Årets langtur i kajakk Det ble ingen padletur fra Kristiansand til hytta nord for Kragerø i år, men det er jo ingen hindring for ikke å padle hjem igjen! Dessuten ønsket jeg å kombinere turen med litt ”geografiske undersøkelser”. Jeg lager nemlig guide for padlere som liker seg langs kysten, og disse trenger enkle landinger og en teltplass fra tid til annen. Nå har jeg kartlagt en del! Av Lars 8. august 2005
Padlet så videre syd-sydvest gjennom Klokkersundet, bortover mot Valle. Krysset sydover til Vågøya, for å se om denne på kartet idylliske delte øya kunne ha noen overnattingsplasser. Det hadde den ikke, men den trange kanalen gjennom øya kan anbefales. Her var det iallfall idyllisk. Deretter var det klar for Gumø og Skutevikkilen. Her har jeg overnattet en natt før, og vært flere ganger. Et sagn forteller at det skal være gravd ned en skatt her. Bukta skal nemlig tidligere ha vært skjulested for kaperskuter under krigene med Sverige og England i 1807-14. Kaperskutene hadde gjennom en lov utstedt av Fredrik VI lov til å kapre fiendtlige skip, og selge de med innhold. Dette ble det selvsagt penger av. En av kapergastene fra denne tiden, gast Fagerhus, skal ha gjemt en kobberkjele full av penger i en fjellhule like øst for Skutevikkilen. Fagerhus ble tatt av dag, og ingen vet eksakt hvor han hadde gjemt pengene. Derfor er kjelen fremdeles ikke funnet. (Kilde: Kystguide TELEMARK av Tor Kjetil Gardåsen, Thure Forlag). Det ble ingen skattejakt på meg denne dagen, bortsett fra 3 vegpunkter
til flotte overnattingsplasser. Her er det også et utsiktspunkt
det er verdt å få med seg! Den eneste skatten jeg fikk var
svakt regn fra oven, som utviklet seg etterhvert kan man vel si. Strålende
dråper, som EGENTLIG er vel så verdifulle som hvilken som
helst skatt! Da jeg padlet ut av Skutevikkilen ”bøtta”
det ned. Heldigvis var det godt og varm (iallfall foreløpig), og
jeg padlet nordover for å gå igjennom kanalen mellom Gumø
og Langø. Nesten helt vest i kanalen, på Gumø-siden, fant jeg en OK leirplass. Vel ute av kanalen gikk jeg sørover, og rundet vestover igjen syd av Berø. Det var begynt å blåse, og tørrtopp med korte armer var kaldt. Heldigvis hadde jeg sydvest i redningsvesten, men det var fremdeles kaldt. Da jeg så en sandstrand med teltplass syd på Berø var derfor valget ganske enkelt. Jeg hakket allerede tenner, og det var ingen vits å lete seg frem til neste leirplass – selv om jeg ikke hadde padlet så veldig langt denne dagen. Derfor løp jeg i land i regnet – kliss våt allerede (sprut-trekket mitt er veldig lekk). Telt ble satt opp i rekordfart, og jeg tok på tørre klær og sovepose. En god bok og to timer senere var jeg varm igjen. Følte på ingen måte at jeg var kritisk kald, men det var ubehagelig. Løping og knebøy kan anbefales hvis en er mer nedkjølt… På Berø traff jeg bare en annen padler denne ettermiddagen. Han var på vei ut da jeg kom inn. Heldiggrisen hadde våtdrakt, og jeg var ganske sinna på meg selv for at jeg lot long-john’en min ligge igjen hjemme… Det skal ikke skje neste gang – iallfall ikke med lekk spruttrekk! Ble ingen middag denne dagen. Hadde ikke padlet så veldig langt, og hadde igjen lunsj fra Hafsund: To ferske rundstykker, og to bananer! Men, det ble en del lesing i regnet. Boka som fengslet var Dan Browns ”Angels and demons”. Skal si det er en page-turner. God å ha hvis det regner! 9. august 2005 Fornøyd og tørr satte jeg kursen vestover, og gikk forbi Kragerø. Her ble jeg utsatt for turens farligste episode. Fire gamle damer i en skjærgårdsjeep hadde syklubb, og så alle andre steder en fremover. De passerte i halvplan 5 meter foran meg, og det beveget seg ganske bra ja… Men, jeg holdt balansen, og de fire sølvrevene var lykkelig uvitende om at de i mitt stille sinn ble utropt til ”turens bøller”. Men, det de ikke vet har de jo ikke vondt av… Vi får bare håpe at de ikke kjører over en kajakk-padler, før de skjønner at iallfall føreren av båten bør se fremover…
