Padletips
Hvordan padle utenom Portør?

Strekningen fra Risør til Portør er beryktet. Her er det svært urent farvann, men det går faktisk å slippe unna hele strekningen. For å få til dette trenger du tralle, men det er slettes ikke mye trilling. Samtidig gir du deg historien i vold, og bruker stier som folk har brukt i hundrevis av år bakover i tiden. adrenaline.no viser deg hvordan.

Av Lars

Sommeren 2005 padlet jeg sørover mot Kristiansand. To ganger før har jeg padlet andre veien, men begge gangene har jeg gått via Portør. Jeg har lenge hørt om at det kan padles over to vann, og på denne måten slippe unna strekket nord fra Risør og opp til Portør. Også området N for Portør kan være litt utsatt ved vind fra S og Ø. De som er virkelig kjent her, sier en kan padle i le hele veien. Riktnok er det mange småøyer, men jeg tviler litt på at det er mulig...

Jeg padlet rett vestover forbi Kragerø, og kom til Sundene/Sundholmene. Dette er et fantastisk idyllisk sted. Ett av de bildene jeg er mest glad i fra denne sommeren er faktisk herfra... Både her og på Djupsundholmane i Killsfjorden har du fine overnattingsplasser. Bratö ser kanskje fin ut på sjøkartet, men her fant jeg ikke noen fine plasser å gå i land.

Panorama (2 bilder) fra Sundholmane.

Kart over vanneneFra Djupsundholmanes sydligste punkt går du på 185 grader inn i Barlandskilen. Et stykke inn i denne tar du til venstre inn Eidskilen, og padler denne til den slutter. Her er det en liten brygge, og litt leirete. Jeg fikk kavet kajakken opp på tralla, og fulgte en litt småstenet traktorvei opp til veien (RV 351). Det er ikke mer enn 20-30 meter. Her tar du til venstre, og følger asfalten 20 meter. Ta deretter av til høyre, og gå under bommen (se bildet under). Fin grusvei videre til du ser vannet ned til venstre. Her er det også fin sti, og du kan trille kajakken rett ut i vannet.

Kajakken gikk fint under bommen.

Det første vannet du må padle over heter Eidsvatnet (merk at navnet Eidskilen peker henimot vannet. Mange kiler rundt om i landet har et tilhørende vann...) Her er det vilt og vakkert. Tett skog og bratte fjell. Ikke enkelt å finne overnattingsplass. Mellom Eidsvatnet og Leivatnet går det en liten bekk. Jeg prøvde meg på denne, men det går ikke. Derimot er det en flott trillesti rett til venstre for bekken. Denne er svært idyllisk, og skal ha historie helt tilbake til vikingetiden. Det var ganske kult å gå der å trekke på kajakken, og prøve å sette seg inn i hvordan de må ha hatt det. Kanskje slepte de skipene sine igjennom skogen på rullende tømmerstokker?

Flott trillesti mellom Eidvannet og Leivannet.

Vel ute i Leivatnet går det fortsatt på 175-180 grader. Her er det i alle fall to overnattingsplasser - hvis du skulle ha behov for dette. Den første er litt kronglete, mens den andre er lett tilgjengelig. Sistnevnte kan nok være litt fuktig, men det skal være greit å få opp telt også utenom der det er vått.

Etter at du har passert den store øya i Leivannet, går det av en "tarm" mot VSV. Denne padlet jeg ikke. På kartet ser det ut som du kan padle ca 3,3, km innover her. Så er det en bekk over i Skardvatnet. Hvordan terrenget er her vet jeg ikke, men Skardvatnet ser idyllisk ut. Massevis av små øyer. Det ser også ut som du kan følge veien et stykke, og gå ned til en gård som heter Hellaren. Derfra kan du padle rett ut i havet, og så komme ut rett nord av Risøya.

Jeg padlet istedet videre sørover, og krysset RV 351 for andre gang (denne gangen under bro). Rett før du padler under bra, er det fint å ta opp båten rett ved veien. Her var det meningen vi skulle bli plukket opp da jeg gikk på Høgskolen i Telemark. På en av egenferdene skulle vi forflytte oss fra Bø til hit. Først til fots, og så i kano. Den gangen stoppet min gruppe ved Aatange, og ble plukket opp ved brua ved Haugstranden. Da kom vi fra N (Vafoss) og ned til Killsfjorden. Vi krysset ikke denne. Jeg husker lærerne ga rimelig klar beskjed om at fjorden ikke skulle krysses i dårlig være, og den er absolutt stor nok til å skape trøbbel. Særlig i kano...

