Kano/kajakk Kanalferd i kano og kajakk Endelig skulle jeg få oppleve Telemarkskanalen! Den jeg hadde hørt så mye om. Telemarkspadleren hadde jeg nesten meldt meg på noen år også. Nå skulle jeg i stedet få nyte den i langdrag. Vi hadde satt av 3 overnattinger på vår vei fra Kviteseid til Ulefoss, og selv med kano blir det god tid da. Mye sol, stille vann, fine mennesker, sluseferder og gode overnattinger i det fri kan du lese mer om i denne dagboka. Av Lars
På vår vei sydover Sundkilen ble vi litt bedre kjent. Vesleøy ble rundet, og her er det veldig fint på nordvestsiden. På den andre siden ligger det ei hytte. Hvis denne ikke er i bruk skulle dette kunne være en flott overnattingsplass for padlere. Etter brua ved Sundet holdt vi retning sørover. Med en gang en kommer ut i Kviteseidvatn er det da ei flott sandstrand, men her er det ikke lov å overnatte. Vi sjekket ut Bukkøy, men den er ikke veldig overnattingsvennlig. Derfor havnet vi i stedet på neset SV i Kviteseidvatnet. Her var det plass til to lavvoer og et lite telt ved en sandstrand. Både i Sandvik og ved neste badeplass er det også fint å overnatte. Kvelden ble avsluttet med kveldsbad og grillmat.
Deretter gikk vi NØ til Kvennes, der jeg fikk et bad. Denne dagen var det nemlig knallvær, og da gjør det godt med badestopper. Ved Kvennes er det fint å bade, men ikke sats på overnatting her pga hytter rett i nærheten. Turen videre over Kviteseidvatnet er drøy, og vi var glade da vi kunne innta lunsj rett etter å ha kommet inn i Fjågesundstraumen. Her er det flere fine plasser på nordsiden. Lunsjen ble avsluttet med bad og en lur. Deilig! Etter lunsj var det kort vei ned til landhandleren i Fjågesund. Her er det greit å gå i land med kajakk på lav trebrygge rett syd for brua – ved Fjågesund brygge.
Vi fulgte nordsiden av Flåvatn, men fant ingen leirplass før badeplassen ved Kvassodde. Den ligger rett syd for Kilen. I tilknytning til denne var det flotte svaberg, og bading var perfekt! Kvelden ble tilbrakt rundt grillen helt nede i strandkanten. For første gang i mitt liv så jeg St.Hansorm (se bilde her). Den lyste mot meg i lyngen på vei til kveldsdoen. Først ble jeg litt engstelig – lyset er fosforgrønt, og typisk sånn som UFOer skal se ut. Men, i den størrelsen ble jeg ganske beroliget… Dagen etter gikk jeg rett sør for å se nærmere på det ville landskapet. Det er en leirplass ved Grimnes også. NØ for Diplefjell (langs sørsiden av Flåvatn) kan du oppleve grotting i kajakk. På fjellet er det malt ”Hundehola” like før, og her kan du padle inn i ei hule på ca 10 meter. Den er ikke bred nok til å snu i, men det er fin manøvrerings-padling å rygge seg inn. Et par fra Stavanger hjalp litt til med å ta bilder her.
Etter lunsj kom vi raskt ned til kanalen, og det er jo nå det spennende begynner! Stemningen ble litt dårlig da først en vannscooter kom i 40 knop forbi, og så etterpå halvplante en 45 fots Tupperware med flybridge forbi. Men, det gikk bra. Vi var bedre forberedt da de passerte oss på vei tilbake rett før Strengen. Et typisk eksempel på ”done that, been there” mentalitet… I Flåbygd (sørsiden – øst for brua) er det nok en landhandel. Her har de is! Og du kan kjøpe lodd i lotteriet til det lokale skytterlaget… På nordsiden er det nå mange fine blindveier som kan padles. Det er jo mye raskere med kajakk enn kano, så jeg benyttet muligheten til å se nærmere på de mange trange løpene. Veldig grønt, stille og ofte med fugler en kommer tett innpå. Ikke mulig å gå i land, eller finne leirplasser. Veldig sivete og overgrodd.
Kjeldal sluser er bare noen hundre meter nedenfor, så det går fort unna. Vi får vite av andre padlere at det ikke er noen leirplass før vi er forbi Lunde. På kartet kan det se ut som om det er noe oppover langs Skoeelva, men det har vi ikke sjekket ut. Men, vi kommer oss fint til Lunde sluse, og fortsetter østover. Rett etter broen ved Ajertangen ligger en barnehage med gapahuk osv. Om sommeren er det sikkert stille her, så det er mulig en kan snike seg inn her i nød… Vi padlet videre til Nomestrand – det var den alle sa var neste leirplass. Her var det kjempefint, men ikke lov til å overnatte. Vi antok at det bare gjaldt parkeringsplassen og bobiler. Det var sent, og vi måtte slå leir. Det var 4 telt der fra før, så denne kvelden var det overnattinger i fleng.
