Vilt og vått veilederkurs

Den siste helgen i september var det klart for Norges Padleforbunds siste veiledersamling. Veilederne på dette kurset har vært samlet tre helger, og har gjennom året som har gått padlet over 400 stykker gjennom forbundets intro- og grunnkurs hav! Helgen ble velsignet med et voldsomt og pedagogisk møte med naturkreftene. Kursets hovedinstruktører, Thomas Pindard og Sven Nordby Anderssen, valgte å ta hver sin gruppe slik at det ble to separate kurs på grunn av det store antallet deltaker (19 stk).Her er en av deltakernes beretning.

Av Lars Verket

Veileder Thomas koser seg i vindenFredagens padling foregikk i smult farvann, men du verden for en vind. Kurset ble arrangert fra Glesvær syd på Sotra, og her er det MYE vær. Vinden var sterkere enn jeg noen gang har padlet i. Mellom 15 og 20 m/s. Det river. Under disse forholdene skulle det øves på forskjellige typer redninger, både alene og sammen med en eller flere.

All læring på kurset var lagt opp situasjonelt. Det betyr at det ble skapt situasjoner, som deltakerne skulle lære igjennom. Her ble det altså ikke fremlagt ett svar på forhånd, men flere muligheter lå åpne. En oppgave kunne typisk være: ”Gå ut i vinden og bølgene. Gå rundt. Redd deg selv. Kom inn hit igjen.” Om du da valgte en tradisjonell årepose-redning, eller kjørte en re-entry-and-roll med påsett av spruttrekk opp ned – var helt opp til den enkelte. Resultatet når det beherskes blir det samme: Trygg padling!

Pausen ble brukt til å dra kajakkene på land på et litt ulendt sted. Da er det viktig med samhandling. Hjelpe hverandre, slik at HELE gruppa kommer skikkelig på land. Akkurat samme for utsettelse av båter. Læringen foregikk hele tiden gjennom situasjonen.

Tauing og reddingSå skulle det reddes og taues nær land. Med så sterk vind tar det ikke lang tid før en blåser inn på land. Derfor kan det lønne seg å taue de som redder vekk fra land, eller i alle fall stoppe de fra å drive på land. Dette var en spennende øvelse der vanskelighetsgraden ble bestemt av vinden og avstanden fra land.

På dette tidspunktet var undertegnede helt utkjørt. Min kajakk stiller seg nemlig pent med rumpa i mot vinden hvis jeg ikke padler. Å komme gjennom vindøyet er en kraftanstrengelse. Jeg fikk hjelp noen ganger ved at de andre skjøv min kajakk opp i vinden, eller ble tauet. Likevel gikk det utrolig med krefter. Dette var viktig lærdom for meg: Nå skal jeg alltid sjekke hvordan båten legger seg ved mye vind. En havkajakk skal optimalt sett svinge opp mot vinden når du ikke padler… Noe å tenke på neste gang en skal ha båt! Det er stor forskjell på forskjellige båttyper når vind og bølger passerer puberteten.

Store bølger, legg merke til de tre prikkene i forgrunnen... Det er hjelmer...Lørdagen var helt vindstille, men havet var langt fra rolig. Ved Glesvær var det flatt vann, men vi padlet ikke langt ut mot havet før sjøsprøyten fra brenningene sto både 20 og 30 meter til værs. Her fant vi en ”renne” vi kunne trene i. Dess lenger vi gikk utover, jo høyre bølger. Øvelsene var de samme som dagen før. Forskjellige typer redning. Vanskelighetsgraden øker en del når bølgene blir 1-2 meter…

Også denne dagen ble det trent ilandstigning. Denne gangen under enda mer seriøse forhold. På det meste varierte vannstanden med over 3 meter der vi skulle gå i land. Førstemann svømte i land med sin kajakk på slep, og så fulgte de andre kajakken etter i et langt tog. Den som skulle på land gikk ut av kajakken rett før, og så hjalp de på land med å redde den. Under slike forhold er det viktig å lese bølgene. Det skjedde mer enn en gang at kajakk og mennesker ble ”kastet litt rundt”. Men, både mennesker og kajakker tålte det. Selv om noen kajakker nok fikk litt mindre gelcoat…

