Ny bok:
Nydelige feltdager i april

Arbeidet med å lage en ny padleguide, denne gang for Aust-Agder, er i god gang. I slutten av april gikk turen til Homborsund fyr. Det var fullmåne og høytrykk. Dermed fikk vi sikret oss en del fine bilder. Så gikk ferden tilbake til Kristiansand, men på veien var vi innom ganske så mange flotte steder. Her er det mye å se frem til! Bli med på en liten smaksprøve! ;-)

Av Lars

Homborsund fyr med fullmåne i bakgrunnen.Jeg hadde blitt invitert med på en retreat på Homborsund søndag - tirsdag. Natt til mandag var det fullmåne, så det passet jo utrolig bra! Kameraet ble særdeles flittig brukt disse timene, og da jeg la ut fra fyret tirsdag morgen var det over 600 bilder i kameraene! Noen av disse ligger i galleriet og blant panoramaene i spalten til høyre.

Fra fredag hadde det vært et fantastisk vær, og meldingene gikk ut på at det skulle fortsette. Det så dermed ut til å kunne bli en god arbeidsuke!

På tirsdagen gikk ferden rundt Homborøya. Her fant jeg en flott liten plass på Kalvøyene i vest, men ellers ikke så mye å skryte av i sør. Men, her er mange flotte små øyer, og fine sandlaguner.

Deretter gikk jeg rett vest inn Kaldvellfjorden. Helt bort til der den nye E18 voldtar fantastiske friluftsområder. Her kunne Lillesandsbeboerne kose seg før, men jeg er veldig spent på hvordan dette vil se ut når alt står ferdig. Grimevannene nord av Kaldvellfjorden var en perle...

Flott leirplass i Sokken, Auesøya.Jeg hadde ikke så store forventninger til Kaldvellfjorden, men fant et flott område utenfor Dybvig - helt i syd. Ved utløpet av Kaldvellfjorden kommer man til Auesøya, og dette er en virkelig perle. Til sammen merket jeg av helle 11 teltplasser her! Fra før var jeg kjent med "Sokken" helt i øst, men det er også mange andre fine steder her...

"Sokken" har vært mitt faste overnattingssted på alle langturene til Bamble, og det var deilig å slå opp teltet på samme sted atter en gang. Bukten her har sand, og det er akkurat plass til teltet under furua. Dette er et sted jeg stadig kommer tilbake til, og det er særdeles fotogent. Både når det gjelder utsikten, men også den lille bukta med teltet...

Dagen etter gikk turen SV til Lyngholmen og Berkkjerka. Begge disse stedene har plass til et telt! Selv om det ikke er stor plass, og du er ganske så vindutsatt begge steder. Fortsatt videre rundt omkring øyene helt ned til Store Malmen, og her var det også en fin plass. Deretter gikk jeg inn Grunnesund til Lillesand. På veien var jeg innom Lamholmen, og her var det mye fint!

Saltholmen fyrI Lillesand padlet jeg forbi kajakklubben, og der traff jeg Tor Berg. Han har jeg hatt en del kontakt med på e-post, men ikke truffet i virkeligheten. Batteriene i kameraene og i mobilen var begynt å skrante, men det ble det en ordning på her. Mens jeg gikk inn til sentrum for å kjøpe gass og lunsj, så sto tre ladere i stikkontakter rundt omkring i klubbhuset! Det kaller jeg service!

Etterpå padlet jeg ned for å inspisere huset til et par jeg kjenner i Luntevika, før jeg startet på Kartleggingen av Skauerøya. Dette er en skikkelig perle, med massevis av fine plasser. Før kvelden kom ville jeg også ha med meg Saltholmen fyr.

Da jeg ankom fyret kom det ei fra Lillesand seilforening samtidig. Hun viste meg rundt, og jeg fikk tatt en masse fine bilder! Saltholmen er et veldig intimt og vakkert fyr, og det er kjempefint at det nå ser ut som det kommer fint i orden! Hit kommer jeg garantert tilbake!

På vei tilake mot Skauerøya fant jeg en lagune på Hestholmen. Denne var utrolig vakker, og jeg bestemte meg straks for å telte her den natten. Hadde litt problemer med å komme inn i bukta, da et svanepar sperret inngangen. Det viste seg at de ikke bodde der, så etter en stund padlet de seg videre. Mektige fugler!

Både på fyret og i Sokken var det kveldsbading, og denne gangen ville jeg prøve å forevige badet med selvutløser. Det var ikke så lett, og jeg måtte prøve 3 ganger før jeg ble fornøyd. Da var jeg ganske kald på beina...

