Utstilling

Adrenalinenytt

Nettstedet oppdateres dessverre ikke like jevnlig som før, men intensjonene er der! Å være Norges eldste friluftsnettsted forplikter jo!

Boka "Kajakk" av Køhn/Rishovd ligger nå i fulltekst hos kajakk-guiden.no

Stadig flere tar turen fra Nordkapp til Lindesnes. To på eventyr er et ungt par som starter i mars. Ser ut som de har hatt en fin tur! Bra gjennomført!

Fjorårets samarbeid med Kristiansand Feriesenter utenfor Kristiansand fortsetter også neste år. Sjekk gjerne ut www.kayakexperiences.com

Magnus (sønn) og Laurence Østlie (far og 65 år) padlet fra Tromsø til Kristiansand i kajakk sommeren 2010.De skrev nesten daglig i bloggen. Anbefales!
Siste: De kommer til "Padleglede 2011" for å fortelle om turen! Sett av 21. mai 2011 allerede nå!

Gira på fyr? Sommeren 2009 ble det laget en brosyre over fyrene på Agder - hent ned!

Den 29.5 var det lansering av Ogge Padleorientering. Midt-Agder Friluftsråd, KOT og Ogge Gjesteheim står bak prosjektet, og postene vil stå ute hele sommeren. Ta en tur da vel!

Filosof, klatrer, homo ludens, vandrer og livselsker Arne Næss døde 12. januar 2009. Savnet er stort, og han vil bli husket! Minneord finnes i redaktørens blogg, som selvfølgelig heter homoludens.no.

Før sommeren var adrenaline.no og Lars Verket med et team fra "Ut i naturen" hos NRK på tur i Grimstad/ Lillesand. Det resulterte i 24 minutter den 2. september. Progammet fikk tittelen: "Luksuscruise på Sørlandet - Padling med Lars Verket"

Salget av adrenaline.no sin bok "Padleguide for Vest-Agder" går veldig bra, og andre opplag er nå bestilt! Det kommer midt i november! Boka for Vest-Agder kan bestilles på padleguiden.no.

Morten Abildgaard fra Bergen forsøkte å padle fra Lindesnes til Nordkapp i sommer. Hans blogg finner du her vannblemmer.no.

Nils Faarlund har blitt 70 år. Vi i adrenaline.no gratulerer på det hjertligste! Nettstedet naturliv.no har en del artikler av han hvis du vil vite mer om hans virke. Bergens Tidende har også portrettert jubilanten: "Ensom vandrer under Skogshorn". Vårt håper at han egentlig ikke er så ensom...

qajaq.no er et nettsted for padle-interesserte. Her er det masse fine turbeskrivelser og teknikk-tips. Ikke minst er det mange fine videoer. Nettstedet oppdatere OFTE, og fortsetter det slik er det ingen tvil om hvor padlerne vil holde seg på nett!

adrenaline.no har laget en padleguide til Kristiansand og omegn sammen med KOT. Denne kan bestilles på padlegleder.no.

I fjor sommer padlet Stephen Løken Norge på langs. Hans nettsted er verdt et besøk!

Det samme har Barbro Lindman gjort - sjekk også hennes hjemmesider.

Her kan du se panorama fra toppen av Galdhøpiggen. Alle toppene er påsatt navn.

Norges klatreforbund har gitt ut en "Miniveileder for klatretrening" som absolutt kan anbefales!

Norges Padleforbund har oppdatert en egen linkeside med lenker på Internett for padlere. adrenaline.no er også på listen!

Planlegger du en høsttur i den norske fjellheimen, så kan du helt sikkert ha nytte av Turplanleggeren på nettsidene til Den Norske Turistforening.

Prosjekt villmark. Vi har deltatt på flere av deres arrangementer, og de kan virkelig anbefales!

Her finner du utrolig flotte klatre- og naturbilder!

Nettstedet Steepstone har laget en omfattende klatreguide til Sør-Afrika.

