Ski:
Bryllupstur - del 3a

En bryllupsreise i store deler av Sør-Norge for å stå på ski virker litt meningsløst når det er over en meter snø i Kristiansand og områdene rundt. Derfor ble det endring av planer, og en svært så lokal rundreise til diverse destinasjoner. En slags klimakur på mikronivå. Ikke nok med det - dagene vi ellers ville kjørt bil ble brukt til skikjøring i stedet.

Av Lars

Bruden - nesten 3 år etter bryllupet.Første turen gikk til Øyna- og Toplandsheia. Det ligger i Birkenes, øst for Herefoss. Veldig fine løyper, og flot terreng. Mye nysnø skapte eventyraktig stemning når vi var der.

Neste tur gitt til Høgåsen ved Evje. Her fikk vi med oss kjentmann, og vi logget over 30 km denne dagen. Mest i løyper, men jammen var vi ikke oppom Himmelsyna også. Akkurat der ble det noen kilometer med pornoplanker i dyp nysnø. Da vi ankom toppen møtte vi en gruppe med guidede gjester fra Troll Mountain. Det var andre dagen deres på ski, og de hadde solid utstyr til å gå utenom løypene. Derfor flirte de litt av oss. Vi tok noen bilder, og heiv oss utfor. Etter en stund fant vi plass for lunsj, og da vi var ferdig kom de etter... Kanskje litt dårlig gjort. De hadde sikkert fått inntrykk av at de var med på noe skikkelig ekstremt...

Høgåsen har også løyper som ikke er kjørt.

Høgåsen skianlegg byr på et utalle av flotte løyper, og hit må vi nok tilbake. Selv om det er en times kjøring fra Kristiansand.

Sol og sightseeing i langrennsløypene mot Everdalen.Så ble det noen hvile- og jobbedager. Et stort høytrykk var meldt, men lot vente på seg. Vi var egentlig klare til å dra ut et par dager før vi virkelig gjorde det. Utrolig deilig å kjenne på et "hav av tid". Særlig når vi kunne tenke på at vi egentlig skulle kjørt bil i denne tiden...

Men, så var det klart for avgang - og værmeldingen slo endelig til. Solen skinte fra skyfri himmel, og vi kjørte til Brokke - Furustøylen. Her er det parkering - for 120,- på forskudd. En ganske teit ordning for oss som skulle rangle rundt i fjellheimen...

Etter en liten sightseeing i langrennsløypene med tunge sekker kom vi inn på sporet mot Everdalen. Et stykke inn ble det lengre og lengre mellom hyttene, og vi rakk akkurat å komme ut av Everdalen da sola gikk ned.

Solnedgang - Everdalen

Lyset hadde vi enda en stund, og vi fortsatte bare ferden mot kvistet rutenett mellom Øyuvsbu og Svartenut. Rett før Statskog sin "Skrubbsbu" fant vi plass til teltet. Vi satte det opp et sted der det var le for vind fra nord, for det var meldt vind derfra. Smelting av vann tok sin tid, men etter halvannen time var det klart for både varm drikke, middag og nok varmt vann på termosen til morgenen etter. Da var det knall mørkt, og temperaturen var under minus 10.

Klar for teltnatt.Humøret var på topp, og vi gjorde klart for natten. Da gikk det ikke mange minuttene før det blåste opp! Fra vest. Teltet sto formelig og hoppet, men ingen av oss var veldig gira på å gå ut for å se over fortøyningene. Vi brukte et Hilleberg Allak som var festet i alle 4 hjørner med ski. Heldigvis holdt det natt igjennom.

Vi hadde med en varm og en ikke fullt så varm sovepose. For å være gentleman brukte jeg den som ikke var så varm, og slet litt første delen av natta. Jeg fikk nemlig ikke kontroll på skjelvingen, men etter 2-3 timer gikk det over. Mange øvelser i soveposen gjør sitt, men var etterhvert ganske utmattet. Utrolig deilig å bli varm etter en sånn runde med frost i kroppen!

