Foto:
Undervannsfoto er gøy!

I forbindelse med at det gamle kameraet til adrenaline.no plutselig tok inn vann, måtte vi gå til innkjøp av et med undervannshus. Dette er blitt brukt litt til snorkling i sommer. For å si det først: Undervannsfoto er både gøy og vanskelig. Fra i sommer har vi plukket ut 10 bilder vi synes er gode nok - og de er stort sett av glassmaneter.

Av Lars

Auralia AuritaGlassmaneten - eller Aurelia Aurita - er nemlig VELDIG vanlig, og står GANSKE stille. Dette er en stor fordel når du henger der i løse lufta og skal ta bilde. Vi prøvde på noen fisker også, men til lite hell... Antagelig kan mye bly og mat gjøre susen, men det prøvde vi ikke. I tillegg ble det dårligere og dårligere sikt utover sommeren, og kameraet hadde vanskelig for å fokusere under slike forhold..

Men, vi var ganske fornøyde med glassmaneter også. De er flotte å se på. Lyset som bryter vannflaten gir spennende effekter. Etter at vi kom hjem har vi også funnet ut at de har et spennende sex-liv. Les bare her:

"Individene er i likhet med brennmanetene særkjønnet. Befruktningen skjer hos morindividet ved at sædceller fra hannmaneten svømmer inn gjennom munnåpningen. Etter befruktningen fester de nyklekte larvene seg til folder i munnarmene. Foldene danner små sekker som fungerer som yngelkammer. Senere svømmer planula-larvene ut i vannet og slår seg ned på steiner, alger eller lignende. Her danner de fastsittende polyppestadium ved ukjønnet formering. Disse såkalte scyphiostomer danner tallerkenstabler som etter overvintringen gir opphav til mellom 12 - 14 småmaneter."
(Kilde: Norsk Nettskole)

Når nå digitalfoto blir mer og mer vanlig, kan undervannsfoto virkelig anbefales. Det kan by på mange morsomme opplevelser... Å fotografere i vektløs tilstand er nemlig ikke bare enkelt!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 19.8.2004

 

Galleri
Her finner du de 10 beste bildene fra i sommer.