Nils Faarlunds klassiker "Friluftsliv HVA - HVORFOR - HVORDAN" er nå publisert på nettstedet www.naturliv.no. Her finner du også artikler av Björn Tordsson.

På søndag 15. juli sto det en kronikk i Aftenposten med tittelen: "Vår sosialt konstruerte risikokultur" av Rune Krumsvik. Denne bør dere lese! Til sene høstkvelder kan også en link til St.meld om Friluftsliv anbefales!

Adrenalinenytt kan du også få på e-post. Send e-postadressen din til adrenalin@adrenaline.no og spør om å bli oppført på listen. Adrenaline vil sende ut minst et nyhetsbrev hver måned, i tillegg til debatt mellom medlemmene på listen.

 

 

Pekere til utstyrsleverandører finner du på:
www.gearmania.com

<Graderinger> <Arkiv>
Sist oppdatert 07.07.2016

Anmeldelse
Cover DVDPadling i Bergensområdet
Rett før sommeren dukket boka “Padleturer i Bergensområdet - Padleperler i 16 kommuner rundt Bergen” opp i bokhandelen. Vi har tatt en nærmere titt, og her er det mye å glede seg over! Boken dekker et stort område, og har mange gode turforslag av varierende vanskelighetsgrad. Her er det noe for alle!

Ny klatrefører:
Sørlandet Rock

ForsideKristiansand har fått en skikkelig sommergave i 2015. Før denne sommeren så nemlig klatreføreren “Sørlandet Rock” dagens lys. Christiansand Klatreklubb og forfatterne Nils Rune Birkeland/Ingunn Trosby har lagt ned adskillige timer i prosjektet, og den nye føreren er en kraftige utvidelse av tidligere førere. Nå skal Sørlandet virkelig markedsføres som klatremekka, og fordelene er: i) kortreist klatring ii) ingen kø iii) lang sesong.

Anmeldelse
Cover DVDKayaking the Aleutians
Justine Curgenven har gjort det igjen! En ny padlefilm ble lansert i februar 2015, og vi har fått tatt en sniktigg. Denne gangen hjelper hun Sarah Outen på hennes vei rundt jorda med egen kraft. Etter å ha gitt tapt for Stillehavet i robot, ringer hun Justine for å få følge langs øyrekka mellom Sibir og Alaska. Et av verdens mest ugjestmilde havområder.

Padlepilegrim
Fra Tønsberg til Nidaros

Den 11. april la Lars Verket ut fra Tønsberg med kurs for Nidaros. Han vil padle opp den gamle Kystpilegrimsleia, og den blir offisielt lansert i juli i år. Han regner med å være i Nidaros i slutten av juli, og blogger nesten daglig underveis. Han får mange fine teltplasser på sin vei - følg med!

Panorama fra Talgje i Ryfylke.

Klatrefører
coverNy klatrefører for Oslo
Genren KLATREFØRER har utviklet seg enormt de siste årene, og denne våren er det klatreføreren for Oslo vi virkelig har ventet på. Den har nå kommet, og vi har fått designer og klatrer Ingunn Trosby til å ta en nærmere titt. Hun er også sentral i arbeidet med ny klatrefører for Kristiansand som antagelig kommer til sommeren. Klatre-Norge blir veldig tilgjengelig med alle disse flotte førerne!

Essay
Levende stillhet
Stillhet som verdi er truet. Stillhetens ambassadører lager ikke bråk. Kampen for frihet er redusert til å gi gass på havet og over snødekte vidder. Kravene dundrer mot den tause majoriteten som setter pris på stillheten. Hvem tar stillheten på alvor? Det er mest menneskesky forfattere og filosofer som snakker om stillheten, men den fortjener en mye større plass rundt leirbålet.

Forsidebilde

Bokanmeldelse:
Del av coverKystriksveien - Langt langsomt
Norge er et langt og vakkert land. Mellom Bodø og Steinkjer finner vi Kystriksveien, og opplevelsessyklist Lar Erik Sira tar i denne boka oss med på reisen. På snaue fire uker samler han inn svært forskjellige opplevelser som han deler med oss i boka. Her er det naturlig nok mye natur, men også kultur, historie og litteratur. Et gjensyn med Nordland blir ikke mindre etter denne boka!

