Vilt og vått veilederkurs
Den siste helgen i september var det klart for Norges Padleforbunds siste veiledersamling. Veilederne på dette kurset har vært samlet tre helger, og har gjennom året som har gått padlet over 400 stykker gjennom forbundets intro- og grunnkurs hav! Helgen ble velsignet med et voldsomt og pedagogisk møte med naturkreftene. Kursets hovedinstruktører, Thomas Pindard og Sven Nordby Anderssen, valgte å ta hver sin gruppe slik at det ble to separate kurs på grunn av det store antallet deltaker (19 stk).Her er en av deltakernes beretning. Av Lars Verket
All læring på kurset var lagt opp situasjonelt. Det betyr at det ble skapt situasjoner, som deltakerne skulle lære igjennom. Her ble det altså ikke fremlagt ett svar på forhånd, men flere muligheter lå åpne. En oppgave kunne typisk være: ”Gå ut i vinden og bølgene. Gå rundt. Redd deg selv. Kom inn hit igjen.” Om du da valgte en tradisjonell årepose-redning, eller kjørte en re-entry-and-roll med påsett av spruttrekk opp ned – var helt opp til den enkelte. Resultatet når det beherskes blir det samme: Trygg padling! Pausen ble brukt til å dra kajakkene på land på et litt ulendt sted. Da er det viktig med samhandling. Hjelpe hverandre, slik at HELE gruppa kommer skikkelig på land. Akkurat samme for utsettelse av båter. Læringen foregikk hele tiden gjennom situasjonen.
På dette tidspunktet var undertegnede helt utkjørt. Min kajakk stiller seg nemlig pent med rumpa i mot vinden hvis jeg ikke padler. Å komme gjennom vindøyet er en kraftanstrengelse. Jeg fikk hjelp noen ganger ved at de andre skjøv min kajakk opp i vinden, eller ble tauet. Likevel gikk det utrolig med krefter. Dette var viktig lærdom for meg: Nå skal jeg alltid sjekke hvordan båten legger seg ved mye vind. En havkajakk skal optimalt sett svinge opp mot vinden når du ikke padler… Noe å tenke på neste gang en skal ha båt! Det er stor forskjell på forskjellige båttyper når vind og bølger passerer puberteten.
Også denne dagen ble det trent ilandstigning. Denne gangen under enda mer seriøse forhold. På det meste varierte vannstanden med over 3 meter der vi skulle gå i land. Førstemann svømte i land med sin kajakk på slep, og så fulgte de andre kajakken etter i et langt tog. Den som skulle på land gikk ut av kajakken rett før, og så hjalp de på land med å redde den. Under slike forhold er det viktig å lese bølgene. Det skjedde mer enn en gang at kajakk og mennesker ble ”kastet litt rundt”. Men, både mennesker og kajakker tålte det. Selv om noen kajakker nok fikk litt mindre gelcoat… Siste dagen var også vindstille, men det var fremdeles dønninger igjen ute i havet. Nå var det tauing som sto på programmet. Etter å ha samlet oss i et langt tog med to bakerst, fikk jeg plutselig beskjed om å gå rundt. Jeg var midt i toget, med slepeline både foran og bak. Dette skapte selvsagt en situasjon, og kommunikasjon er avgjørende. Første gangen førte redningen til en skikkelig taufloke, og vi lærte fort at ikke alle i slepet skal inn å redde! Slepet gikk så ut i åpne havet, og bølgene var fremdeles ganske voksne. Det rykket godt rundt livet, ettersom en gikk opp og ned i bølgene. For første gang i midt liv ble jeg uvel i kajakk. Bølgebevegelsen klarer jeg, men dette stadige rykket forover og bakover gjorde meg sjøsyk. Heldigvis slapp jeg å spy der ute, men det var deilig å komme inn i smulere farvann. En nyttig erfaring å legge til selvinnsikten… En annen erfaring er dette: I et langt slep er det nyttig å ha en båt fri på siden til å telle deltakerne – det er nemlig ikke like lett å ha oversikt forover og bakover når en sitter fast i en lang taue-kjede.
Til slutt var det rock-hopping på programmet. Vi begynte i det små, og padlet etter veilederen. Så gjaldt det å telle/følge med på bølgene. Hvis du ”traff”, så traff du ikke steinen du skulle over, men beregnet du feil ble det mer gelcoat til fiskene… Dette er en veldig spennende aktivitet, som gir et lite kick! Til sammen ble det mange kick denne helgen, og alle var kjempefornøyde etter endt kurs. Alle ble også godkjent som ”Veileder 1 Hav”, og det blir ikke mindre kursing av den grunn. Vi satser på minst 400 til det kommende året!
|
Galleri Galleri 2 Galleri 3 Kart Veiledere etter Kurset
Gå inn på sidene til Norges Padleforbund, og velg Havpadling - Kurs. Så kan du se siste nytt på kursfronten. Andre artikler: |