Havkajakk
Best of Bohuslän

I fjor hadde kvinnen med stor K aleneferie, mens jeg tok kvinnen med liten k med meg fra Strømstad til Gøteborg. Kvinnen med stor K lot seg friste med padleferie i år, og dermed dro vi alle sammen til Bohusläns perler. Vi startet i Grebbestad, og padlet rundt i 4 opplevelsesrike dager. Turen hadde høy nytelsesfaktor, og i denne artikkelen kan du kanskje få tips som frister?

Av Lars

En glad artikkelforfatter - Homo Ludens - illustrerer gleden ved å padle under en smekkfull sterjehimmel på et stille hav fullt av morild.... ;-)I artikkelen ”Vestkysten av Sverige” skulle det gå klart frem at jeg elsker Bohuslän. Kvinnen med stor K (altså min kjæreste – kajakken er kvinnen med liten k) var blitt fascinert, og ville være med hvis det åpnet seg en mulighet. På jobben klarnet det utover uken, og tirsdag ettermiddag bestilte vi billetter med Color Line. Fra Sandefjord halv åtte onsdag kveld, og tilbake samme tid fra Strømstad på søndagen.

Litt over tre var vi i bilen på vei mot Sandefjord. På veien fikk vi presset inn et bad, og det var jammen godt. Min gamle varebil er en god venn, men har dessverre defekt varmeapparat. Det står på full varme hele tiden. Med knallblå himmel ble det ikke kaldere av det. Lettere kokt ankom vi Sandefjord, og entret fergen Bohus.

Overfarten tok to og en halv time, og så er det 35 minutter med kjøring sydover fra Strømstad. Da følger en først skiltene til E6, og så videre til Grebbestad. Kjører igjennom Grebbestad sentrum, og ned på Tanum Strand. Det er ikke lov til å kjøre ned på stranda, men vi tok sjansen i nattens mulm og mørke. Litt over 23 var de to kajakkene ferdig pakket, og vi la ut i mørket.

Morgenstemning på MusöJeg er ganske ukjent med nattpadling, men har vært en del i dette området fra før. Vi rotet litt, men fant greit fram til Musö. Her var det padlere før oss, og vi måtte helt til det tredje stedet før vi fikk napp.

Men, det som gjorde kvelden komplett var padleturen. En av de flotteste jeg har opplevd. Helt stille vann. Utrolig masse stjerner, og stjerneskudd som fyrte av stadig vekk. Til slutt – masse morild. I begynnelsen gikk vi glipp av det på grunn av hodelykt, men plutselig får K øye på det. Etter det blir det nesten bare mørkepadling. Da vi kom inn i masse morild padlet vi ekstra fort, og det fosset grønt lys foran kajakken. Åretakene spraket grønt. Utrolig flott!

Om morgenen var det ferske brød på stormkjøkken, før turen gikk sydover. Vi padlet mellom Dannholmen og Lökholmen, før vi gikk østover via Porsholmen. Her ble det bading, og jeg fant igjen den store jettegryta på toppen av det midterste fjellet. Den er vel verdt en titt.

Ingunn nyter pai i FjällbackaDeretter gikk vi til Fjällbacka. Her hadde jeg ikke vært før, men det var et trivelig lite sted. Vi ordnet oss med pai på brygga, og fikk hamstret litt. Vi la til på gjestehavnen i Fjällbacka. Det var helt greit med lave brygger. Men, greit å være to – da det var sånne brygger med tre rundt, men betong inni.

Med spareribs og ciabatta i bagasjen gikk ferden videre sydover. Gjennom kanalen ved Hamborgsund, og ned til Dannemark. Øyen med stor Ø. Her fikk vi vår helt egne sandstrand og gressflekk NV for den store stranden midt på øya. På den stranden er det teltforbud. Dannemark er ei kjempeflott øy – så her bør du ta deg god tid. Vi slo leir, og gikk på lang oppdagelsesferd på vestsiden av øya. Her er det utrolig flotte svaberg. Vi nøt solnedgangen etter et kveldsbad.

Solnedgang fra DannemarkMorgenen etter tok vi oss god tid. Koste oss med bøker, badet og solte oss. Utsiden av Dannemark er utrolig fin, selv om det dessverre er masse spor etter steinbrudd her. Denne dagen blåste det østlig også, og da er det jo ekstra fint å ligge i vest…

Etter lunsj padlet vi av gårde mot nye mål. Egentlig ikke mål – mer på lykke og fromme… Vi gikk vest av Hornö og Lille Hamborgö. Her var vi innom for å sjekke en leirplass fra ”boken” (se linker til høyre), og ta et avkjølende bad. Derfra padlet vi videre til Trinisla. Her var det en flott leirplass, men den var dessverre tatt allerede. Derfor gikk vi videre til Gluppö, men her var det for mye vind. Østlig vind gjør de fleste leirplassene i Bohuslän utsatte. For det meste gir de best ly for vind fra vest, som jo er det vanligste. Da hadde vi valget mellom Porsholmen og N. Dyngön. På Porsholmen var vi kjent, og vi brukte våre siste krefter dit. Der var det tre telt fra før (på sørsiden), men god plass likevel. Her lå vi fint i le.

Klok av skade fra dagen før, padlet vi denne dagen rett til min favorittleirplass på Musö. Den var ledig, og vi satte opp telt før vi padlet videre til Grebbestad. Vinden hadde økt litt, men vi hadde den bakfra. Kvinnen med stor K er typisk medvindspadler, og er dermed ikke særlig glad i motvind. Vi satset på at vi kunne gå i le av øyene tilbake. Det skulle vise seg at det ikke var helt lett.