Enda deiligere er det å våkne opp til sol og skyfri himmel - og HELT vindstille! Frokosten ble et skue, og bildene ble bra. Her er et panorama fra denne morgenen:

Lite telt - uendelig vidde...

Så gikk vi ned på kvistet løype, og fulgte denne til Svartenut. Underveis traff vi Kåre Granås (kjent for Norge på langs) og Harald Flå med hytteinspeksjonsgjengen fra KOT. Veldig hyggelig!

På vei mot Svartenut blåste det opp igjen. Vi møtte tre fra Holland på vei ut på dagstur, og de hadde ikke tenkt til å være lenge ute i sånt vær... Vi tok et dagsbesøk og en god lunsj på Svartenut, og satte så kursen videre mot Bosbu. Her skulle vi nemlig møte en venn fra Kristiansand som skulle gå inn fra Berg. I lavlandet mellom Svartenut og Bossbu er det ikke mobildekning, så vi måtte nesten komme oss videre.

Mot BossbuKvisting mellom Svartenut og Bossbu var ikke satt ut for sesongen, men vi fulgte stort sett sommerruta, og gikk ut på vannet der bekken renner ut mot Svartenut. Veldig lett rute, og det var jammen bra. Innimellom ble vi løftet opp av vinden, og pushet fremover. Virvelvinder med snø gikk 20-30m opp i været. Heldigvis hadde vi det bakfra!

På Bossbu var det ingen kompis. Vi var jo litt usikre på hva han hadde bestemt seg for. Vinden var nemlig slik at han fikk vinden i mot. Derfor tok vi bare en kort pause, og gikk ut i vinden igjen. Familien som allerede var på Bossbu ble litt usikre, og vi tok med sekker slik at vi kunne ligge ute om det ble behov.

Med vinden i ryggen gikk vi mot Stavskar, og så mye spor etter rein. Etterhvert som vi tok noen høydemetre tikket det inn melding på mobilen: "Jeg har snudd pga for mye vind." Vi prøvde å sjekke om det betydde at han var på Stavskar, eller om det betød helt tilbake til bilen. Det gikk ikke å sende meldinger ut, så det fikk vi ikke klarhet i. Likevel var vi veldig lettet da vi satte snuta tilbake mot Bossbu. Da fikk vi skikkelig motvind, og det var en småtøff tur. Mørket senket seg, og vi hadde herlig blålys i føyka:

Kraftig føyke tilbake til Bosbu

Moral: Lag alltid tydelig kommunikasjon på forhånd i områder uten dekning.

Så ble det deilig middag på Bossbu, og en sosial kveld med den hyggelige familien som var der. Det viste seg nemlig at datteren studerte friluftsliv, så da fikk vi delt litt Snickerskake og erfaringer.

Morgenen etter var været fremdeles herlig, og Bossbu lå badet i morgensolen:

Bosbu - morgensol

Vi gikk tilbake til Svartenut, og så skyet det litt over. Her fikk vi besøk av et par som var litt eldre enn oss. Mot kvelden letnet det litt, og vi gikk opp på Svartenut. Her poserte Ingunn, og hadde flott utsikt. Veldig mye spor etter reinsdyr, men fremdeles ingen dyr. På vei tilbake til Svartenut gikk solen ned, og det ble noen herlige stemninger.

Neste dag satte vi kursen sydover mot Øyuvsbu. Da var vi tilbake på kvistet løype, og fikk rene påsketuren ned til Øyuvsbu. Her traff vi på to unggutter, og fulgte samme rutine som dagen før. Av med sekkene, og ut på kveldstur mot Håhelleren med kameraet. Solen gikk ned, og vi fikk utrolig mye fint lys.

