Anmeldelse
Touching the Void

Vi innrømmer det gjerne - vi klarte ikke å vente! Alle hadde vi lest boka til Joe Simpson fra ulykken i 1985: Touching the void. En klatreklassiker av ei bok. Nå er den filmatisert, og i desperasjon ble filmen bestilt på DVD fra England. Her kan du lese hva vi synes om filmen, selv om vi vel allerede kan røpe at denne må du se!!! Filmen er nemlig fullt på høyde med boka, og det er jo sjelden kost i seg selv!

Av Lars

BokcoverDet er vel ikke mange klatrere i Norge som ikke har lest boka til Joe Simpson med tittelen "Touching the void". Boka omhandler turen Joe og Simon Yates gjorde i mai 1985, til Peru. Her skulle de førstebestige vestveggen på Siula Grande, som ligger i Andesfjellene. De når toppen, men på veien ned blir de utsatt for en ulykke. Joe faller utfor en skavl, og knuser kneet. Leggbeinet går inn i femur for å si det på legespråket. Simon firer Joe nedover fjellsiden i et voldsomt uvær. Jo havner til slutt over et heng, og klarer ikke avlaste tauet. Simon sitt feste i snøen blir dårligere, og til slutt kapper han tauet....

Og det er da det begynner... Simon ser bare sprekken Joe må ha havnet i, og er helt sikker på at han er død. Han går derfor forbi, ned til basecamp. Men, Joe er ikke død. Han rappellerer videre nedover i sprekken, og klarer på mirakuløst vis å komme seg opp. Så begynner en helt utrolig ferd ned mot basecamp. Joe tar seg ut mål av 20 minutter og krabber i flere dager etter Simon. Det er en oppvisning i viljestyrke som undertegnede aldri verken har lest eller sett andre steder... Dehydrert og utmattet, men han gir seg aldri. Scenen der Simon møter igjen Joe er utrolig sterk - både i boka og på filmen. Dette er en film som yter den flotte boka rettferdighet!

Hvis det er flere som ikke klarer å vente til filmen kommer på kino (hvis den i det hele tatt dukker opp), så er det mulig å bestille den fra www.play.com. Der koster den 14.95 pund inkludert porto (altså rundt 185 norske kroner). DVDen dukker opp i postkassa på 3-5 dager. I tillegg til selve filmen er det en kortfilm der Simon og Joe drar tilbake til Siula Grande, Traileren til filmen, DVD coverog om hva som skjedde etterpå. Vår utgave var det mulig å få tekstet på engelsk, men ingen andre muligheter for andre språk.

DVDen har følgende kapitler, så får du et lite innblikk i hva FilmFour har vektlagt:

 1. The Unknown
 2. Day one - The Journey Begins
 3. Day two - High Altitude, Low Temperature
 4. Day three - Reaching The Summit
 5. Day four - Disaster Strikes
 6. Losing Control
 7. Helpless & Desperate
 8. Waiting To Die
 9. Day five - Keeping Positive
 10. Going Deeper
 11. Getting Out Alive
 12. Looking For Tracks
 13. Day six - An Immense Struggle
 14. Day seven - Physical Decline
 15. Delirium
 16. Reunited

Filmen har allerede vunnet flere priser, og etter vår oppfatning er det fullt fortjent! Selv om alle kjenner handlingen på forhånd, så er det lidenskaplig spennende...


Denne anmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 25.5.2004

Joe Simpson
Født 13.8.1960. Han har skrevet disse bøkene i tillegg til "Touching the void":

 • The Water People
 • This Game of Ghosts
 • Storms of Silence
 • Dark Shadows Falling
 • The Beckoning Silence

Bøkene er lettleste, og veldig engasjerende...

Simon Yates
Født i 1963. Han har også skrevet bøker:

 • Against The Wall
 • The Flame of Adventure

Bøkene til begge forfatterne kan du enkelt bestille fra Amazon.