Padlet videre rett sydover, og inn Eidsvikkilen. Nå skulle jeg endelig sjekke ut et ”padletriks” for å unngå strekningen fra Risør til Portør. Dette er jo et beryktet strekk, og mannen jeg snakket med fra skjærgårdstjenesten ved Sundane fortalte følgende: ”Dette er en kjent padlerute, og det skal være fine stier å trille kajakken på. Her har til og med vikingene fraktet båtene sine i uvær.” Dermed ble usikkerheten min litt mindre, og jeg var ikke så spent da jeg nærmet meg land, som da jeg gikk ut i dag tidlig. Været var nemlig hensynsløst bra, og det hadde vært fantastisk flott padling i åpent hav fra Portør til Risør. Men, hva gjør man ikke for adrenaline.no sine lesere! Nå skal det innrømmes at jeg var ganske interessert i å prøve ut disse to vannene selv også – det kan jo faktisk hende at det ikke er like fint vær neste gang jeg skal forbi dette strekket. Helt inne i Eidsvikkilen ligger en liten brygge, og sand/mudderstrand. Her går det en ganske bratt kjerrevei opp til asfaltert vei. De 30-40 metrene var ganske slitsomme når en drar en fullastet havkajakk på tralle etter seg. Vel oppe på asfalten ble jeg slått av kontrasten. En kajakk hører ikke hjemme på asfalt! Selv om det var flott kulturlandskap med nydelige blomster i bakgrunnen. På asfaltveien tok jeg til venstre i 20 meter, før jeg gikk inn en grusvei til høyre. Her var det bom, men kajakken gikk fint under denne! Praktisk!
Så var det bare å trille rett ut i havet, få av tralla og padle mot horisonten… Det er mange små øyer i området, så jeg la inn et vegpunkt rett ved der jeg satte ut. Til glede for meg neste gang – når jeg kanskje kommer fra sør.
I perleporten så jeg også et fantastisk bilde som jeg dessverre ikke tok… Det var et eldre, ”kraftig” par i ei bittelita gummijolle. Bak hadde de et digert ”Vis Sjøvett!”-klistremerke. Så satt de der og fisket, mens en liten to-hester tok de utover. Det morsomme var jo at de verken hadde redningsvester på seg eller om bord, og at de satt og drakk øl samtidig! Her skulle jeg jo selvsagt vært tøff nok til å ta bilde, men jeg gjorde det ikke… Angrer litt… Videre gjennom Bremsundet til Risø. Her var som nevnt samme skiltet, men jeg tok likevel ut vegpunkter på tre fine teltplasser for padlere. Videre øst av Leikerøya, og nord av brennholmen. Rundet Skibholmen på vestsiden, og sydøst til Olavsholmen. Her tok jeg vegpunkt på en nydelig idyll (uten skilt!!!). Her er det nydelig sandstrand, men landing på stein i nord, og en lang trang kanal inn i sør (også landing på stein). Selve leirplassen er en usjenert perle, med godt le for vinden. Gikk så rundt Olavsholmen, og vestenfor Stangholmen. Så et langt strekk sydvest til øst for Furuøya, og inn til Trollbergbukta. Her ventet Marianne (ei venninne av kjæresten). Hun har hytte i området, og disket opp med nydelig middag, god samtale og myk seng. Luksus! 10. august 2005
Fra Risøya FHS gikk jeg rett syd, og innom Lyngør. Videre syd av Askerø. Trålet meg frem og tilbake i dette øyparadiset, og fant til slutt en perfekt leirplass for padlere på Marholmen. Deretter gikk jeg rett syd til Sandøya, og innimellom øyene øst for den. På øyene fant jeg ingenting, men på selve Sandøya fant jeg en. Gikk så videre sydvest til Store Buskholmen. Her fant jeg en svært idyllisk teltplass, og senere på kvelden både en teltplass inne på øya, og et annet sted der flere kunne sette opp telt. Min plass var minimalistisk, og selv ikke mitt ettmannstelt fikk bare gress under seg. Jeg kunne fått det også, men måtte da hatt mer hellning.