Siste dagen var også vindstille, men det var fremdeles dønninger igjen ute i havet. Nå var det tauing som sto på programmet. Etter å ha samlet oss i et langt tog med to bakerst, fikk jeg plutselig beskjed om å gå rundt. Jeg var midt i toget, med slepeline både foran og bak. Dette skapte selvsagt en situasjon, og kommunikasjon er avgjørende. Første gangen førte redningen til en skikkelig taufloke, og vi lærte fort at ikke alle i slepet skal inn å redde!

Slepet gikk så ut i åpne havet, og bølgene var fremdeles ganske voksne. Det rykket godt rundt livet, ettersom en gikk opp og ned i bølgene. For første gang i midt liv ble jeg uvel i kajakk. Bølgebevegelsen klarer jeg, men dette stadige rykket forover og bakover gjorde meg sjøsyk. Heldigvis slapp jeg å spy der ute, men det var deilig å komme inn i smulere farvann. En nyttig erfaring å legge til selvinnsikten… En annen erfaring er dette: I et langt slep er det nyttig å ha en båt fri på siden til å telle deltakerne – det er nemlig ikke like lett å ha oversikt forover og bakover når en sitter fast i en lang taue-kjede.

Landing i mye sjøLunsjen ble igjen inntatt på et småvanskelig landingssted, men nå hadde vi fått mer erfaring. Det gikk ikke mye gelcoat denne gangen!

Til slutt var det rock-hopping på programmet. Vi begynte i det små, og padlet etter veilederen. Så gjaldt det å telle/følge med på bølgene. Hvis du ”traff”, så traff du ikke steinen du skulle over, men beregnet du feil ble det mer gelcoat til fiskene… Dette er en veldig spennende aktivitet, som gir et lite kick!

Til sammen ble det mange kick denne helgen, og alle var kjempefornøyde etter endt kurs. Alle ble også godkjent som ”Veileder 1 Hav”, og det blir ikke mindre kursing av den grunn. Vi satser på minst 400 til det kommende året!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 1.10.2005

Galleri
Her kan du finne 60 bilder fra helgens begivenheter tatt av Lars Verket.

Galleri 2
Her finner du 7 bilder fra kurset tatt av Tor-Jørgen Aandahl

Galleri 3
Her er 5 bilder fra videoen Trond Eri tok fra kurset.

Kart
Glesvær finner du på Kartblad 1115 III Marsteinen (i M711-serien som er landkart) eller Båtsportkart serie L, Nr L-772.

Veiledere etter
dette kurset:
Tor Jørgen Aandahl
Geir Steve Sørensen
Albert Henrik Vedeler
Kyrre Flotve
Lars Erik Olsen
Bjørn Henrik F. Odéen
Kjell Gabrielsen
Trond Eri
Simen H. Gjelseth
Jakob Surlykke Fink
Torsten Porwol
Sigbjørn Aas
Lars Verket
Tore Wien
Øyvind Trætteberg
Jan Terje Hernes
Eivind Nordeide
Malin Hole
John-Inge Korsvik
Jens R Halvorsen

Kurset
Kursstigen hos Norges Padleforbund er under kraftig revidering, og endringer gjøres hele tiden. Pr. dd er følgende kurs listet opp:

  • Introduksjonskurs
  • Grunnkurs
  • Teknikkurs
  • Aktivitetslederkurs
  • Veilederkurs 1 Hav

Gå inn på sidene til Norges Padleforbund, og velg Havpadling - Kurs. Så kan du se siste nytt på kursfronten.

Andre artikler:
adrenaline.no var jo på den første kurshelgen også. Artikkelen derfra het "Lærerikt padlekurs". Den andre helgen foregikk innendørs, og var teorettisk.