Fjelltur:
TvergasteinTvergastein under Hallingskarvet

Høsten 2011 fikk vi endelig oppleve Tvergastein. Arne Næss sin hytte under Hallingskarvet. Fjellet han kalte «Det gode lange livs far». Her tilbrakte han over 10 år av livet sitt, og hytta ligger helt fantastisk til ved Ustaoset. Her finner du en del bilder fra turen, og linker til andre steder med interessant materiale.

ForsidebildePadling
Advent i kajakk

I dag er det fjerde søndag i advent. I stedet for å tenne alle lysene, så gikk 11 kajakkpadlere ut i mørket fra Odderøya. Sammen opplevde de soloppgangen over Grønningen fyr, og selv om det ikke kom opp fire soler, så ble det et herlig lys! Her i sør kommer sola opp av havet noen uker i desember og januar, og det skaper fantastiske stemninger det er vel verdt å ta vare på! Ta en titt - så skjønner du hvorfor!

familyPadletips
Familieferie i kajakk

Skjærgårde i Søgne er et eldorado av små øyer, og egner seg svært godt til padling. Her er det mulig å finne le for de fleste vindretninger, og dermed egner det seg godt for barnefamilier og nybegynnere. KayakExperiences.com hadde gleden av å guide en fransk familie fra holme til holme i fjor sommer. Her er noen av opplevelsene og noen tips til deg som har lyst til å kopiere turen.

Klubbtur
Saltholmen fyr
En vakker høsthelg i fjor høst dro Kristiansand kajakklubb til Saltholmen fyr utenfor Lillesand. Fra før har vi besøkt Grønningen fyr og Songvaar fyr. Kajakkturer til de flotte fyrene langs kysten blir mer og mer populært. Overnatting på fyrene er en svært komfortabel måte å oppleve døgnet skiftninger på, og dessuten gir det mange andre inntrykk. Det er ikke uten grunn at fyrene blir kalt «Kystens katedraler».

ForsidebildeKajakk
Telemarkskanalen 2011

Etter å ha vært med på to guidede turer med KRIK ned Telemarkskanalen, skulle jeg ta over rollen som guide. Turene til KRIK har blitt komplettert med et par feltturer i området også, så jeg følte meg vel forberedt. En gjeng fra Kirkens Bymisjon i Kristiansand skulle ta turen fra Fjågesund til Skotfoss. Det ble en minneverdig opplevelse! Her finner du dagbok fra turen, og et galleri med mange bilder.

Ferie:
Klatrer i Grande grotta.Klatrekos på Kalymnos

I høstferien tok en norsk gjeng fra Songdal Klatreklubb og Christiansand Klatreklubb seg til Kalymnos i Hellas. Øya har de siste årene fått et svært godt rykte som internasjonal klatredestinasjon i toppklasse. Klatrerne fra Norge lot seg også imponere! Her finner du klatring av alle vanskelighetsgrader, og øya egner seg også godt for familier.

Gode råd
Bruk av kart og kompass
Bruk av kart og kompass kan ikke undervurderes. Det kan heller ikke læres 100 prosent. Uansett hvor mye erfaring du har i dette emnet, kan du stadig bli bedre. I denne artikkelen går vi igjennom det mest elementære.

Mat:
Turmat og oppskrifter
Er to dokumenter utarbeidet ved Øytun Folkehøgskule, og de har vært velvillige til å dele disse med adrenaline.no sine lesere! Derfor kan du nå utforske turmatens mysterium på egenhånd. Turmat er viktig!
NB: Turmatdokumentet oppdatert 28.10.2005!!!

Utstilling:
NyttårMed kajakk til fyrene

Utstillingen "Med kajakk til fyrene åpner" 1. oktober på Lindesnes fyr, og vil stå frem til jul. Det er padleren Lars Verket som står bak utstillingen, og bildene vil være av både fyr og padleaktivitet. Heltidspadleren er svært opptatt av å bevare fyrene som "kystens katedraler", og få flere ut i kajakk. Igjennom denne utstillingen håper han å få til begge deler. adrenaline.no tok en prat med ham.

