Padling
Nærøyfjorden - Norges trangeste fjordarm

Min padlekompiss JohnP, og undertegnede, hadde en knalltur i Pinsen i år. Vi reiste til Aurlandsfjorden og padlet inn Nærøyfjorden til Gudvangen, og tilbake igjen. På ingen måte noen bragd, men en naturskjønn opplevelse. I kanskje en av verdens villeste fjorder! Nærøyfjorden er norges trangeste fjordarm.

Av Geir GK Foto: Geir GK og John P

For oss som kommer fra Drammenskanten var det naturlig og ta veien opp gjennom Hallingdal til Hovet. Videre over Aurlandsfjellet ned til Aurland er ca. 4-4,5 times kjøring. Det er veldig greit å sette ut i Aurland sentrum, og ta veien mot Skjerdal. Eter ca 50 m fra avkjøringen er det ei flott sandstrand ved gamle båtnaust. En ideell plass for utsetting og ilandstigning, og nettopp dette er mangelvare på disse kanter!

Pakke littVel ute på fjorden satte vi kursen ut Aurlandsfjorden, og krysset over til vestsiden av fjorden rundet neset ved Loflet. Nå først kjente vi at vi begynte å bli rimelig sultne, men det er som sagt ikke lett å finne steder å komme iland. Flere steder går det loddrette stup fra 1000 m høyde og rett i sjøen. Undredal ble valgt ut. Nok ei koselig lita strand mellom båtnaust og lokalbutikk. Vi ble underholdt av noen små jenter som badet, og den ene som var iført våtdrakt ropte til den andre som stod igjen på land, uten våtdrakt; "De`e ikkje kaldt, bare kom deg uti vatnet!" Som trøst til den som stod igjen på land, kunne vi meddele at det var nokså kjølig i vannet!

Etter et herrens måltid, stevnet vi utover fjorden. Langt opp under himmelhvelvingen skimtet vi gamle gårder som "Stigen" og "Nedbergo". Begge disse plassene er helt sikkert vært et besøk, så ta med fjellstøvler.

Flott utsiktSå rundet vi neset, og satte kursen inn Nærøyfjorden, mens en og annen turistbåt og ferje passerte oss. På nordsiden av neset finnes det en mulighet til å komme i land, og få satt opp telt. Vi derimot gled videre innover fjorden. Med et veldig plask foran bauen, ble det konstatert at den første kobba var observert. Detter det så vi mange flere kobber. Nå lar vi debatten for og imot kobber ligge, for det kommer veldig an på hvilken tue man sitter på.

Det blir veldig kontraster så tidlig på året med snødekte fjelltopper og grønne lier, og når diverse fossefall viser seg fra sin mektigste side blir det en intens naturopplevelse. Det første "tettstedet" man kommer til heter Dyrdal, og vest for Dyrdal finnes vel også fjordens beste og mest brukte overnattingsplass. Skrått over fjorden ligger gården Styvi, som så vidt meg beskjent har et lite museum på gården som det går an å ta en titt på. Her smalner fjorden veldig inn, men er fortsatt ikke på det smaleste.

Etter ei "god" natts søvn, under åpen himmel på ei strand like ved Styvi, våknet vi til nok en utrolig dag. God frokost, og litt styr med pakking, så var vi på vannet igjen til halv ti. Mange fine fossefall og idylliske steder.
Fjorden har til nå vært veiløs, og eneste mulighet har vært vannveien. Det gir jo et ekstra sus av villmark. Nå Nærmere vi oss fjordens smaleste punkt, Nærøy. Her er det flere små og koselige hus, kirke og veiforbindelse til Gudvangen innerst i fjorden.

Mektig fjell og trang fjord

Vinteren har helt sikkert vært tøff på disse kanter, og mange snøras var fortsatt og se. De bragte snø helt ned til fjæra.

Nærøy er vel den vakreste plassen langs hele fjorden, og her er fjorden på sitt smaleste. Den svinger nokså kraftig på seg. Vi nærmer oss nå enden på fjorden, og tettstedet Gudvangen. Her er det mulighet til å ta den nye tunnelen tilbake igjen til Flåm og Aurland, men vi skal padle tilbake igjen til Aurland.

Da vi kommer til Gudvangen, snakker vi for første gang med andre kajakkpadlere. Først en noe blandet forsamling av canadiere, en spanjol, og svenske som har leid tre doble kajakker på Voss. Ikke alle har padlet like mye før, så vi gir noen tips før de drar. Etterhvert prater vi med et par trivelig karer fra Voss som skal på en kombinert kajakk og skitur, en kombinasjon jeg aldri har sett - med ski på dekket av kajakken. Hvorfor ikke, det hadde ikke jeg tenkt på!

LeirplassSom nærmest ved en tilfeldighet havner vi alle på den samme "campingplassen" ved Dyrdal. Praten går, og etterhvert så samles vi mer eller mindre rundt det samme bålet. Her går diskusjonen livlig om turer og utstyr, og snart får både JohnP & undertegnende hakeslepp, for opp fra luka på en Prijon (navnet på en havkajakk) kommer både gitar og munnspill. Og så var som Øystein Sunde sier "sirkuset i gang". En skikkelig koselig kveld, som vi ikke minst vil takke vossingene for!

Dagen etter våknet vi igjen til en knall dag, og etter et forfriskende morgenbad takket vi for oss og ønsket de andre god tur videre. Etter å ha observert et par hjortekadaver, en mink og et par kobber, padlet vi ut fjorden og inn til Aurland. Vi anbefaler å gå på østsiden av Aurlandsfjorden for å få med de utrolig steile fjellene før du kommer inn mot Skjerdal.

En tur vi vil anbefale! Kanskje best i pent vær, fordi man skal være obs på nokså sterke fallvinder i dårlig vær!


Denne reisebeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 25.6.2002