Om morgenen fikk jeg flere fine panoramaer og enkeltbilder av denne leirplassen. Selve lagunen er så grunn at den egner seg best for padlere. Større båter legger til i V og kan da gå over. Det er toalett på toppen, men dette var ikke klargjort for sesongen.

hestholmen

Fra Skauerøya padlet jeg sydover, og la inn et punkt på Ronnsholmen. Her er det skikkelig flott, med sandstrender på begge sider. Relativt stor gresslette gir plass til flere telt. Videre over til Justøya, her jeg fant igjen to plasser jeg har vært på fra land.

Nedover mot Brekkestø er det litt av et øyrike, men ikke så lett å telte. Merket av et par steder. Blant annet på den ytterste øya - Nødingen. Her er det et sjømerke med kors på toppen.

Så padlet jeg inn til Brekkestø, og prøvde å få noen bilder som kunne brukes herfra. Tror ikke det ble noen stor suksess. Det er veldig vinterstille på disse flott uhavnene i slutten av april. Dermed er det lite liv og mye båter som ligger opp-ned på bryggene.

Hvitveis på MedholmenSV av Brekkestø ligger Medholmen, og her var det også en flott plass. Egen sandstrand og flott liten gresslette. Da jeg var der sto hvitveisen i full blomst opp igjennom et skar fra teltplassen. Nydelig!

Åkerøya er rimelig bebygd, men på øya Grønningen er det et par små teltplasser. Herfra gikk turen til Hummervika nord på Kalvøya. Her var jeg i mars sammen med Claus (se "Sørlandskysten i vinterdrakt"). Den gangen var det snø, og ikke så lett å redegjøre for teltplasser. Denne gangen gikk jeg i land, og fant et jorde i øst. Her er det et landskapsvernområde, så denne plassen må sjekkes opp nærmere.

Det var nå blitt litt ut på ettermiddagen, og jeg hadde proppet GPS og digitale kameraer med rimelig mye disse 4 dagene. Derfor var jeg blitt ganske klar for å tømme (ta backup). Da også værvarselet for morgendagen viste lett regn, bestemte jeg meg for å padle hjemover.

Derfor gikk ferden rett fra Kalvøya til NØ-spissen av Ytre Tronderø. Videre til varde og lykt på Kvalsholmen. Hele tiden hadde jeg svak medsjø og vind fra øst. Det fristet veldig å holde SV-kur i hovedleden, og jeg gjorde det helt til jeg passerte Skottevig camping. Der padlet jeg inn nord av Lyngholmen. Jeg hadde nemlig fått et tips om Kjeholmen i Kviviksfjorden, men det nådde ikke opp som teltplass.

Sliten og våt håndDerfor padlet jeg bare videre under brua i Indresund, og tok ut kurs syd av Klovholmen. Derfra direkte på Stangodden. Dette strekket over Kvåsefjorden tok 35 minutter denne dagen. Fra Stangodden til Stokken er det lengre enn man tror, og det var deilig med en liten pause. Føttene på tørrdrakta hadde begynt å lekke litt, så det var småkjølig på beina. Litt TurMix og sjokolade gir ny glød.

Padlet via Dvergsnestangen, og så rett på sydspissen av Odderøya. Klokka nærmet seg da 20, og det hadde vært en lang dag i kajakken. Da kajakken ble slept opp på brygga i Nodeviga viste GPSen 45 km denne dagen, og fingrene kjentes vassne. Kameraene hadde 1247 eksponeringer, så jeg var rimelig gira på å få backet dem opp. Sjelden har jeg hatt så effektive dager i felt som dette. Ikke nok med at jeg fant mange fine steder i Lillesand kommune (det var ikke helt som forventet), men bildematerialet ble også svært bra. Dette lover godt for den nye guiden!

Blå strek
Denne turbeskrivelsen ble lagt ut på adrenaline.no 29. april 2008.

Galleri
Turen resulterte som nevnt i 1247 bilder. Mange av disse er for å huske stedene, og en del er panoramaer (det går 3-12 bilder pr. panorama). I dete galleriet har jeg plukket ut 48 varierte bilder fra turen.

Panoramaer
Det ble også en god del panoramaer fra denne turen, og en del av dem har jeg presentert i dette galleriet.

Padleguide
Dette er den tredje guiden adrenaline.no lager. Den første var sammen med KOT, og selges på www.padlegleder.no.
Den andre var med VAF, og selges på www.padleguiden.no. Den som nå er under arbeid lager vi helt alene, og målet er å ha den ferdig til jul. Den skal omhandle kysten av Aust-Agder. Altså området fra Kvåsefjorden (øst for Kristiansand) til nordøst for Risør.