Logan-brød og Snickers-kake

Turmat er et evig diskusjonstema, og derfor har vi i adrenaline.no bestemt oss for å gå dette temaet nærmere etter i sømmene. Fra før har vi skrevet om pannebrød, og lagt ut oppskrifter fra Øytun FHS. Nå har vi laget to av oppskriftene fra Øytun, og testet dem ut på en del forsøkspersoner. Riktignok ikke i sitt rette miljø enda, men det kommer...

Av Lars

LoganbrødLogan-brød er svært holdbart, og ble "oppfunnet" til en bestigning av Mount Logan i Nord-Amerika. Det er veldig enkelt å lage - her skal det ikke noe gjær og heving til. Derfor egner den seg kanskje spesielt godt å lage for gutter...

Hva man tager og så videre kan dere lese om ved å følge pekeren til oppskrifter i spalten til høyre. Oppskriftene har vi fått velvillig stilt til disposisjon av Bjørnulf Håkenrud ved Øytun FHS. Takk igjen Øyvind!

Logan-brød er svært energirikt - inneholder hele 1522 kJ/100 gr. Du lager fint deigen på 5-10 minutter - moser det ned i ei langpanne, og så er det en time i ovnen. Vi lagde 1/10-dels porsjon av det som står i oppskriften (oppskriften er på 52 porsjoner, og veier 11 kg). Etter 50 minutter så den stekt nok ut, så da tok vi den ut. Vi lagde den ganske tynn, og da ble den sprø og god.

Snikkers-kake
Snickerskake - yummiDenne kaka er en skikkelig bombe. Hele 2117 kJ/100 gr (Peanøtter inneholder 2650 sånn til sammenligning). Hele oppskriften er en fråtsing i energi. Hør bare: Sirup, sukker, kokosmasse, peanøttsmør, Corn Flakes, vaniljesukker, kokesjokolade og delfiafett...

Den mer detaljerte oppskriften finner du på samme sted - altså i spalten til høyre. Vi kan love deg at du hører kaloriene når du deler opp kaka. Hvis du har sans for peanøtter og sjokolade vil du elske denne kaka - en i testpanelet vårt påsto han ville ha kjøpt denne kaka i butikken!

Ut på tur
Nå er jo en ting å nyte turmat i trygge kjøkken- og skoleomgivelser. I neste uke skal den prøves ut i telt og over 1000 moh. Vi kommer tilbake med rapport. Følg med!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 30.8.2002.

Oppskrifter fra Øytun FHS. Vi har også fått et dokument derfra om turmat, som er verdt en titt!

Artikkelen om pannebrød.

Så vil vi oppfordre alle til å kaste seg ut i prøving av ny turmat. Det er spennende, godt og lærerikt!