Bokanmeldelse
I kajakk over Atlanterhavet

Denne boken er noen år gammel, og Pete Bray padlet som førstemann over Atlanterhavet i 2001. Turen er ikke spesielt godt egnet for en ordinær havkajakk, og det er spennende å følge med i planleggingen før turen. I og med at han er den første som gjør dette, så er det en del han må finne ut av. Kajakken han ender opp med er 27 fot, og har soveplass!

Av Lars

BokcoverEgentlig var det meningen at Pete skulle padle over i 2000, men det første forsøket endte med havari. Kajakken begynte å ta inn vann, og da han satte ut nødflåten gikk det også delvis hull på denne. Dermed var det ganske kritisk. Ingen kommunikasjon (alt var blit vått), og han endte opp med å klynge seg til en bøye ved et garn i åpne havet. Heldigvis gikk det bra, og han ble funnet.

Pete tok ikke skrekken av dette (i motsetning til fx hovedsponsoren), og satte i gang med å planlegge et nytt forsøk. I juni 2001 setter han ut fra New Foundland, og blir raskt fanget opp av dårlig vær. Flere ganger må han ligge i sitt vanntette kammer opptil fire døgn i strekk. Antagelig er ikke dette spesielt hyggelig når kajakken blir kastet rundt i bølgene. Heller ikke når en skal prøve å gjøre noe så nødvendig som å gå på do!

Underveis har han daglig kontakt med Jim på land, og hvaler og hai i havet. Pete skriver ganske humoristisk, men er en hardbarket militær.

I begynnelsen av september når han frem til Irland, og får fast land under føttene for første gang på 76 dager! Føttene vil ikke holde han, og han må støttes. Turen medførte tap av 15 kg kroppsvekt, og han hadde et anseelig skjegg da turen var over.

Da han startet turen var Storbritannia rystet av munn-og-klovsyke. Ved ankomsten til Irland traff han land rett før 9/11. Dermed ble det ikke så mye presse som det ellers ville ha blitt. Derfor er det fint at han i alle fall har fått ut en bok med sine erfaringer.

Boka kan anbefales som lektyre, men turen over Atlanteren er nok ikke så mye å trakte etter...

Blå strek
Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 27. april 2008.

 

Bray, Pete (2004)

Kayak across the Atlantic

Polperro Heritage Press

Pekere:

Peter Bray sin hjemmeside