11. august 2005 Videre sydvest mellom Måkeholmene. Disse har sitt navn med rette – utrolig mengde måker på disse øyene! Så kom valget: Utsiden eller innsiden av Tromøya? Vindmessig var det greit å gå på utsiden, men det var mørke skyer. Begge gangene jeg har padlet her før har vært på utsiden. I fantastisk vær. Derfor visste jeg at det ikke er lett å lande i rullesteinene på utsiden av Tromøya. Hvis det skulle blir tordenvær var jeg lite lysten på å padle. Jeg valgte derfor innsiden denne gangen. Gikk sydvest til Buøya, som er merket som friområde på sjøkartet. Her har jeg overnattet en gang før – for to år siden. Øya er veldig fin, og jeg tok med meg to vegpunkter på selve hovedøya, og en på ei bittelita øy på baksiden. Her ble det også lunsj, som besto av litt mer boller og potetgull…
Gikk sydvest til Jerkholmen, og inn på østsiden av denne. Her er det grunt, og midt på øya er det sand og rullestein om hverandre. Og flotte teltplasser. Her er det bare for padlere, båter ligger på andre siden. Der er det brygge, toalett og mange flere teltplasser. Jeg ble hilst velkommen til denne øya av en gjeng sauer, men de forlot meg ganske kjapt. Selv om det var igjen bra med visittkort fra de, var det ikke noe problem å finne et flott sted til teltet.
11.8.2005 Så gikk jeg rett sydover til Ryvingholmene. Et godt strekk, men i dag var havet fullstendig stille. Her fant jeg først en litt kronglete leirplass, som sikkert ikke er mye i bruk. Flott sandbunn, men landing på stein, og litt ur før teltplass. Den andre plassen på Ryvingholmene er helt fantastisk. Lang sandstrand, og plass til flere telt på gress. Skikkelig Bohuslän-følelse! Det skulle vise seg at den følelsen skulle vare en stund.
Jeg padlet videre mellom Kvaløya og Hesnesøya, og bort til Maløene. Her er det også mye fint i nord. Etter å ha trålt en del rundt hadde jeg 4 leirplasser lagret i GPSen. Kvelden før hadde jeg ringt til MoNo (han som frelste meg for padlesporten), og han heter egentlig Magnus Theiste Østlie. Han hadde selvfølgelig overnattet på Theistholmen, og dette ble neste mål. Her var det flotte sandstrender, og en bitteliten teltplass. Litt vindutsatt, men et veldig idyllisk sted. Jeg gikk videre sydover, og på østsiden av Håøya. Her var det veldig bølgete, selv i lite vind. Fikk et par skikkelige kalddusjer gjennom det utette spruttrekket. Ikke veldig behagelig… Så gikk jeg rett vest, på nordsiden og rundt Bjorøya. Fulgte land mest mulig, men en må ut i åpent hav litt her. Bølgene var ikke mye å snakke om, og strekket forbi Homborsund fyr ble en kosetur. Prøvde å finne en leirplass på spissen rett nord av Homborø. Her er det utrolig flott sandbunn og toalett/søplekasser. Likevel har stedet grodd fullstendig igjen. Merkelige greier…
Rundet Auesø, vest til Skjøtøya, vest av denne, videre sydvest til den trange kanalen som fører inn til Lillesand. Nordvest gjennom denne, og inn til byen. Her sto damen med stor K og vinket på brygga. Skal si det kysset gjorde godt, etter 8 timer padling, og over 4 mil på GPSen denne dagen…
Damen med stor K og jeg hadde blitt enige om å ta helgen sammen, derfor ble damen med liten k (kajakken) lagt på taket, og så kjørte vi hjem til Kristiansand. Strekningen Lillesand – Kristiansand skal det nok bli rikelig anledning til å ta senere utover høsten. Alt i alt en fin tur, selv om det denne gangen ble en del regn. Ikke minst er jeg fornøyd med at jeg nå har massevis av vegpunkter til gode overnattingsplasser. En del av disse ligger til høyre i denne artikkelen, men jeg jobber med å lage en egen guide for padlere som vil gå denne strekningen.
|
Galleri Her finner du 42 bilder fra turen. Etapper Kart
Skriv ut |