Vi fikk gå i land med kajakkene på Kajaksenteret i Grebbestad. Her driver Mats salg og utleie av kajakk. Den mannen vet hva han driver med. Min kjære hadde problemer med roret, men det ble som nytt i løpet av minutter. Her er det kjempeservice – så hvis du trenger å leie eller annet vet du hvor du skal gå. Mats holder til helt vest i Grebbestad – ytterst ute.

I Grebbestad var det tid for lunsj, og det ble jammen middag. For en middag. Kvinnen med stor K spanderte tre retter på Telegrafen. Hovedretten var steinbitt, og smakte utrolig deilig.

Kraftig vind på vei ut til Musö igjen - mer bølger et annet sted med da turde jeg ikke ta bilde....Solen skinte fra skyfri himmel, men vi måtte jo utover igjen til den nydelige leirplassen. Dermed satte vi av gårde. Vinden var blitt merkbart kraftigere. Kanskje så mye som 12-14 m/s. Vinden var vest og sørvest, og vi hadde et svare strev med å komme fremover da vi rundet Rössudderna på Otterön. Men, det var utrolig gøy da bølgene slo inn over kajakkene og vi følte oss helt trygge. Kvinnen med stor K er jo som skrevet tidligere mest glad i medvind, men denne gangen var også hun med på notene. Hennes smilende ansikt var klissvått av sprut fra bølgene, og innimellom trillet en latter gjennom vindkulene. Etterpå fikk jeg vite at det var motvind og flatt vann som var kjedelig, motvind med høye bølger kunne gå helt fint!

Padlere fra Røyken Hurum vi traff på MusöPå Musö hadde vi fått selskap av fem andre padlere fra Røyken/Hurum. De var på helgetur. Vi var ganske slitne etter strabasene, og brukte kvelden på lesing og enkel kveldsmat. Før vi avsluttet kvelden med solnedgangen fra toppen av Musö. Vinden var kraftig, og det kokte på utsiden. Vi så mot St. Måkholmen og skjærene omkring. Sjøsprøyten sto til tider høyt.

Om natten blåste ytterligere opp, men vi sov ganske godt. En del av de andre padlerne klaget over en dårlig natt under morgenbadet. Det var forresten et utrolig flott morgenbad, da vi under kveldsbadet hadde funnet en nydelig sandbunn. Her var det sandbunn helt til vannet nådde halsen. Det er sjeldent i disse trakter. Ofte blir det gjørmete og bevokst når du er kommet til livet.

Flotte formasjoner i fjellet ytterst på St. MåkholmenSå ble det for fjerde og siste gang morgenbrød på stormkjøkken. Vi fikk til og med litt til overs som vi delte ut. Etter frokosten ble det lesing og avslapning, før vi ryddet leiren og padlet over til Otterön og videre til St. Måkholmen. Her tilbrakte vi et par timer med soling på vestsiden. Den er utrolig vill og vakker. Nydelige formasjoner!

Jeg gikk på utsiden av Lille Måkholmen før vi møttes på vei øst for St. Klövskär. Derfra bar det strake veien til Tanum Strand igjen. Kvinnen med stor K var fornøyd nå, og vi var vel begge litt betenkt på den lange veien hjem.

Pålasting gikk greit på dagtid også – ingen sint mann dukket opp da vi hentet kajakkene på stranda. Et siste bad, og så inne til Grebbestad for litt mat og handling. Turen tilbake til Strømstad tok nok en gang 35 minutter på fine veier. Fergeturen var spesiell da vi traff igjen ei dame vi så gikk i land sammen med oss på Tanum Strand. Hun padlet akkurat som oss, men satt i rullestol. Sammen med henne gikk fergeturen unna på et blunk. I Sandefjord var det allerede mørkt, og de tre og en halv timene til Kristiansand skulle bli lange. Kvinnen med stor K, har jobb med stor J, så hun la seg til å sove i bilen. Underveis ble det tid til et kjapt bad for å våkne litt – ellers gikk det nonstop.

Vi besvimte begge to på verandaen, og da jeg våknet var kvinnen med stor K allerede på jobb. Jeg har på følelsen av at turen ga mersmak, selv om det ble en litt lang dag siste dagen… Vi kommer nok igjen!


Denne dagboken ble publisert på adrenaline.no 17.8.2004

Galleri
Bohusläns vakre skjærgård er svært fotogen. Det samme er min kjære, og til sammen ble det 66 bilder på denne turen.

Kart
For å dekke området som er beskrevet i denne artikkelen trenger du to kart: "9A SO Strømstad" og "8A NO Lysekil". Disse to dekker området rundt Grebbestad og Smögen - inklusive Soten-kanalen.
Begge to fås kjøpt hos Mats (se link nedenfor). Kartene tilhører serien "Gröna Kartan", og har en ekvidistanse på 5 meter. Det gjør det mye enklere å padle mellom alle øyene!

Linker
Grebbestad kajaksenter – her er det Mats jobber.
Tidligere artikler på adrenaline.no fra Bohuslän:
Vestkysten av Sverige
Bohuslän - et padleparadis
Anmeldelse: Paddla kajak och tälta i Bohuslän

Sidespor
Det skal ikke stikkes under en stol at jeg er en ivrig leser. Før i år har jeg fortært mye av Tolstoj (han senere verker). Gandhi er lest med stor interesse fra før, og jeg er nesten ferdig med Albert Schweitzers ”Ærefrykt for livet”. På padleturen hadde jeg med ”The kingdom of God is within you” av Tolstoj. Det er veldig fascinerende å se hvor like disse er, og hvor synlig det er at Tolstoj har inspirert Gandhi og Schweitzer. Dette er kanskje ikke så padle-relevant, men jeg tar det med da det var en del av turen. En fin oppdagelse…