Havkajakk:
Bohuslän - et padleparadis

På Sveriges vestkyst finnes et utrolig flott område for padling. Det strekker seg fra den norske grensen, og helt ned til Gøteborg. Området består av tusenvis av øyer, den ene flottere enn den andre. MoNo, adrenaline.no sin faste padlemedarbeider, tok med undertegnede på en uke i dette flotte landskapet. I denne artikkelen finner du noen av opplevelsene, og mange av bildene. Det blir definitivt en tur tilbake hit!

Av Lars

Solnedgang på MusönVi ankom Grebbestad på kvelden, og kjørte til Tanums strand. Her er det mulig å sjøsette kajakken fra sandstrand, og parkere bilen gratis over flere dager. Derfra var det en halv times padling til Musön, som ble vår basecamp gjennom uken. Egentlig skulle vi padle sørover mot Smögen, men flere forhold gjorde at basecamp-versjonen ble valgt.

Den første dage ble brukt på å padle Otterön rundt, og proviantere. Den mest spennende provianteringen var ingredienser til brød. Vi skulle nemlig forske på å lage brød på stormkjøkken. Dette kan du lese om i en annen artikkel her på adrenaline.no.

På vei tilbake til Musön tok vi ferden litt sørover, rundt Danholmen. Her står "Bergman-hytta", og det er en av de få store hyttene i området. Bohuslän har nemlig lite til felles med Blindleia og andre perler i Norge. Her er det langt mellom hyttene, og de som finnes er ikke spesielt prangende. Tanken på enorme palass og egne helikopterplatformer hjemme i Norge, gjør at vi lurer på om ikke Sverige kanskje har en bedre politikk på dette området.

Nok om det. På vei tilbake gikk vi mellom Danholmen og Løkholmen. En flott tur.

Dagen etter var fylt med regn, men det ble likevel en tur til både Otterön og "Påskeøya". Selvfølgelig heter den ikke det, men alle vardene på toppen gjør navnet naturlig. Dens egentlige navn er Björnåsen.

Stuping fra OtterönDagen etter var mye mer solfylt, og vi startet med klatring, buldring, fotografering og bading på Otterön. Bohuslän-granitten gir utrolig god friksjon for klatring, og det er ikke uten grunn at dette området også er kjent for sin gode klatring! At det har kommet nye førere i år for både Bohuslän og Gøteborg bekrefter nettopp dette.

Deretter gikk vi rundt Otterön og inn til Grebbestad. Her besøkte vi Mats, som leier ut kajakker. Mer info på siden av artikkelen. Her kjøpte undertegnede kart, slik at ikke bare MoNo visste hvor vi var til enhver tid. Kart er undervurdert på tur! MoNo kjører sjøkart, mens undertegnede kjøpte "Grøna kartan - 9A SO Strømstad". Egentlig er det ganske hendig med koter på øyene - da det er veldig mange av dem, og det noen ganger kan være vanskelig å skille de forskjellige fra hverandre.

Dagen etter var regnet der igjen, og vi gikk en tur rundt på Musön. Senere på dagen gikk ferden atter rundt Otterön, og videre litt nordover. Her gikk vi inn mellom Kepholmen og Krossholmen. Så tok vi østover mellom Krossholmen og Bockholmen. I det hele tatt er det et utrolig utvalg av øyer her!

I Grebbestad var det litt mer proviantering, før vi plukket opp søsteren til MoNo. Ingun ankom med en flott kajakk faren har bygget. Et skikkelig møbel! På vei tilbake kolliderte jeg nesten med en sel. Den kom opp rett foran kajakken, men med bakhodet mot meg. Jeg stoppet øyeblikkelig med å padle, men måtte bremse for ikke å sige inn i bakhodet på den. Da fikk den øye på meg, og da ble det fart gitt!

GloppöNeste dag ble en skikkelig drømmetur. Været var utrolig flott, og vi la i vei sørover langs Musön, øst for Hasstensholm, Småsvinningarna, og Risholmen. Deretter mot fyret på nordspissen av Tryberg, og så sørover mellom Fläskön og Gluppö. Sørøst på Gluppö (se bildet) ble det en lang rast, og tur rundt på øya. Ei utrolig flott øy!

Fra Gluppö gikk ferden gjennom en trang passasje i sør, og så østover mellom Fläskön og Florön, før vi gikk nordover mellom Fläskön og Dyngö. Ute ved fyret gikk vi nordøst, og så sørøst mellom Hjärterön og Valön. På østsiden av Valön gikk vi så mot Munkholmen, og videre mellom store og lille Köttö. Her var det VELDIG grunt, men vi kom igjennom. Det var tid for rast igjen, og vi sjekket vika sørvest på Veddö. Denne var litt "windy", og derfor gikk vi sørvest til Porsholmen. Her var det flott sandstrand, og det ble atter en gang brødbaking (som vi for øvrig var blitt veldig gode til!). Etter en middagslur var det klart for oppdagelsesferd, og da fant vi en diger jettegryte.

NattpadlingTilbake til Musön ble det middag. Da været fremdeles var nydelig, gikk MoNo og undertegnede ut igjen. Klokken var nesten 23, og vi hadde med rundtlysende lanterne. Landskapet blir helt annerledes, og stillheten rungende. Vi gikk rundt Björnåsen. Inn i Musösältan fikk vi selskap av en sel som stadig var oppe for å se på disse rare skapningene. Den fulgte oss nesten helt til Kullen. Nattpadling er undervurdert, og det var to fornøyde gutter som dro kajakkene på land akkurat klokken 00.00!

Dagen etter var det mye regn og vind, og denne dagen ble stort sett brukt til boklige sysler. Utrolig deilig bare å sløve en hel dag. På en "øde øy" er det liksom ikke så veldig mye å gjøre; ingen datamaskin, butikker, jobb osv… Det var ganske vemodig å sette seg i bilen dagen etter, men alle hyggelige turer tar slutt. Også denne. Men, øyene i Bohuslän har ligget der lenge, og de er nok der neste gang også. For en ting er sikkert: Det blir en neste gang!


Denne turbeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 18.6.2002

Galleri I
Her finner du 34 bilder tatt med digitalt kamera.

Galleri II
Her finner du 25 bilder tatt fra kajakken med vanntett kamera og lysbildefilm.

Kart:
Undertegnede brukte "Grøne kartan" fra Lantmätarverket med målestokk 1:50 000. De to som ble kjøpt inn het "9A SO Strømstad" og "8A NO Lysekil". Disse to dekker området rundt Grebbestad og Smögen - inklusive Soten-kanalen.

Linker:
Kajakcenter i Grebbestad
Her kan du leie kajakk billig. Sidene har også masse annen informasjon for deg som vil ha Grebbestad som utgangspunkt.
Orust Kajak
Her finner du billedgalleri fra Bohuslän, og her kan du også leie kajakk.
Kanotguiden.com - Bohuslän
Her finner du turforslag både med kajakk og kano i Bohuslänsområdet.

Aktiviteter:
I tillegg til flotte muligheter for padling, er Bohuslän også kjent for sin klatring. Føreren for Bohuslän har adrenaline.no anmeldt her.