Havkajakk:
Høstpadling i Kristiansand

Padling er langt fra noen sommeraktivitet. Faktisk kan det vise seg å være enda flottere på høsten og vinteren. Naturstemningene er mer varierte. Lyset er helt spesielt. Skjærgården er roligere. Stillheten tydeligere. Kravene annerledes. I denne artikkelen ser vi nærmere på alt dette, og håper at du lar deg friste til å forlenge sesongen. Det er det vel verdt!

Av Lars

Ingunn padler mot sola og Oksøy i et strålende høstvær...Høsten her i Kristiansand kjennetegnes av mye vær, og da gjerne mest regn. Værtypene gir forskjellige padleopplevelser. I galleriene til høyre har jeg laget et galleri fra en godværsdag, og ett fra en gråværsdag. Begge turene sitter spikret fast i minnet. Vi er vant til å tenke at godvære gir bedre opplevelser, men jeg vil ikke rangere dem: Det er forskjellige opplevelser. Begge har sine kvaliteter!

Padling om høsten og vinteren setter litt større krav til utøveren. Ikke teknisk egentlig, men en må bruke hodet litt mer. Det er selvfølgelig påbudt med vest (det bruker vi i adrenaline.no hele året!). Dessuten skal du være kledd med våtdrakt/tørrdrakt, og ha med ekstra skift vanntett pakket. Vanntemperaturen frister ikke til bading, men en vet jo aldri. Derfor er det viktig å kle seg etter vanntemperaturen, og ikke etter lufttemperaturen. Undertegnede padler helst alene, og da er det greit å holde seg nærmest mulig land, og gjøre kryssinger kortest mulig. Dessuten er det ikke mye vind/bølger som skal til før andre aktiviteter på land foretrekkes. Nils Faarlunds vise ord: "Tur etter evne" gjelder selvsagt om vinteren også. I enda større grad!

Hvis du tar dette innover deg, bør du kunne berolige familie og venner med at havpadling om vinteren er en trygg aktivitet.

Hvorfor?
Vi har allerede nevnt at naturstemningene er flere på høsten og vinteren. Gråværet gir tåkefølelsen, godværet er spesielt når sola står så lavt på himmelen. Det gir et helt fantastisk lysspill. Om sommeren er det mer bra eller dårlig vær. På høsten og vinteren kan du også nyte alt som er innimellom disse to ytterpunktene.

Det er også en helt annen ro på havet i denne tiden. Ferien er definitivt over, og de som bare skal "vise seg frem", har lagt båten på land. Testestoronmannen i skjærgårdsjeepen har lagt presenning over fartsuhyret han prøvde å kjøre deg ned med i sommer. De altfor mange hestekreftene hans har gått i dvale, og lykkepromillen har funnet andre arenaer. Måtte han og båten drøye LENGE med å starte sesongen igjen...

Bragdøya kystlag på tur.Istedet kan du møte folk som er genuint opptatt av kystkultur. Undertegnede møtte på gråværsturen noen fra Bragdøya Kystlag. De rodde og fisket, og levde i puls med naturen omkring. Det blir et helt annet møte på sjøen, enn å bli sprutet ned av en "Tupperware-boks", der fruen vinker fra flybridgen...

Roen er tydeligere. Du kan høre når gråhegra og skarven letter. Bølgene som slår mot svabergene. Stillheten er ikke fraværet av lyd, men at lyden hører hjemme der...

Du har sikkert skjønt det: Jeg er glad i høsten og vinteren som padlesesong. Ikke at jeg vil bytte den med sommeren, men du går glipp av mye hvis kajakken ligger i opplag mesteparten av året. Hvis så er tilfellet - ta fatt i åra og sjøsett kajakken snarest! Gode opplevelser venter på deg!


Denne hyllest til høst og vinter ble publisert på adrenaline.no 17.12.2003

Gråværsgalleri
Her finner du 14 bilder fra en ganske grå padletur.

Godværsgalleri
Her finner du 9 bilder fra en tur med strålende høstvær.

Pekere
I artikkelen er "Bragdøya Kystlag" nevnt, og de har selvsagt egne nettsider.