Klatring
Adam i høydenUrdenosiekspedisjonen 2010
I sommer tok en gjeng fra Kristiansand seg inn til et fantastisk klatreområde med kano og kajakk. Området ligger mellom Valle og Dalen i Telemark. Da det er et stykke padling før selve klatringen var det klart for mange nye bestigninger. Været viste seg fra sin beste side, og adrenaline.no har fått lov til å legge ut en dagbok med bilder, og dette kan kanskje kan friste andre med et besøk også? Vi synes i alle fall det er kjekt at det stadig kommer inn påminnelser om hva slags turperler som finnes her i Sør-Norge!

Padling
ForsidebildePadlepåske 2011

En formidabelt høytrykk senket seg over Sørlandet i påsken. Lengslene etter kvinnen med liten k skrek etter utløp, og jeg ga etter. Det resulterte i 4 fantastiske dager langs Sørlandskysten. Høytrykket var så kraftig at havtåka satte sitt preg på ferien, men selv om det var kaldt ble det fantastiske stemninger av det! Alt vær har sin sjarm! Padlepåske skal helt klart bli tradisjon.

MangoPrøvesykling
En smak av framtid

For noen år siden besøkte vi Sinner i Groningen. Denne sykkelprodusenten i Nederland produserer en modell som heter Mango. Den ser nesten ut som et egg, og inni er det en liggesykkel med tre hjul. Slike sykler er en sjeldenhet i Norge, og når muligheten for å prøve en bød seg - så slo vi til! Bli med på en helt annerledes sykkelopplevelse.

Leirbålslesestoff
Økologi anno 1855
Vi har tidligere lagt ut diktet "På Vidderne" av Henrik Ibsen som leirbålslektyre. Denne gangen legger vi ut et brev fra indianerhøvdingen Seathl. Vi går ikke god for ektheten, men det er et fint utgangspunkt for debatt!

Bokanmeldelse og guide:
GPS for deg og meg
GPS - Global Positioning System, er i ferd med å bli allemannseie. Selv hardbarkede kart-og-kompass entusiaster er nå blitt nysgjerrige. adrenaline.no gir deg en kort innføring, og anbefaler i samme slengen boka "GPS made easy".
Peter Wessel Zapffe
"Farvel Norge"
Vi som driver adrenaline.no er skjønte enige om at denne teksten er noe av det beste som er skrevet om naturvern i Norge. Noengang. Nå har vi vært så heldige å få lov til å legge ut hele teksten her, og det håper vi dere setter pris på! Takk til Berit Zapffe for tillatelse!
Foredrag
Friluftsliv og stillhet
For en tid tilbake ble Lars Verket utfordret til å holde foredrag om dette temaet. Her finner du 75 lysbilder med sitater og bilder for å bygge opp under temaet. Stillheten er en truet ressurs - også i friluftslivet! Derfor er det viktig at vi slår ring om den!

NForsidey bok:
Padleguide for Dalane
I 2010 har adrenaline.no og Lars Verket brukt tiden syd i Rogaland. Dette har resultert i Padleguide for Dalane, som er klar for salg i slutten av november. I motsetning til tidligere padleguider dekker denne både innlandsvann og utvalgte havstrekninger. Dermed kan du se frem til svært variert padling. Dalane har definitivt noe å by på uansett hva slags padling du er ute etter.

Boken kommer rykende fersk fra trykkeriet i slutten av november, og kan allerede nå bestilles fra www.padleguiden.no. Kanskje er dette julepresangen du har ventet på?

Padleguide
Fin leirFeltarbeid i Rogaland
Våren 2010 skulle gå med til feltarbeid i Rogaland. Dessverre har en rekke forhold gjort dette vanskelig, men nå er arbeidet i gang. Her kan du få noen drypp fra de første turene i vestfylket. Målet er fremdeles at ”Padleguide for Dalane” skal komme til jul, men tiden blir mer og mer knapp. Kryss fingrene!
I denne artikkelen finner du også linker til gallerier på Flickr som inneholder de beste bildene som er tatt i felt til nå! God sommer!

