturhistoriske perler. Kanalen ble laget i 1877 fordi man ønsket å frigjøre mer landbruksareale inne i landet. Må bare innrømme at ny E-18 ødelegger idyllen ganske kraftig...

Så fulgte jeg fastlandet NØ mot Grimstad. Fant flere steder underveis, og endte til slutt opp på et sted på Ytre Maløya der jeg bare har lunsjet før. Det ble en herlig natt. På kvelden fikk jeg til og med besøk av en annen padler - Ulf fra Grimstad. Han hadde mye å bidra med, og det er bestandig hyggelig med en prat når jeg er alene i flere dager i strekk.

Denne kvelden var det godt med båter på holmene, og jeg var ikke alene om å overnatte i skjærgården denne natta. Selv om jeg kanskje var den eneste i telt...

Dagen etter var jeg litt slapp fra morgenen av. Nesten 35 km dagen før satt i kroppen. Da jeg la ut fra Ytre Maløya traff jeg på en død delfinunge. Etter noen telefoner til SNO m.fl. fant jeg ut at det antagelig var en nise. Det var et flott dyr, og det hadde vært fantastisk å få svømme sammen en artsfrende av den en gang!

Rivingen fyrDeretter padlet jeg tilbake til kommunegrensen, og ut til Rivingen fyr. Dette fyret er nedlagt og erstattet med lykt. Fyret er solgt, og er nå på private hender. Under den gamle fyrlykten er det et bulder med vulkansk fjell. Veldig spesielt, med en hel haug av lommer.

Stangholmen ligger helt syd i dette øyriket, og her er det teltplass! Så følger øyene på rekke og rad, og jeg padlet helt opp til Hesnesøy før jeg satte kursen mot Grimstad sentrum. Da jeg padlet rundt Hesnesøy så jeg bort til Torungen fyrene, og det blir starten på neste tur - samt en overnatting på Valøene. Jeg gleder meg allerede!

På vei til Grimstad sentrum fikk jeg endelig padlet Hesneskanalen. Det har jeg aldri gjort før. I grimstad ble jeg hentet av kvinnen med stor K, og jeg spanderte et kyss og en softis før vi kjørte hjem! :)

Disse dagene badet jeg hver kveld, og for første gang i år besto antrekket av neopren! Sommeren er på vei, og jeg gleder meg allerede til neste tur ut langs vår fantastiske kyst! Det blir antagelig helt først i juni.

Blå strek
Denne statusrapporten ble publisert på adrenaline.no 16. mai 2008.

Galleri
Her finner du 35 bilder fra turen.

Panoramaer
Også denne gangen ble det noen panoramaer.

En artikkel fra feltarbeidet i april kan du lese her.

Løpende oppdateringer på hva som skjer med padleguiden for Aust-Agder kan du lese på padleguiden.no.