Bokanmeldelse
Drømmen om Gongga Shan

Denne boka handler om en gjeng fra Vågå-traktene som drar til Kina for å hedre minne av to kompiser: Amund Helland og Eiliv Sulheim ble tatt av et skred i 2001. I Kina vil de forsøke å bestige Gongga Shan. Fjellet er 7556 moh, og er verdens østligste 7000-meter. Vi får være med på hele ferden, og boka er godt skrevet. Bli med på tur!

Av Lars

Forside-coverBoka starter med forhistorien. Om hvordan Eiliv Sulheim kommer til Terje Kleiven med sin drøm om Gongga Shan. Terje får med seg en gjeng for å realisere drømmen, og han skriver åpent og ærlig. Veksler mellom å være jeg-person og tredjeperson. Her er det også innsmett fra de andre deltagernes dagbøker. Dette er veldig bra, og gjør at vi får se sitasjonene gjennom fleres øyne.

Du sju som drar nedover er fra 27 til 52 år, og de har med seg en kvinne. Hun er lege og kokk på samme tid. Dessuten er hun samboer med ekspedisjonslederen og forfatteren.

Innimellom historien om Gongga Shan får vi minner og bilder fra livene til Amund og Eiliv. Boka er godt skrevet, og har gode bilder. Det er driv i fortellingen, og undertegnede gjorde unna boka på en enkelt dag.

I basecamp ligger de i nærheten av et fransk lag, og det er spennende å få innsyn i profesjonelle klatreres liv. De får en til topps før den norske gjengen. Når den norske gjengen setter i gang blir det litt forfall. Eldstegutta snur tidlig, mens de unge har godt driv oppover fjellet. De kommer til 6500 meter, men velger å snu der. Selv om de ikke når toppen, så regner de det ikke som noe nederlag. Det er noe flere kunne ta med seg! Egenverdien av selve turen. Vi anbefaler gjerne boka til klatrere med drømmer – det burde jo være så mange at boka hadde sluppet Mammut-salget…


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 18.5.2006

Kleiven, Terje (2004): Draumen om
Gongga Shan

Samlaget
ISBN: 82-521-6476-5

Deltakere i ekspedisjonen:

  • Per Ekre (44)
  • Ulf Ryen (33)
  • Øystein Bakke (28)
  • Dag Inge Bakke (27)
  • Tor Olav Naalsund (27)
  • Therese Renaa (32)
  • Terje Kleiven (52)