Kano:
Vågsbygdskogen rundt

adrenaline.no er jo som oftest den som drar på tur for å vise andre, men denne gangen var det motsatt. Vi fikk nemlig invitasjon av Øivinn til å være med på kanotur, etter at han hadde kjøpt heftet "Padlegleder i sør". Når det gjelder å dra på tur, så er jo ikke vi vanskelige å be. Dermed ble det en flott kano-opplevelse, rett utenfor Kristiansand sentrum.

Av Lars

Oivinn i sin selvlagde singel kano. Her i Grimsvann rett etter start.Avtalen var nemlig at Øivinn stilte med både singel kano og lokalkunnskaper. Riktignok har jeg både padlet og orientert i Vågsbygd-skogen, men aldri padlet den rundt. Det virket i første omgang som et ganske stort bæreprosjekt, men der tok jeg feil. Riktignok blir det litt bæring, men ikke verre enn at det er mulig å gjennomføre. Særlig når man har en så praktisk kano!

Kanoene til Øivinn veier i overkant av 10 kg, og han har laget de selv. Bilder og tegninger finnes under linken "Kano" til høyre. Kanoen tok vi bare på skulderen, med en kajakkåre liggende i kanoen. Med en liten sekk på ryggen var alt klart for en liten ekspedisjon. Her er et bilde av ruta vi skal følge:

Vågsbygdskogen rundt

Vi startet ved Auglandstjønn Barnehage i Vågsbygd, og det er et fint utgangspunkt. Barnehagen ligger mellom Nordtjønn og Auglandstjønn (ikke tatt med på kartet). Disse to vannene er så små, at her gikk vi bare forbi. Vi satte ut helt øst i Grimsvann, og padlet helt vest i dette. Så var det en kort bæring på god sti over til Storevann. Her padlet vi ned til odden helt sør i vannet. Der var det nemlig en del byggverk, men disse var i ferd med å ramle sammen. Etter en kjapp titt padlet vi helt innerst i nordvest.

Det er her den mest kronglete og lengste bæringen starter. En del stigning i litt steinete terreng skal forseres, og strekningen er 3-400 meter. Men, med så lett utstyr gikk det som en lek. Bæringen avsluttes med 3-400 meter med myr, men her er det bare å dra båten etter seg. Da er det jo ingen sak. Myra var "glupsk" noen steder, så vær forsiktig!

Artikkelforfatteren padler trangt, men det går fremover! Foto: Øivinn BruceFra Langevann og over i det lille navnløse vannet var det faktisk mulig å padle en smal renne i myra. Samme forhold opplevde vi over til Fossvann, men der var det litt bæring helt på slutten. Dessverre ble ingen av bildene her helt klare, men det var morsom padling!

Fra Fossvann til Mjåvann er det litt stigning og tett skog. Her er det enklest å gå opp på venstre side, inn på vei, og så ned en skråning til høyre. Kort og relativt enkel bæring. Mjåvann gir flott padling, selv om det begynner å bli i overkant utbygd i nord for å kalles naturskjønt. Her er derimot en modellbåt-arena, som visstnok skal holde nasjonal standard. Dommertårn og greier.

Bæringen fra Mjåvann til Bukksteinsvann foregår på vei, og er nesten 30 høydemeter nedover. Flott og enkel bæring. Du setter ut kano/kajakk ved fin gresslette rett ved vannet.

På den store øya i Bukksteinsvannet var det en rå klatrevegg. Uheldigvis var den nordvendt, men det var noen fine riss her. Antagelig er det aldri klatret noe her, men kanskje snart? Vi hadde vært ute et par-tre timer nå, og valgte spissen av odden i øst som lunsjplass. Sør for denne odden kan du padle en lang tarm innover mot sørøst, men vi padlet videre på nordsiden.

Lunsj med bål og greier.Lunsjen ble inntatt rundt bålet, og var riktig hyggelig. Matpakke og varm drikke kom frem fra sekkene. Er man på tur, så er man på tur! Øivinn hadde masse spennende fortellinger på lur...

Videre fikk vi en kort bæring fra Bukksteinsvann til Fiskåvann. Her er det virkelig idyllisk padling. Vi prøvde å se litt etter teltplass, men fant ikke noen vi kunne like umiddelbart. Det er en del spor etter lavvo/gapahuk i området, så det blir antageligvis mye brukt.

Ved demningen følger du markert sti på høyre side (når du kommer fra nord). Kort og ukomplisert bæring. I det sydlige Fiskåvann padlet vi bort til den trange kanalen mellom de to øyene i vest. Veldig idyllisk, men fremdeles ikke noen utpreget teltplass.

Vi padlet så helt syd i Fiskåvann, og bar derfra kanoene tilbake til bilen. Da hadde vi vært ute i 5 timer, og tatt det usedvanlig med ro. Øivinn har gjort turen unna på halve tiden, men det var sikkert ikke så koselig! :)

Til sammen er man innom 8 forskjellige vann, og vi anbefaler retningen som er beskrevet i denne artikkelen. Da får man den lengste bæringen tidlig. Utpadlet/gått distanse var totalt i underkant av 10 km, så dette er en fin dagstur for hele familien!


Denne turhistorien ble publisert på adrenaline.no 20.10.2006.

Galleri
Dessverre var det litt grått vær denne dagen, så bildene ble så som så. Det skulle likevel være mulig å få et lite inntrykk av turen gjennom disse 28 bildene.

Kart
Det finnes flere kart som dekker dette området. Vi brukte orienteringskart Nr. 17 Vågsbygd. Det er gitt ut av Kristiansand Orienteringsklubb, og er i målestokken 1:12500. Du kan bestille dette og andre kart fra KOKs hjemmeside. Kartet koster kr. 20,-

Kano
De kanoene vi padlet hadde Øivinn laget helt selv. Riktignok hadde han bestilt tegninger på nettet, men kanoen imponerte stort. De var akkurat passe store, stødige og retningsstabile. På full fart logget vi nesten 9 km/t. Tegningene til kanoen kan du kjøpe på nett her.

Padlegleder i sør
Dette heftet ga adrenaline.no ut i samarbeid med KOT før sommeren. Her er det 15 vann og vassdrag som er presentert. Heftet koster 125,- og kan bestilles fra www.padlegleder.no