Solnedgang 1

Solnedgang 2

Solnedgang panorama

Solnedgang 3

Sol nede - blålys

På Øyuvsbu lagde Ingunn tre retters middag, med hovedrett og TO desserter! Da er det ikke vondt å være på tur... :)

Snøvær utenfor ØyuvsbuMorgenen etter var det meldt så som så med vær. Det stemte også. Snøen lavet ned, og det var sikt på 100-150m under lavt skylag. Til tider helt whiteout. Vi skulle bare opp til Brokke-Suleskarveien for å følge denne ned til parkeringen. Parkeringen gikk nemlig ut denne dagen. Det ble en artig tur, der vi til tider var litt lost. Her var det nemlig heller ikke kvistet, og pinnene langs veien var noen steder under snøen...

Vi kom ned til bilen, og derfra bar det rett avgårde til Sølvgarden. Det er et hotell/motell i Rysstad. Her ble vi tatt godt imot, og installerte oss på motellet etter en bedre sen lunsj.

En dusj smaker godt etter 4 døgn uten... Rene og pene entret vi restauranten noen timer senere. Da gikk vi for en spesialitet med elg, og det er den beste middagen jeg har spist på vedlig lenge... Kjøkkenet på Sølvgarden er herved anbefalt!

Etter en solid frokost møtte vi to fra Kristiansand, og satte kursen mot Berg. En bil ble satt igjen et litt annet sted, og så gikk ferden mot Hengjefjell. Denne turen har Nils Rune skrevet om i artikkelen: "Sørlandet er ikke bare tæan i tanga!"

På vei oppover mot Hengjefjell

Vi fikk en del vind denne dagen også, og det var store skavler underveis. Bortsett fra et par steder var det helt uproblematisk å gå. Vi gikk en mer direkte rute, mens det vanlige visstnok er å gå via Stavskar.

Telemark på vei ned igjen.... :)Fra toppen av Hengjefjell er det 1000m fall ned til bunnen av dalen. Denne dagen var det 15-20 cm pudder hele veien, og hylene fra oss 4 rallet nedover dalsidene. I bunnen var det litt småkupert, da "løypa" følger en bekk/elv. Derfor blir det en del is og dropp.

Fra Berg er det drøye to timer tilbake til Kristiansand, og vi fikk ryddet og vasket det meste i løpet av samme kveld. Dermed fikk vi en "lande"-dag før arbeidsuken satte inn. Den brukte jeg til å se igjennom 350 bilder, og dette var 14d med bryllupsreise vi virkelig sattepris på! Selv om den ble veldig lokal!

PS: Noen lurer kanskje på hvorfor det står 3a i overskriften. Vi er ganske nygifte, og har planer om minst en bryllupsreise i året. I 2010 ser det ut som det blir to turer, derfor har jeg kalt denne for a - så får vi se om det blir noen b i august. Planen er et besøk med kajakk på Helgelandskysten.

grønn strek
Denne turhistorien ble publisert på adrenaline.no 15.3.2010.

Galleri
Her ligger det 69 bilder fra turen. De er ganske små i dette web-galleriet. Vil du ha skikkelig størrelse på de anbefaler vi lysbildeshow fra Flickr.

Hvis du finner noen bilder du liker, så er de selvsagt til salgs. Panoramaene kan printes ut i STORE størrelser - opp mot 1x4 meter... Kanksje noe for møterommet i bedriften? Ta gjerne kontakt!

Turisthytter
Utover natten i telt benyttet vi oss av følgende hytter fra Turistforeningen: Svartenut, Bossbu og Øuvsbu. Alle disse tilhører KOT.

Kart
Hele turen dekkes av det nye lilla turkartet som heter "Setesdalsheiene" (bortsett fra turen til Hengjefjell - og de småturene i starten av bryllupsreisen). Til småturene har Midt-Agder Friluftsråd kart og fine brosjyrer!

Klimakur
Dette med klima er ikke bare tull. Rett før vi dro ble det lagt frem en "Klimakur" for Norge, og denne er nå ute til høring.