Alpacka-båtenTest:
Du lille Alpacka!
De siste tre årene har adrenaline.no laget padleguider til kysten. I år er det mange innlandsvann som skal kartlegges, og dermed oppsto behovet for en lett båt. Vi har tidligere sett på Alpacka, men har ikke hatt rett bruksområde for denne båten. Nå passet det svært godt med utprøving. Her er våre første erfaringer.

 

Fyr:
Ny lykt - Odderøya fyrStemninger fra fyr i sør
De siste årene har adrenaline.no tilbragt opptil flere døgn på diverse fyr langs sørlandskysten. Ikke nok med at vegger og tårn er fulle av kulturhistorie, men dette er også veldig fotogene byggverk! Særlig hvis man er der gjennom et helt døgn, og ser skiftningene i lyset. I denne artikkelen samler vi opp slike fotosessions.
SISTE: I februar har det vært veldig fine vinterstemninger her i Kristiansand, og det har ført til 3 turer til Odderøya fyr og en til Anstens fyrlykt på Flekkerøya. Ikke nok med det: 10 mars ble vi invitert med på flytur fra Kjevik til Jomfruland, og fikk mange fine flybilder av fyrene i vinterdrakt!

Odderøya fyr

Grillspyd - bilde fra bokaBokanmeldse:
Herlig ny bok om turmat

Litt tilfeldig kom vi over boken til Per Momrak og Øystein Vegge. De jobber på Nordfjord Folkehøgskule, og har begått en utrolig flott kokebok på eget forlag. Her er det både tips til hvordan du skal lage maten, og mange gode oppskrifter. Fotoene i boka er i en klasse for seg, og er tatt av den prisbelønte fotografen Ellen Lande Gossner. Dette er et "must have"!

Del av forsiden på bokenBokanmeldelse:
Sykkelperler i Sør-Norge

Sykling er populært, og vi får et par bøker til anmeldelse hver år. Sykkelguiden for Sør-Norge kom i fjor, men dumpet ned i postkassa for noen dager siden. Boka inneholder turbeskrivelser fra fylkene her i Sør-Norge, og det er amnge perler som venter på å bli utforsket. Vi har sett nærmere på boka, og den egner seg både som reise- og drømmefølge!

 

John - portrettDagbok:
10 dagers rundtur på tandemsykkel

Volker Kløchner, pilot, og jeg (syns- og hørselshemmet) hadde en opplevelsesrik rundtur på tandemsykkel i fjor sommer, og vi hadde lyst å gjenta suksessen i år. Nytt av året var min nye tandemsykkel. En landeveisykkel med bl.a. skivebremser på hjulene. større ramme, større hjul, bedre girsystem og gode seter med støtdemper.

Cross in CreationHavkajakk:
Langs sørlandskysten 2006
Det begynner å bli en tradisjon med en lengre padletur hver sommer. Strekningen er stort sett lik; mellom hytta i Bamble nord for Kragerø og til/fra Kristiansand. Dette er en veldig flott kyststrekning, og den er i stor grad skjermet. I år startet jeg fra hytta 30. juli, og bodde i kajakken helt frem til 9. august. Dette var 4. gangen jeg padler denne strekningen, og det er en tradisjon det er verdt å ta vare på!
Selve padleturen tar ikke mer enn 4-5 dager, men i år la jeg inn Korsvei på Risøya. Derfra fikk jeg følge av Thomas, og sammen padlet vi til Kristiansand. Det ble en sosial og fin tur, med mye fotografering. I galleriene ligger det over 175 bilder!


adrenaline
.no blir drevet på ideell basis av krefter på Sørlandet.
Ønsker du å dele dine reiseskildringer med andre, eller støtte oss økonomisk,
tar du kontakt på adrenalin@adrenaline.no.