Bokanmeldelse:
Kystguide til Telemarkskysten

I Tor Kjetil Gardåsen sin Kystguide kan du finne mye kulturhistorie fra den flotte Telemarkskysten. Boka er breddfull av beskrivelser av kulturminner, severdigheter, kulturhistorie og lokalhistorie. Det gir padleturen en ekstra dimensjon å ta fram denne boka foran teltet på kvelden!

Av Lars

BokcoverTelemarkskysten er nemlig et av de vakreste padleområdene i Norge. I boka til Gardåsen kan du lese mer om stedene du har besøkt i løpet av dagen. Hele 322 steder er omtalt i boka, og i tillegg er det mye bilder og faktabokser.

Mye artig informasjon dukker opp underveis. I sommer har undertegnede hatt flere netter i Skutevikkilen. I Kystguiden kan en lese om at det her kanskje ligger en gammel kaperskatt. I følge et sagn skal nemlig en kapergast ved navn Fagerhus ha gjemt en kobberkjele full av penger i en fjellhule like øst for Skutevikkilen. Ifølge guiden ble Fagerhus drept, og ingen har funnet pengene. Kanskje du skulle dra på skattejakt?

Jomfruland er behørig omtalt, og du finner også en dobbeltside med "Vandring på Jomfruland". Dette er ei spesiell øy, som absolutt er verdt et besøk! På sørenden av Jomfruland nødlandet det et fly 4. juni 1933. Det var den amerikanske flygeren Jimmie Mattern som skulle fly fra New York til Paris. En kan vel si at han var litt ute av kurs... Matterns flyvning fra New York til Jomfruland tok 23 timer, og var til da den lengste nonstop flyvning som til da var foretatt i verden. Nå er det sjøfulgreservart på Skadden (sørenden av Jomfruland).

Dette er bare to eksempler på artige opplysninger og spennende informasjon du finner i boka til Gardåsen. Vi anbefaler den gjerne som sengelektyre for de som liker seg på Telemarksskysten!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 29.8.2003

Gardåsen, Tor Kjetil:

"KYSTGUIDEN - Telemark"

Thure Forlag
198 kroner
160 sider
ISBN 82-91634-03-3