Har trillet ned gjennom gårdstunet, og havet skimtes nede til høyre....Strekket etter du har padlet under brua er svært idyllisk. Etter kavingen ved første bæring, fant jeg ut at tralla monteres enklest i vannet. Dermed kan en trille kajakken både ut av vannet, og ned i vannet. Helt i enden av dette vannet er det en demning. Det fristet ikke noe særlig å bære kajakken på 50 kg opp på demningen. Jeg padlet istedet litt tilbake, og tok opp kajakken ved et rødt hus på venstre side. Her var det et flott svaberg kajakken bare kunne trilles i land på. På forhånd hadde jeg spurt på gården litt lenger fremme om jeg kunne trille gjennom gårdstunet (se bilde). Det var helt greit, men de fleste bar kajakkene ned en trapp ved demningen. En slik fremgangsmåte er jo greit når man er to eller flere, men jeg har jo bare meg selv... Nedenfor demningen var det båtutsetting i betong, så det var bare å trille rett til havs.

Totalt sett tror jeg ikke trillingene utgjør mer enn 300-400 meter, og det er svært idyllisk over de to vannene. Dessuten blir det en veldig kontrast å få tilbake horisontlinjen når du kommer ut i havet i sør igjen. Det kan være litt utsatt (med vind fra S og Ø) akkurat i det du kommer ut her, men snart vil du være i le igjen. Både Perleporten og Risøya er verdt et besøk. Begge stedene har teltforbud, men du finner en skikkelig idyll på Olafsholmen. Se i spalten til høyre.

Dette er en omvei som helt klart kan anbefales! God tur!


Denne beskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 19.1.2006

Kart
Jeg brukte bare Båtsportkart C-718A til navigering. NØ for dette trenger du C-717, og kartet for Risør heter C-718.

Parkering/ henting
Det er mulig å hente opp folk i nord på RV-351, men der var det ikke spesielt godt med P-plass. Jeg tror det var litt bedre i S, og har merket dette med en P på kartet.

Overnatting
Dette er vel som dere etterhvert har skjønt min lidenskap. Samle inn wp's (waypoints) langs kysten der det kan overnattes. Jeg har skrevet opp wp både til Risøya og Perleporten også. Her er det telting forbudt, men jeg vil gjerne oppfodre dere til å bryte dette. Dette forbudet bryter mot intensjonene i Friluftsloven og St.meld 39, samtidig som det undergraver allemannsretten.

Nord for vannene kan jeg anbefale 3 steder i Killsfjorden (vest for Kragerø). Det er:

Sundholmene:
32 V 520798 6524726
Her er det plass til et telt på gress, og det er do. Svært idyllisk med badeplasser og flotte svaberg.

Djupsundholmene:
32 V 518392 6524070 (den nordlige)
32 V 518629 6523592 (den sydlige)
Her er det flott telting og bading på begge stedene, men den nordligste er størst. Den sydligste er mer skjermet. Begge steder har sandstrand.

I Eidsvann fant jeg ikke noe sted som var særlig bra, men i Leivannet kan jeg anbefale:

1: 32 V 518014 6517957
Dette er en liten høyde med lyng. Knotete å komme i land (lyng og stein).

2: 32 V 518585 6515815
Ofte besøkt sted. Langgrunt med slag stein. Stort område med plass til flere telt. Kan nok være litt fuktig til tider.

Hvis du går andre veien, så er dette et wp jeg la rett utenfor der du skal ta opp kajakken for å komme opp til Leivann:
32 V 519373 6512726
Herfra bør du kunne se de rød husene der du kan ta opp kajakken.

I sør har du havet, og her vil jeg anbefale:

Perleporten:
32 V 517125 6510459
Navnet sier alt... Men, både her og pi Risøya finner du dette skiltet:

Forbudsskilt

adrenaline.no har sendt brev til Risør kommune, og kommer til å forfølge saken videre. Både overfor fylkesmannen, FRIFO, DNT, Miljøverndep., og FL. Det er jo helt paradoksalt å tilrettelegge for friluftsliv, og så nekte telting... Følg med!

Risøya:
1: 32 V 515298 6510035
2: 32 V 515275 6510049
3: 32 V 515203 6510009
Dette er en skikkelig idyll, og her er det stor gressplen. Jeg har pleid å ligge under åpen himmel på den østligste plassen. Dette er også et fint utgangspunkt for å se an forholden mot Portør. Regn ca 2,5t herfra til Portør.

Hvis du vil være lovlydig, finner du en idyllisk perle på Olafsholmen:
32 V 514501 6508281