Havpadling: Værmeldingen så lovende ut for helgen Eyvind og jeg hadde satt av for lenge siden. Planen var å padle vestover fra Kristiansand tidlig fredag ettermiddag, og så se hvor vi endte på søndag kveld. Vi kom til Mandal, men tok oss god tid til å nyte skjærgården underveis. Her er det mye fint! Av Lars
Ut Vestergapet så vi havtåka ligge som en vegg, og vi bestemte oss for å ta en god pause i Møvig. Her har Juvente ei hytte, og vi la oss til på brygga. Sola steikte, og etterhvert ble det mindre tåke der ute. Dermed satte vi kursen ut Vestergapet, og til Tjamsøya. Her er det flere fine leirplasser, og CKK bruker dette stedet til buldreleirer. Etter å ha lagt inn tre forskjellige leirplasser i GPSen, gikk vi nordvest til Romsviga og Helleviga. Det er flotte tilrettelagte områder. Vi fortsatte videre til Herøya, og her fant vi ett overnattingssted helt i øst. Her er det en del småøyer, men plassen er inne på selve Herøya. Videre padlet vil til Indre Hellersø. Her fant vi en fin plass i syd, og her er det nok godt med le også. Mer detaljert beskrivelse av stedene finner du i spalten til høyre. Det begynte å dra mot kveld, og vi var klare for å finne en leirplass. Vi gikk nord av Helgøya, og så sydover på østsiden. Her fant vi et par plasser, men begge disse var dessverre opptatt. Helgøya er den øya som har de to vardene ved Ny Hellesund, og her visste vi jo at det var fint. Da vi rundet inn mellom Helgøya og Kapelløya var vi veldig klare for å slå leir. Her var det derimot ikke veldig rolig. Grillosen drev mot oss, og båtene lå utenpå hverandre. Litt slakke i blikket snudde vi om, og gikk sydvest til Skarvøya.
Vi har tatt med oss masse snacks, og denne kvelden er det biff med båtstekte poteter på menyen. Til dette serverer Eyvind en grønnsaksblanding som bare er helt himmelsk. Foran i hver kajakk ligger det en chipspose, men vi er så mette at det bir ikke så mye vi får ned av den... Rett før solen forsvinner ned i havet, går vi opp til øyas høyeste punkt. Her har vi en fantastisk utsikt vestover. Vi blir her til sola har gått ned, og fullmånen har kommet opp. Herfra fikk jeg med noen flotte bilder, blant annet et panorama. Alle disse ligger i galleriet, men her er en liten prøvesmak: Kan ikke akkurat si at man savner TV på slike kvelder. På mine kajakkturer har jeg sett utallige solnedganger, men absolutt ingen er like. Det er bare utrolig flott med lyset. Jeg blir faktisk aldri lei. På slike panoramaer som over, kan en også se hvordan horisonten skifter farge. Veldig fornøyde ramlet vi ned i soveposene, og fikk oss en flott natts søvn. Antagelig var søvnen for de som lå borte i Ny Hellesund ganske variert... "Sov i ro" kan antagelig anbefales i sesongen... Dagen etter ble vi litt forfjamset da vi så ut av teltåpningen. Her skulle jo solen skinne, og så var det overskyet. Her er det noe som ikke stemmer. Kaldt var det også. Etter å ha våknet skikkelig ser vi at det er havtåke. Den ligger tykk, men det er helt sikkert sol over den. Vi lager gode pannebrød, og håper at tåka skal lette. Det gjør den ikke. Vinden er helt fraværende, og vi bestemmer oss for å gå langt ute. Slik padling er ganske sjelden, og nå har vi muligheten. Sikten er helt grei, så det er ingen fare på den måten.
Videre vestover kan det være ganske utsatt for vær, særlig når en runder Tånesskjær. Her står det en lykt, og den ble tent i 1909. Denne dagen var det fullstendig rolig, og vi fortsatte vest-sydvest helt til vi kom til Langøy. Vi padlet gjennom kanalen på nordsiden, og satte så kursen rett sydover. Dagens padling hadde vært ganske kald. Vi hadde sett for oss sol hele helgen, og ble tatt litt på senga der. Men, med jakke ble det helt greit. Bortsett fra på fingrene, der vi faktisk frøs litt. Noe å tenke på til neste tur i juni måned! Søgnes skjærgård er et utrolig øyrike, og jeg må helt klart tilbake hit for å sjekke ut flere øyer. Noen samtaler med kjentmenn skal det nok også bli... Rett sydover, øst for Risøy og Gjeve kommer en ut til Sandøy. Vi gikk øst av denne, og fortsatte til Odd. Her ligger Norges sydligste uthavn. Overnatting her er mulig, men da må du ta med telt og saker på toppen av øya. Her er det litt flatt og gress, men selvfølgelig rimelig vindutsatt.
