Bokanmeldelse:
Havkajakk for viderekommende

Gordon Brown fra Skotland er level 5 vegleder i BCU, og har nå begått en bok for halvgode og avanserte padlere. Boka kom i desember, og er altså rykende fersk fra Pesda Press. Her kan du lese litt om det meste som har med havkajakk å gjøre. Det er både bokens styrke og svakhet. Motiverende er den uansett - den har nemlig flotte bilder!

Av Lars

Bokens coverPå de knappe 200 sidene har Brown tatt mål av seg til å dekke det aller meste angående "Seakayak" (Havkajakk). Han begynner med litt historie og teori rundt båter og årer. Så går han ganske kjapt gjennom en del praktisk, før han går løs på navigasjon, vær og vinder.

Litt mer utradisjonelt er kapitler om grotter, surfing og rockhopping. Kapittelet om tidevann er ikke så relevant her i Norge, og konkurransekapittelet tar bare for seg rekordpadling i Storbritania.

Her på berget har det vært en del diskusjon om gradering på havet. Dette har Brown viet et kapittel, og det er spennende materie. Han har ikke sugd dette av eget bryst, men henviser til boka "Extreme Sea Kayaking". En tar utgangspunkt i 10 faktorer som så gis poeng etter visse kriterier. Faktorene er: vanntemperatur, vindhastighet, bølgehøyde, svømmedisanse til sikkerhet, brytende bølger, rockhopping, grotter, natt, tåke og diverse. På denne måten kommer man fram til en gradering fra 1-6, litt på samme måte som den graderingen som brukes i elvekajakk.

Vi i adrenaline.no synes siste kapittelet burde vært mest interessant - "Overnatting og ekspedisjoner". Her ble vi ganske skuffet, da man jo ikke rekker så mye på 8 sider... Egentlig er det mulig å skrive en hel bok om friluftslivet en kan bedrive med utgangspunkt i en havkajakk.

Brown rekker dermed over en hel masse i boken sin, men det blir ofte med litt skraping i lakken. Dette er ikke en bok for de som vil gå i dybden, men en bok for de som vil skaffe seg en oversikt over forskjellige emneområder. For å komplementere stoffet har forfatteren fått tak i - og tatt selv - en del fantastiske bilder. Disse er tatt fra flere steder i verden. Så motiverende er boka i aller høyeste grad!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 2.1.2007.

Brown, Gordon (2006):
Sea Kayak - a manual for intermediate & advanced sea kayaker
Pesda Press

Boken kan kjøpes rett fra Pesda Press og koster £15.99 + forsendelse.

Hvis du vil ha den kjapt, kan den også bestilles fra Kajakkentusiasten, og der koster den 299,-