Morgenen våknet vi til grå og tykk tåke. Vi visste at over tåken er himmelen (alltid) blå, så humøret under frokosten var godt! På veien videre gikk jeg også på vestsiden av halvøya med Apalnes brygge. De to leirstedene vi fant på vei til Vrangfoss sluse er beskrevet under ferdrute i spalten til høyre. Begge disse er små. Så var vi der – Vrangfoss sluser. For to år siden gikk jeg hit fra Bø med skoletur. Den turen er beskrevet på adrenaline.no i en tidligere artikkel. Se ”Fra Bø til Kragerø”. Vrangfoss sluser er den desidert største, med hele 5 kammer og 23 meter løftehøyde. Det er stor trafikk, og vi må vente litt. Ventetiden går fort med litt is, og mulighet til å se på de store turistbåtene i slusene. Her er det tykt med folk. På nedsiden av slusen går vi i land, og tar lunsj i sola. Her er det også fint å stupe fra murene – bare følg litt med på når det kommer båter ut av slusa… Utsiktspunktet her er også verdt et besøk. I det hele tatt er dette et flott byggverk, som jeg tok mange bilder av da jeg var her sist gang. Disse kan du se i ”27 bilder fra Vrangfoss sluset” fra den gang. Ved Eidsfoss sluser ble det mer bading fra brygga før anlegget. Her hadde vi selskap av masse unger og deres fedre. I slusa tok de andre min kajakk, slik at jeg kunne få tatt et skikkelig gruppebilde i slusa. Det ser du her: Siste delen av kanalen går raskt unna. Midtveis mellom Eidsfoss og Ulefoss ligger det et fuglereservat på sørsiden. Padle under brua og inn i vannet. Fint å runde øy i øst. Jeg tar igjen de andre rett før Ulefoss sluser. Vi finner ikke noe sted å ta kajakkene på land – uten å gå trapper og sånn – på oversiden av slusen. Da den står klar til lukking, hiver vi oss med i siste sekund. Det er knallfullt, og ekstra moro. Båtene titter ned på oss, der vi ligger i vannflaten. Vi kommer ikke til land før vi har padlet rundt neset nord for Ulefoss. Da kan kanoer og kajakker dras på land på sandstrand, og bilene kan kjøres helt inntil. Vi har nok en dag brukt hele dagen i frisk luft, og det er litt vemodig å sette seg i bilen. Men, sånn er det jo. Turen er slutt – men minnene lever! Hit kommer vi nok igjen!
|
Galleri På vår ferd fra Kviteseid til Ulefoss ble det tatt 250 bilder. I galleriet har vi plukket ut 75 av dem. Ferdrute: Festmåltid Om morgenene laget jeg morgenbrød (oppskrift finner du her) slik jeg pleier. Da blir det ferskt til frokost, og nesten ferskt til lunsj. Veldig praktisk, og ikke minst GODT! Deltagere Slusene: HOGGA sluser er den første du kommer til. Her er det to kammer, med en samlet løftehøyde på 7 meter. Det tar omtrent 25 minutter å gå fra 72 m.o.h til 65 m.o.h. Mer info på telefon 95 24 84 88 KJELDAL sluse har ett kammer, og du bruker ca ett kvarter på 3 meterne med løftehøyde. Du er nå 62/65 m.o.h. Mer info på 97 50 74 00 LUNDE sluse består av ett kammer som løfter 3 meter. Høyden over havet er henholdsvis 59 og 62 meter. Det tar omtrent et kvarter å komme igjennom, og du kan få info på 97 56 78 96. VRANGFOSS sluser er den største med hele 5 slusekammer, og en samlet løftehøyde på 23 meter! Over havet ruver anlegget med 36/59 meter. Slusetiden er omtrent en time, og du kan få mer informasjon på 35 94 40 10. EIDSFOSS sluser har 2 slusekammer, og samlet løftehøyde er 10 meter. Høyden over havet er 26/36 meter. Slusetiden er 30 minutter, og du kan få mer info på 91 51 26 04. ULEFOSS sluser har 3 kammer og en samlet løftehøyde på 10,7 meter. Høyden er 15/26 m.o.h. Slusetiden er angitt til ca 40 minutter, og du kan ringe 97 56 78 47 for mer info. Kart: |