Denne gangen var det bacon/pasta på programmet, og vi fulgte oppskriften (stort sett) fra turen på Telemarkskanalen. Dette er skikkelig godis, og nok en gang sto Eyvind for en nydelig grønnsaksblanding. Denne mannen er et funn på tur! Etter middagen var det bare å roe ned foran bålet. Nyte stillheten, snakke litt, og så ha det stille og godt igjen. Solnedgang er fint, men bål er også deilig. Derfor skjønner vi snart ikke hva folk skal med denne TV-boksen... Antagelig har det noe med penger å gjøre, men på padletur tenker en ikke på penger. Tre dager uten shopping gjør utrolig godt. Kanskje alle burde hatt en shoppingfri uke i året? Vi ryddet unna en del sauemøkk på sletta før vi satte opp teltene, men fikk ikke noe besøk i løpet av natta. Sauer er fantastiske dyr - de holder leirplassene til oss padlere vedlike, og når vi kommer trekker de seg tilbake. Riktignok driter de en del på leirplassene, men for dem er jo dette matfat og do på samme sted. De er der hver dag, mens vi dukker opp i ny og ned. Derfor er dette en liten pris å betale for flotte leirsteder. Så budskapet er klart: Ja til sau i skjærgården! Her er det jo forresten ikke ulv heller... :) Morgenen etter våknet vi til sånt vær det var meldt. Knallblå himmel og sol. Eyvind hadde lagt seg utenfor teltet ganske tidlig, og jeg måtte litt rundt med kameraet før det kunne bli snakk om frokost. Jeg tok et par flotte panoramaer, og disse finner du i galleriet.
- Norges sydligste bad denne dagen, sa han stolt da han sto med hendene i været. Etter badet padlet vi rundt for å se på leirstedet som er merket av for båtfolket. Her var det naturligvis smekk fullt med folk, men fint for padlere også utenom sesongen. Litt gress, sandstrand og toalett. Fra Sandøy padlet vi videre sydover til Hellersø. Dette var en fantastisk øy! Tidligere har jeg padlet til Tjamsø for å buldre, men dette må være flere klasser over. I galleriet ligger et panorama av den over 100 meter lange veggen. Langs nesten hele fjellsiden er det en heller som er opptil 3 meter dyp. Foran er det gress, fordi dette sikkert også er saueland. Det betyr at du kan buldre fra teltåpningen! Jeg har ikke hørt om noen som har vært i land her med svasko før, men potensialet burde være enormt! Vi merket av et par overnattingsplasser. Her kan man godt tilbringe noen dager med kajakk, svasko og fridykkerutstyr! Vi gikk videre vestover til sydspissen av Skjernøy. Her fant vi også et par leirplasser. På vei til Skjernø kom jammen havtåka på en snarvisitt, og det var ganske morsomt å se hvordan en armada med småbåter kom innover mot land i flokk og følge. Det skal ikke mye til for å skremme opp den gjengen. Ikke så dumt at de liker seg i flokk, så kan vi være alene! ;-) Da vi kom frem til Skjernøy hadde tåka allerede lettet, og vi satte kursen rett mot Ryvingen fyr. Kajakkene kan dras opp på flotte svaberg innenfor brygga, og vi gikk deretter hel sydøst på øya. Her er det flotte svaberg, og tankene går fort til Bohuslän. Samme steinsort, selv om jeg ikke tror den kalles Bohusgranitt her hjemme på berget.
Om Ryvingen Fyr står det i Gardåsen (red) "Kystguiden":
Fyret eies fortsatt av Kystverket, men det er Mandal kommune som står for vedlikeholdet. De driver et skoleprosjekt her ute, og samarbeider med Ryvingens venner om driften. Det er fullt mulig å leie seg inn her. Du finner mer informasjon på nettstedet til Ryvingen fyr: www.ryvingenfyr.no.
Hatholmen ble tent samtidig med Ryvingen i 1867. Her er det også mulig å overnatte, og det er som nevnt kystlaget i Mandal som står for drift og utleie. Mer om det lokale kystlaget og fyret finner du her. Vi ringte fra Ryvingen for å bli hentet på Sjøsanden. Nå nærmet vi oss, og timingen var rimelig perfekt! Da min kjære kom med bilen, så var kajakkene trukket på land. På Sjøsanden kan du komme nesten helt ned til vannet via campingplassen. Selv om det hadde vært rimelig grått på lørdagen, var vi veldig fornøyd med turen. En rekke leirplasser var kartlagt, mange fine bilder var tatt og vi hadde både badet og teltet lengst sør i Norge! Ikke verst på tre dager i juni! Denne turen skal garantert gjentas - kanskje i desember? Et halvt år senere?
|
Galleri Galleri Kart Overnattings-steder Relaterte saker: Tilbakemelding "Landstigning på Sjøsanden går bra, og det
ligger aller best til rette ved parkeringsplassen på Piren, moloen
ved utløpet av Mandalselva. Der trenger du ikke gå gjennom
noen campingplass, og du parkerer bilen helt inntil stranda. Ellers er
det ikke noe problem å gå inn i elva til (gjeste-)bryggene
i Bryggegata eller stedene lengre opp i elva. Vi takker for tips! |