Havpadling:
Kaospadling i Kristiansand

I slutten av februar fikk Kristiansand voldsomme mengder med snø, og det har vært kaos i byen. Hvordan er det på havet under sånne forhold? Dette måtte vi sjekke ut, og dermed gravde vi kajakken ut av klubbhuset. Heldigvis har vi tilgang på kajakk i plast, for det var helt klart at isbryting ble en del av turen. Følg med på en kajakktur i Kristiansand helt utenom det vanlige!

Av Lars

Ved fiskebryggaKajakken var enkel å slepe på snøen - nesten like god glid som en pulk! De to som hadde tatt en rast i ei fonn utenfor kajakklubben gjorde store øyne. Her kom det en raring slepende med en kajakk, med snø opp til lårene...

På kroppen var det masse klær og full tørrdrakt. Dermed var jeg godt kledd for forholdene. Vinden hadde tatt en pause, så havet lå der speilblankt.

Slike tilstander oppstod ikke før litt lenger ute. Inne ved Kristiansand by lå det masse snø/is som brøytemannskapene hadde kjørt på sjøen. Det var til tider grisete, men masse rart som hadde fulgt med i snømassene. En del oljesøl var det også, så både åra og kajakken fikk sin misfarge. Får håpe det kan fjernes etterhvert...

Første stopp var Fiskebrygga, der jeg hadde avtalt en fotosesjon med Harald. Han tok litt bilder i gjenkjennelige forhold, slik at vi kan få presentert litt vinterpadling i den kommende padleguiden også. Ganske fascinerende å padle i snø/is, mens de brøyter for harde livet på land...

Etterpå padlet jeg øst for Odderøya, og kom ut i "rent" hav når strømmen fra Otra tok fatt. På baksiden av Odderøya var det nesten helt fritt for flytende snø og is. Her var svabergene iskledde, uten spor av noe slag. På vei over til Langøya var det helt speilblankt hav, og da jeg rundet inn i kanalen mellom Langøya og Bragdøya så jeg to rådyr. De kan ikke ha det lett på dette føret.

Odderøya fyr i vinterskrudPå hjemveien fikk jeg med meg et bilde av Odderøya fyr i skikkelig vinterskrud. Det er en ganske sjeldent, og landskapet endrer karakter når den stille og rene snøen kler åssidene. Noen steder var det ganske bratt, men jeg så ingen skikkelige ras, selv om det visstnok var sendt ut skredvarsel også langs kysten for noen dager siden! Det skulle tatt seg ut: "Padler tatt av snøras!" ;-)

Vinterpadling er utrolig vakkert. Denne dagen var det nesten grønlandske forhold, selv om isfjellene ikke var så store. Padling i snø/is er omtrent som vanlig padling, men det er to ting en bør være obs på:

  1. Når du padler opp på større blokker, så blir det som å padle opp på land noen ganger, det kan derfor bli ustødig hvis du balanserer bare på kjøl-linjen.
  2. Ved åreisett kan det være greit å kjenne at du er i vann. Noen ganger når du setter åra ned kræsjer du i is. Hvis du da har en aggressiv padlestil kan du få deg en overraskelse.

Utover dette er det bare å nyte - padling er definitivt en helårsaktivitet!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 28. februar 2007.

Galleri
Selvfølgelig tok vi bilder underveis, og her har vi lagt ut 32 stykker av dem!

Galleri fra Hvaler
Thomas, en av våre trofaste lesere, har vært på overnattingstur i snøværet. Vi har fått lov til å legge ut 11 av bildene hans her på adrenaline.no. På qajaq.no finner du historien bak bildene.