Bokanmeldelse:
The White Spider - Eigers nordvegg

Nordveggen på Eiger i Sveits ble ikke gått før på slutten på 30-tallet, og har siden dengang vært åstedet for adskillige triumfer og tragedier. I boka "The White Spider" få vi være med Harrer på førstebestigningen. Han var en av fire som nådde toppen 24. juli 1938. Dette er ikke mer enn snaue 65 år siden, men mye har forandret seg i klatresporten siden dengang.

Av Lars

BokcoverUtstyret var ikke på langt nær det samme. Dette gjelder både teknisk klatreutstyr, klær og overnattingsutstyr. Undertegnede fikk mange sterke opplevelser av hvordan en del av taulagene må ha frosset på sin vei mot toppen. En del frøs da også i hjel...

Uttrykket "The White Spider" kommer av et snøfelt på den øvre delen av veggen som har denne formen.

Før Harrer forteller om den første bestigningen i 1938, får vi en grundig gjennomgang av tidligere mislykkede forsøk. Tragedien med Toni Kurz er omtalt mange steder i klatrelitteraturen, men dette er den grundigste undertegnede har lest.

Etter sin egen førstebestigning får vi være med på alle bestigningene til langt ut på 60-tallet (i den nye versjonen). Det tok ganske mange år før den første solobestigningen var et faktum, men den 3. august i 1963 sto Michel Darbellay på toppen. Han var en ung sveitser som jobbet som Guide, og hadde bare en overnatting på ferden (Harrer og hans 3 kamerater hadde 3).

Bak i den boken undertegnede leste var det et vedlegg med bestigninger frem ti 1981.

Boken er også interessant kulturelt sett. Sveitsere, østerikere, tyskere, italienere og briter hadde alle forskjellig "fjell-kultur". Dette er belyst på en glimrende måte av Harrer i boken.

Det virker kanskje kjedelig å få beskrevet de forskjellige overnattingsplassene og klatrepassasjene på nordveggen igjen og igjen. Det er ikke tilfelle - Harrer skriver svært godt, og selv en hobbyklatrer som undertegnede lar seg rive med. Dette er så absolutt et godt alternativ til påskekrim! Dessuten er det en klassiker innenfor klatrelitteraturen.


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 11.10.2002

"THE WHITE SPIDER - the classic account of teh ascent of Eiger"
Av Heinrich Harrer
ISBN 0-586-08874-1

(Denne utgaven er utvidet en del fra den opprinnelige i 1959, og kom ut i 1965)

Bjørn Myrer-Lund og Finn Dæhli var de første nordmenn som klatret Eigers nordvegg, i løpet av fem dager vinteren 1982. Både Myrer-Lund og Stein P. Aasheim har skrevet gripende beretninger om nordveggen.

Eiger (3970 m.o.h) ligger i Berner Oberland i Sveits. Nordveggen er 1800 meter høy.

Mer om Eiger i "Peakware World Mountain Encyclopedia"