Klær til vinterpadling

Havpadling er altfor morsomt til at det kun skal være en sommeraktivitet. Naturopplevelsen kan være vel så fin om vinteren. Nysnø på skjærene, lav sol og frostrøyk kan skape helt utrolige stemninger. MEN, havpadling om vinteren krever skikkelige klær!

Av Lars

Utstyr for å padle om vinterenI boka til Hanson lanseres følgende akronym: D.F.T.W.T. Det står for:
Dress For The Water Temperature. Du skal kort og godt kle deg etter vanntemperaturen, selv om det kan bli litt varmt i forhold til lufttemperaturen. Nedenfor kommer en oversikt over hva artikkelforfatteren pleier å padle med sen høst, vinter og tidlig vår. Vi begynner fra toppen:

Lue
Artikkelforfatteren pleier å bruke Mach3 på hodet en gang i uka. Dette medfører stor fare for nedkjøling, og dermed blir hodeplagg ekstra viktig. Hvis det er ganske vindstille og relativt varmt har jeg brukt ullue og Buff med hell. Likevel er jeg mest glad i lua på bildet. Den heter Lowe Moutain Cap, og er vanntett utenpå, med fleece inni. Dessuten har den brem som kan slås ned mot regn, og eventuell sol. Sistnevnte har vi ikke sett så mye til i høst...

Jakke
På overkroppen er det viktig å ha ei jakke som er vindtett og pustende. Undertegnede har ei tørr-jakke, og jakken på bildet. På bildet bruker jeg den kaldeste - YAK Zephyr. Denne har ikke mansjetter i håndleddene, og lukker ikke 100% mot tørrbuksa. Den andre jakka - YAK Cyclone, har mansjetter på armene, fleece i kragen og lukker 100% mot tørrbuksa. Den har "to lag" som kobles mot buksa, så dette skal være skikkelig tett.

Bukse
Dette bringer oss jo naturlig over på buksa. På bildet har jeg YAK tørrbukse, og den passer som hånd i hanske med jakken YAK Cyclone. Først legger du en del av jakken ned langs kroppen, så dras buksa over, før alt lukkes med at jakka dras over dette igjen. Da blir det tett - og varmt!
Buksa har har mansjetter nede, og innsydd sitteunderlag i rumpa. Her er det full komfort!

Hansker
Hansker er visstnok lurt, men jeg padler ofte bare med såkalte padlehansker. Det er noen åpne "filler", som festes rundt åra med borrelås. Varmt og godt så lenge de sitter rundt åra, men i følge Hanson helt ubrukelig ved "wet exit". Altså når du går i vannet. Da vil jo borrelåsen rives opp, og hendene bli eksponert for det kalde vannet.
Er ikke sikker på hva som kan være en god løsning på dette, men skal komme med en oppdatering på denne siden hvis jeg finner ut noe lurt.
Siste: Jeg har fått tak i to slags hansker. Det første blir kalt "Sealskin", og er noen vanntette hansker med stoff utenpå. Disse ble svært kalde, da varmen trekkes ut av fingrene mot det kalde vannet utenpå hansken. Det andre paret har jeg ikke prøvd enda, men har det forlokkende navnet "Sharkskin Glove". Paret er i 2 mm neopren, og er laget av Crewsawer. Rapport følger.
Aller siste: Disse sistnevnte neoprenhanskene var iallfall varme. Var ute et par timer i noen få kuldegrader. Det gikk helt greit, men du er avhengig av å padle. Det blir fort kaldt hvis du stopper opp. Bortsett fra de "hanskene" du fester med borrelås rundt åra, er dette det beste alternativet jeg har prøvd. Litt uvant med 2mm ned til åra, men det går seg fort til.

Sokker/sko
Her har jeg litt av det samme problemet som med hansker. Hvis du går rundt bør du ha tørr/våtsko, men jeg padler som regel med ullsokker. Ikke så bra, men det er bedre med ullsokker enn ingenting hvis du går rundt også!

Undertøy
Her er det mange forskjellige meninger ute på markedet. Jeg er helfrelst på meraklon fra Brynje. Disse plaggene fører fuktigheten ut til neste lag, og gjør at du føler deg tørr. Jeg putter gjerne også en ulltrøye utenpå. På steinkalde dager vil nok arctic-serien fra Brynje også være aktuell, men da skal det være skikkelig frostrøyk!
Hvis du ikke har langt undertøy under buksa jeg beskrev ovenfor, blir det ganske fuktig på innsiden når du svetter, og dette blir skikkelig uggent når du går ut av kajakken. Derfor bruker jeg alltid noe under buksa - så den ikke ligger direkte mot huden.

Redningsvest
Nesten sist, men denne burde vært helt først!!! Jeg padler aldri uten vest, og dette er nok litt sært. Likevel skulle det være sånn at på høst, vinter og sommer skulle ALLE BRUKE VEST! På bildet har jeg en vest som heter PEAK Sea Zip. Den har en stor lomme på ryggen, og to små foran. Lommene foran er utstyrt med nøkkelknippeholdere. Svært praktisk!
På turer har jeg kamera på ryggen, dobbel kvikklunsj og bilnøkler i den ene lommen og klokka mi i den andre.
Jeg har også ettermontert fløyte på glidelåsen, slik at jeg kan gi skikkelig lyd.

Solbriller
For meg er dette et must hele året, da jeg er ganske lysømfintelig. Vintersesongen på sørlandet er ganske våt, men hvis sola skulle få den lyse ide og gi seg til kjenne - er det greit å ha tilgjengelig. Mange spruttrekk har lomme som brillene passer greit i.

Klær i vanntett pakksekk
Til slutt har jeg tørre klær med i en vanntett pakkose fra Ortlieb. Hvis jeg skulle gå rundt, og havner på en øde øy er det helt sikkert greit med litt ekstra klær! I tillegg tror jeg en liten eske med fyrstikker, nødrakett og førstehjelpsutstyr må komponeres. Dette vil gi enda bedre sikkerhet!

Konklusjon
Kle deg etter vanntemperaturen i størst mulig grad. I følge Hanson er det de som er forberedt på å bli våte som IKKE blir det. Derfor er det som i speiding: Vær beredt!


Denne tipssiden ble publisert på adrenaline.no 7.12.2000.

 

 

Stæsj:

Pekere til noen av utstyrsleverandørerene som er nevnt på denne siden::

Pekerne er hentet fra:
www.gearmania.com